Family Apple upgrade - iMac

Odpovědět
Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Ahoj.
Pomalu ale jistě u nás vítězí obliba Apple výrobků (a to rodiče v práci odjakživa pracují s Windows - asi vědí proč :D ). Začalo to mým iPodem shuffle, iP 2G, pak sestry MBP 13", upgrade na iP 3G, moje očekávání na nový MBP 13" a teď se spekuluje i o nahrazení našeho domácího počítače. Vzhledem ke skvělým zkušenostem, se nezapomíná ani na MAC. Rád bych se tedy zeptal na váš názor.

Jedná se o stolní počítač s Win XP, který pomalu dosluhuje a mi bychom ho rádi nahradili něčím novým. Jediné co se na něm provádí je úprava fotografií (žádné HDR, prostě si tam máma třídí fotky z vejletů :D ), prochází se tam internet (táta si hledá info o podnicích atp.) a maximálně se čas od času napíše nějakej ten dokument ve wordu a vytiskne (na naše HP ovladače na mac jsou, takže NP). Ani tam snad nejsou nějaké programy jen pro WIN. Proto sem navrhl iMac. Rodina to odsouhlasila, tak sháním bližší info.
Doporučili byste na základě těchto dat iMac koupit? S iPhoto se máma naučí, když to teďka smolí v Picase (ani to snad neupravuje graficky, jde spíš o organizaci). Samozřejmě bych tam hodil dualboot windows, přeci jen když naši přijdou že chtěj nainstalovat nějaký mapy atp.

Pokud ano, nastává další otázka. Určitě by se jednalo o iMac 21,5" (prostě ten menší, dle updatů), nejnižší konfigurace. Myslítě že se vyplatí čekat na OS X Lion, popřípadě na další upgrade iMac (léto 2011) nebo nikoli? Nebo naopak - bránili byste se nynější konfiguraci iMac? Proč? Nebo byste doporučili Mac Mini, či prostě Macbook? Díky za vaše připomínky a pomoc

Juramac

Re: Family Apple upgrade - iMac

Příspěvek od Juramac »

To si musis zhodnotit sam podle svych potreb. Osobne nakupuji povitace na 2-3 roky a naposledy jsem mel v praci , jako hlavni pocitac macbookPro 15 a k nemu Apple Cinema didplay 30 a doma macmini. Nedavno jse to ale vymenil za iMacy, domu 21,5 na c2d v zakladu a v praci na 2 x 27 core I7. A mam zase na 2-3 roky vystarano. iMac rozhodne neni spatna volba.... :)

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Opravdu si myslíš že bych nepřišel sám na to že si to musím zhodnotit sám :wink: .
Snažím se získat co nejvíc informací, proto jsem to sem napsal, proto ta věta - kdyby jste se měli rozhodnout na základě dat která víte...
Upřímně tvůj příspěvek mi moc neporadil, jen si mi řekl jak to máš ty :D .
Mě by zajímal váš názor na koupi nynějšího macu a očekávaných updatů

Juramac

Příspěvek od Juramac »

A tak se na me nezlob, ze jsem se ti snazil rici svou zkusenost. Nikdo nevi, jake budou macy za pul roku, kristalove koule jsou take jiz vyprodane, takze se stejne musis rozhodnout ty sam. Nebo nakupujes podle toho, co ti kdo subjektivne poradi? Infornaci o soucasnych modelech mas myslim vice, nez dost, parametry jsou vseobecne zname,sve potreby a naroky snad ty sam znas nejlepe, tak co jeste chces? Ze ti nekdo rekne, jaky bude za pul roku model ? Nerekne , protoze to nikdo nevi..... Staci?

ls8
Starý pes fóra :)
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

iMac je podle me na tyhle potreby skoro zbytecny luxus. Predpokladam ze ke stavajicimu pocitaci uz mate nejaky slusnejsi LCD monitor? Ten by mojl zustat a koupil bych miniho, soucasne modely jsou vykonem naprosto dostacujici.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Právě že ten monitor nestojí za moc, je tam myslím že 17" s rozlišením 1024x768 (4:3). Je dostačující, ale u většího monitoru bych mohl nastavit větší písmo, což by znamenalo větší komfort pro naše. A také jsme mysleli že tento počítač, když koupíme jiný, půjde k matce do práce (na agendu, tam fakt výkon nepotřebujou), takže bychom stejně museli dokupovat monitor. Myslíš že by se to stále vyplatilo?

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Jelikož se mi zdá 21,5" malý, volil bych Mac Mini a k tomu nějakou kvalitnější (nonTN) 24".
iPhone 13 Pro Watch s4 Silver SS MacMini 2018 iPad Air 4th TV 4K

Juramac

Příspěvek od Juramac »

Toto reseni-mini + externi monitor 24, jsem mel rok doma. Cenove je to urcite levnejsi, nez iMac, vykonove urcite srovnatelne, ale porad to jsou 2 stroje, 2 zasuvky a pokud chces i repro , tak x kabelu atd. Proto rikam, ze si kazdy musi zhodnotit sve potreby a naroky. Proto jsem nakonec tu roztristenou , i kdyz dobrou sestavu prodal a koupil "all in one" - iMac. Display 21,5 neni myslim az tak malo a pokud nekdo neresi neprilis velky cenovy rozdil, tak je iMac idealni domaci pocitac. A 27 je hodne dobra i do prace....Ale je jasne, ze mnozi na to mohou mit pro sve potreby a naroky jiny pohled.

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Další problém, 21,5" je maximum co se a místo počítači určené vejde :D . A nezapomeň že to nechceme na filmy, či nějakej multimediální boom.

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Co jsem to hrubě počítal, tak Mini+24"+klávesnice+myš+2GB RAM vyjde cenově stejně jako 21,5" iMac. Z mého pohledu se jedná o jeden napájecí kabel navíc (repro bych použil stejně jiné). Ale argument s místem chápu, v tom případě třeba menší 22" - narozdíl od iMaca ale hlavně s matným panelem.

(Hnykda: 24" taky není určen na filmy, na to jsou 50" plazmy :mrgreen: )

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

A v čem je tedy lepší koupit mini když to vyjde stejně? :D Repro máme.
A idea jedný krabice na stole je taky mnohem lepší než tam mít zase krabičku navíc. Navíc iMac je výkonější než mini (aspoň papírově).

(O televizi mi nic neříkej :D , máme CRT 25" už asi 15 let :D )

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Snadnější upgrade či levnější obměna celého počítače (s předpokladem, že LCD zůstává). V případě použití 22" LCD výsledná nižší cena. Pro mě hlavní důvod je ale lesklé LCD u iMaců.

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Prave ze nikoli. Stavajici LCD odchazi spolecne se stavajicim pocitacem nekam jinam. A leskly displej je horsi v cem krom toho ze tam nejde nic videt kdyz sviti slunicko?

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Nerozuměli jsme si. Při následné obměně počítače ti zůstane to LCD, které koupíš nyní. Při upgradu iMacu kupuješ "zbytečně" i LCD panel.
Lesklý display je horší v tom v čem jsi uvedl :wink: Chtěl jsi naše názory, zkusil jsem je napsat. Rozhodnutí je na tobě (pak se ale pochlub jak to dopadlo 8) )

edit: celý můj předpoklad ale vychází z toho, že počítač, který nyní koupíš, nezůstane navždy, ale že plánuješ jeho 3-4 letý životní cyklus.

edit2: doma mám dva roky matný HP 2475w a v práci rok bojuju s lesklým TN HPčkem a jediný moment, kdy mi nevadí lesklý panel, je tma za oknem.
Naposledy upravil(a) Petrt dne pon pro 20, 2010 11:00 am, celkem upraveno 1 x.

Juramac

Příspěvek od Juramac »

Byl jsem take dost dlouho "odpurcem" lesklych displayu ,mel jsem krome jinych v praci pro sebe 30 Cinema, ktera byla matna, ale myslim, ze je to jen o zvyku. Na leskly display jsem si zvykl behem jedne hodiny, samotneho mne prekvapilo , ze mi vubec nevadi, naopak, mam subjektivni pocit, ze jsou na nem i hezci barvy :) A na slunicku - nepozoroval jsem , ze by byl display necitelny a navic, doma myslim neni pocitac nekde na slunicku...
Na doma je podle meho nazoru iMac naprosto idealni. Holky na nem maji nejenom apple veci, ale pod Paralles pecku s windy, programy do skoly ale i peckove hry. Dnes ani nevim, proc jsem ho nekoupil uz loni a bral mini s externim displayem a repraky. Nyni jsem spokojeny , vyhovuje mi i ta 27 v praci misto MBP15 a 30 Apple Cinema.... Takze ted mas ruzne "protichudne" individualni nazory, ale rozhodnout se musis zase jen ty sam :D

Hnykda

Příspěvek od Hnykda »

Jasný. Vážím si vašich názorů a připomínek, to je důvod proč jsem to sem postoval. Lesklý displej mi nevadí, máme ho i nyní. Počítač je sice v pracovně která je skvělě osvětlená, ale 90% na něm děláme když už slunce nesvítí (když přijdem ze školy, rodiče z práce), takže bych to asi neviděl jako takový handicap (pro nás samozřejmě).

3-4 roky by tak odpovídalo... Zkusím ještě o tom popřemýšlet. Varianta mac mini je i levnější.

A doporučovali byste čekat na update až přijdou OS X Lion?

Juramac

Příspěvek od Juramac »

Updaty systemu jsou u Apple vetsinou "halerovou" polozkou a na "zelezo" to zpravidla vliv nema. Navic, v lednu se ma spustit novy obchod mac app store na aplikace pro stolni pocitace a novy system urcite bude jednou z jeho soucasti. Doted to bylo vzdy na plackach.... System bych proto prilis neresil

Odpovědět