MBP 13's Full HD monitorem (VGA) problem
MBP 13's Full HD monitorem (VGA) problem
Zdravím,
nedávno jsem si pořídil Macbook Pro 13 palců 2,4Ghz(2010), všechno jede parádně, jsem naprosto spokojenej. Jen se mi objevil malý problém, a to u zapojení přes originální Minidisplay port to VGA redukci.
Notebook jsem s ní připojil k Full HD monitoru, nastavil nativní rozlišení a rozšířenou plochu. Externí monitor ale po chvíli začal přerušovaně "vlnit" obraz, to se stupňovalo, až na chvíli vypadl signál a v zápětí zase naskočil. Takhle se to opakuje každých cca 10, 15 minut. Zajímavé je, že se to děje jen při nativním full HD rozlišení (na všech frekvencích). Přeci není možné, že by to notebook nezvládal ne?
Na googlu jsem o konkrétně tomuhle problému nic nenašel, jen lidé nadávali na "fialovění" obrazovky a následný zásek počítače. To ale apple vyřešil updatem firmwaru.
I jako člověk vzdělaný v IT si to nedovedu vysvětlit. Chyba redukce to dle mého názoru není, to by obraz vypadával i na rozlišení 1440x900, na tom to ale funguje naprosto správně.
Chyba grafického čipu? To si také nemyslím, noťasu jsem už několikrát dával opravdu zabrat, vše jelo vždy naprosto v pořádku.
A softwarová chyba Leoparda? To předpokládám, by se stávalo u tisíců lidí po celém světě. I zde na foru je určitě spousta lidí, kteří mají 13'MBP a připojují ho přes VGA do Full HD monitoru. Byl by toho plný google a někde by se tento konkrétní problém řešil. Zároveň by se chyba asi neopakovala náhodně, ale v určitých souvislostech, nebo by vlnění ani neustávalo.
Na mém předchozím notebooku běží přenos obrazu (také přes VGA) výborně, chyba monitoru to teda není.
Tak pokud by jste někdo měl nějaký nápad, nebo dokonce řešení, tak sem prosím s tím. Je to jediná věc, která mě na MBP mrzí. Jinak samozřejmě vřele doporučuji!
Dík moc, Kulhos
nedávno jsem si pořídil Macbook Pro 13 palců 2,4Ghz(2010), všechno jede parádně, jsem naprosto spokojenej. Jen se mi objevil malý problém, a to u zapojení přes originální Minidisplay port to VGA redukci.
Notebook jsem s ní připojil k Full HD monitoru, nastavil nativní rozlišení a rozšířenou plochu. Externí monitor ale po chvíli začal přerušovaně "vlnit" obraz, to se stupňovalo, až na chvíli vypadl signál a v zápětí zase naskočil. Takhle se to opakuje každých cca 10, 15 minut. Zajímavé je, že se to děje jen při nativním full HD rozlišení (na všech frekvencích). Přeci není možné, že by to notebook nezvládal ne?
Na googlu jsem o konkrétně tomuhle problému nic nenašel, jen lidé nadávali na "fialovění" obrazovky a následný zásek počítače. To ale apple vyřešil updatem firmwaru.
I jako člověk vzdělaný v IT si to nedovedu vysvětlit. Chyba redukce to dle mého názoru není, to by obraz vypadával i na rozlišení 1440x900, na tom to ale funguje naprosto správně.
Chyba grafického čipu? To si také nemyslím, noťasu jsem už několikrát dával opravdu zabrat, vše jelo vždy naprosto v pořádku.
A softwarová chyba Leoparda? To předpokládám, by se stávalo u tisíců lidí po celém světě. I zde na foru je určitě spousta lidí, kteří mají 13'MBP a připojují ho přes VGA do Full HD monitoru. Byl by toho plný google a někde by se tento konkrétní problém řešil. Zároveň by se chyba asi neopakovala náhodně, ale v určitých souvislostech, nebo by vlnění ani neustávalo.
Na mém předchozím notebooku běží přenos obrazu (také přes VGA) výborně, chyba monitoru to teda není.
Tak pokud by jste někdo měl nějaký nápad, nebo dokonce řešení, tak sem prosím s tím. Je to jediná věc, která mě na MBP mrzí. Jinak samozřejmě vřele doporučuji!
Dík moc, Kulhos
Re: MBP 13's Full HD monitorem (VGA) problem
Nejsem clovek v IT vzdelany , ale videl bych to v kabelu. Zkus pouzit Mini Display to Dual Link DVI , alespon ten Apple na svych strankach pro externi displaye doporucuje.
http://www.apple.com/macbookpro/specs-13inch.html
http://www.apple.com/macbookpro/specs-13inch.html
- rony
- Klub čistého iOS
na fullhd uz potrebujes DVI kabel. Nie VGA.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods
-
- iPhone expert
@ rony: tak to sotva, PC mám k Full HD připojené stále přes VGA a absolutně bez problémů....
2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB
-
- iPhone expert
OT: nato že jsi člověk vzdělaný v IT jsi snad jediný, kdo trvá na propojení analogovou cestou a ještě k tomu FullHD
. To máš 2cm průměr VGA kabelu, že je obraz dokonale ostrý ? /OT

iPhone 13 Pro Watch s4 Silver SS MacMini 2018 iPad Air 4th TV 4K
-
- Starý pes fóra :)
Ten předchozí počítač/notebook máš ale asi připojený přímo z analogového nebo kombinovaného výstupu grafické karty, že? Problém je v tom, že DisplayPort (resp. MiniDP) je čistě digitální výstup, a ta redukce na analogový VGA není jen redukce, ale je to D-A převodník. A ten rozhodně není dimenzovaný na FullHD rozlišení. Proto jako jediné řešení pro převod z MiniDP (pokud máš starší monitor, který nemá přímo DisplayPort vstup) doporučuji použít redukci z MiniDP na Dual link DVI.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013
-
- iPhone expert
nesijte do nej vsichni...
mam MBP a FullHD monitor a pres VGA jedu v klidu na FullHD rozliseni...
Nerikam ze obraz je extra kvalitni, ale taky mam 5m kabel za 100,-.
Zkousel jsi updatovat firmware? Vim, ze na apple supportu je nejaky update...
Jinak nejspis bude chyba v te redukci...
Jak rikam, me to s ni bez problemu chodi...
mam MBP a FullHD monitor a pres VGA jedu v klidu na FullHD rozliseni...
Nerikam ze obraz je extra kvalitni, ale taky mam 5m kabel za 100,-.
Zkousel jsi updatovat firmware? Vim, ze na apple supportu je nejaky update...
Jinak nejspis bude chyba v te redukci...
Jak rikam, me to s ni bez problemu chodi...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz
-
- Starý pes fóra :)
Asi myslíš toto: http://support.apple.com/kb/ht3492
Za pokus to asi stojí.
Za pokus to asi stojí.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013
OT- Osobne dlouha leta razim myslenku, ze jestli se nema na necem setrit, tak na kabelech. Na nich zalezi casto vysledny obraz i zvuk nejvice....
Jasně, já VGA už taky neschvaluju. Ale tohle je sice Full HD monitor, ale byl jeden z těch levnějších (chyba, na tom se nemá šetřit
) a má jen a pouze VGA vstup. Takže zde nebylo moc na výběr. Leda tak monitor prodat a koupit jiný, nejlépe s HDMI vstupem.
Každopádně díky za rady a hoši, hezký vánoce

Každopádně díky za rady a hoši, hezký vánoce

-
- iPhone expert
Hmmm, a když to teda nejde na FullHD přes VGA, půjde to aspoň přes DVI??
2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB
-
- Mírně pokročilý
Juramac: no za dob alnalogu to byla pravda
dnes v digitalu je to celkem jedno. Pokud nepotrebujes tahat velike vzdalenosti tak u digitalu je to uplne jedno.
Ja osobne rozdil mezi kabelem DVI nebo VGA v HD nepoznam.

Ja osobne rozdil mezi kabelem DVI nebo VGA v HD nepoznam.
12 Max
-
- iPhone expert
tak to ja ten rozdil poznam, no
...
Ale je pravda, ze VGA mam jen jako nouzovku, protoze se mi rozbila redukce na DVI, tak cekam, nez prijde nova...

Ale je pravda, ze VGA mam jen jako nouzovku, protoze se mi rozbila redukce na DVI, tak cekam, nez prijde nova...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+