Srovnání iWork a MS Office na MacBooku

Odpovědět
kristyna90

Srovnání iWork a MS Office na MacBooku

Příspěvek od kristyna90 »

Zdravím, za poslední měsíce jsem se definitivně rozhodla, že po výborné zkušenosti s iPhonem triochu rozšířím svou Apple rodinku a pořídím si MacBook. Nákup pravděpodobně vidím na Velkou Británii, studuju na místní univerzitě, takže od App Storu dostanu ještě nějakou slevu. A když si porovnám ceny od Applu a "překupníků", přijde mi přece jen chytřejší kupovat to přímo od Applu. Zvlášť když v Británii mají zastoupení a já tam trávím devět měsíců v roce a ještě pár let nejspíš budu.

Chci se ale zeptat na konfiguraci. Jakožto student se snažím ušetřit a zároveň sestavit slušnou konfiguraci, která mě za dva, tři roky nedonutí kvůli pomalým reakcím třísknout s notebookem o zeď. Chci tedy jít do 13 palcového MacBooku Pro 2.66 GHz s pamětí 500GB a jsem na vážkách mezi 4 a 8GB RAMkou. A hlavně nevím, jestli stojí za to pořizovat si do MacBooku Microsoft Office, když by iWork měl koncovky jako .doc otevírat taky. Nebo se pletu?

Osobně po Officech z celého srdce netoužím a spíš mi jde o to, zda je iWork dokáže plnohodnotně nahradit, hlavně v případě, že by mi někdo poslal soubor s tradiční MS Office příponou.

A mimochodem jak je to s českou klávesnicí na MacBooku? Nejde mi o potištění kláves, to budu mít samozřejmě britské, ale studuju dálkově ještě univerzitu v ČR, tak bych jim případné práce ráda posílala i s háčky a čárkami. Jde "národní volba" u klávesnice normálně přenastavit nehledě na to, kde byl MacBook zakoupen?

Jakýkoliv názor nebo rada ohledně koupě je vřele vítána :-)

ls8
Starý pes fóra :)

Re: Srovnání iWork a MS Office na MacBooku

Příspěvek od ls8 »

4GB bohatě stačí, iWork otevře cokoliv vytvořené v MS Office. Psaní s českou diakritikou není problém, ať je notebook koupený kdekoliv. Podpora pro české znaky je přímo v systému.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

ygy

Příspěvek od ygy »

mám iwork aj ms office a musím povedať že vačší humus ako ms office na mac som ešte nevidel ... byť tebou tak chvílu počkám lebo majú vísť nové ms office 2011 kde slubujú že to už má byť lepšie a ak sa ti nechce čakať tak choď do iworku :)

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Pokud pracuješ pouze se základní podobou Office dokumentů (žádné šílenosti v Excelu, "prostý" text ve Wordu), tak ti bude iWork stačit. Bohužel mám pocit, že je Office opravdu standard a mé excel dokumenty neotevře bez rozmrvení nic mimo Office. A např. Office 2011 si nemůžu vynachválit.
iPhone 13 Pro Watch s4 Silver SS MacMini 2018 iPad Air 4th TV 4K

Boog
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Boog »

yup, taky bych pockal a nebo delal jen s iWorks. Pouzivam v praci oboji a office prohravaji o cele delky. Jako ne prilis podstatne zminim i otvirani aplikace, kdy treba Pages mi nabihaji temer okamzite a u Wordu standardne "cekam" jak jsem si zvykl u MS produktu :) pro me vsak taky dulezite, kdyz chci neco rychle napsat. Pages normalne pouzivam misto Wordu v 90% pripadu.

Bohuzel u Excelu je to obracene, tady musim pouzivat produkt MS, ale brecim u toho kazdy den, protoze na MACu je to silene zprasene, bohuzel firma jede na MS a tabulky a veci v xls mame docela propracovane a slozite :(

JInak mam 4 GB a 2,53 GHz (2x) a beha mi vse jak ma svizne a v pohode. Krom jak jsem napsal toho startu wordu a excelu, ale tady si myslim, ze je to aplikaci jako takovou :)
iWoz.cz - Apple svět v základech
iPhone4 16Gb
iPod nano 3rd gen. 8GB blue
iPod Classic 160 GB Black
iPad 2 64 GB wifi only
MacBook Pro (unibody) 2,53 GHz 15,4", Mountain Lion 10. 8.
MacBook Pro retina 15", 2,3 GHZ, 16 GB ram, 512 GB SSD (na ceste)

kristyna90

Děkuju všem za názory. Excel nepoužívám, studuju humanitní obor, takže mi v rámci iWork (popřípadě MS Office) jde především o psaní nejrůznějších prací, případně sem tam nějakou prezentaci. Nepamatuju si, že bych od dob informatiky na gymplu otevřela Excel :-)

Tudíž kupuju jen iWork, snad to bude stačit. V nejhorším k tomu později dokoupím Office.

Sk8er-boi
Host
Host

Příspěvek od Sk8er-boi »

S koupí iWork bych počkal, na podzim by měli vyjít nové iWork 10. :wink:
Jestli potřebuješ už nyní iWork tak si stáhni 30 denní trial verzi :wink:

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

U mna zatial vedie Office 2011 ktory v bete 6 slape skutocne perfektne! Pri rozsiahlejsich pracach urcite office :-)

dodo
Apple iPhone 15 256GB Blue | no JB | 4KA
Apple iPad Air 4.gen Wifi black
Apple Mac Mini i5 2.5GHz | Mind 2011 | SSD Crucial M4 128GB + HDD 500GB | Fusion Drive | 16GB Ram
Apple Keyboard (Wireless)
Apple Magic Mouse

Apple MacBook 13" | 2008 - dead

kristyna90

Sk8er-boi píše:S koupí iWork bych počkal, na podzim by měli vyjít nové iWork 10. :wink:
Jestli potřebuješ už nyní iWork tak si stáhni 30 denní trial verzi :wink:

Já je chtěla kupovat už předinstalované. Ale nakonec jsem se rozhodla počkat i s koupí MBP, jestli nevyjde novější verze. Do Vánoc mám zapůjčený laptop od jednoho člena rodiny, tak můžu ještě nějaký ten týden počkat, což je příjemné. Bez počítače bych se totiž na místní univerzitě asi neobešla.

Odpovědět