WD My Book jako disk pro Time Machine nebo jiný?

Odpovědět
toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

WD My Book jako disk pro Time Machine nebo jiný?

Příspěvek od toncek »

Přemýšlím, že pro potřeby zálohy si pořídím tento disk od WD.

Link :arrow: Western Digital My Book

Konkrétně bych ho vzal v 1 TB verzi pro Time Machine, měl bych tam celý obraz disku. Další využití bych viděl jako skladiště dat, párkrát do roka stříhám nějaké video z dovolených a různých rodinných akcí. Takže tady by pro tyto data bylo místo. Přijde mi to lepší než to mít přímo v MacBooku.

Otázka je, jaké s tímto diskem máte zkušenosti, či ohlasy z okolí. Na netu jsem na něho našel rozporuplné názory. Recenzenti vždy chválí a uživatelé tak půl na půl. Jedni tvrdí že je hlučný, nefunguje nebo velice špatně funguje přenos přes firewire, dále že jim schazuje finder, či time machine. Další mu vytýkají, že hodně topí i když v recenzích se všude uvádí, že netopí. Tak, aby se v tom čert vyznal.. :idea:

Nebo pokud máte tip na jiný vhodný disk s podobnou cenou a kapacitou klidně si nechám něco doporučit.

Přemýšlel jsem i nad 2.5" externím diskem, nakonec jsem přišel na to, že ten disk nepotřebuju přenášet. Stačí mi, když bude ležet doma na stole. Jakmile přijdu, připojím, zálohuju, natáhnu si video co potřebuju atd. Takže raději volím 3.5" s dvojnásobnou kapacitou.

Další věc, o které jsem přemýšlel, je použít tento disk jako síťový - píchl bych ho přímo do routeru a mohl na něho přistupovat a zálohovat ze všech počítačů doma. S tím souvisí 2 otázky :)

1) Jak je to s přístupem PC s windows na oddíly naformátované pro MAC OS? Dá se z nich aspoň číst? To samé opačně. Přístup z MAC OS na disk naformátovaný pro widle? Nejspíš bych to řešil tak, že disk rozdělím na 2 oddíly - jeden pro MAC, druhý pro PC. Ale přece jenom někdy se může hodit přistoupit i na ten druhý oddíl :-)

2) Máme s kamarády mezi sebou vytvořenou wifi síť. Kdybych ten disk připojil k routeru, jde nějak omezit přístup na ten disk pod jménem a heslem, aby na něho nemohli přistupovat oni, ale pouze já z mých počítačů doma?

Omlouvám se za delší post, ale většina spolu víceméně souvisí, tak mi přišlo jednodušší to spojit do jednoho než mít třeba 3 samostatné vlákna. :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)

Julek
Administrator
Administrator

Re: WD My Book jako disk pro Time Machine nebo jiný?

Příspěvek od Julek »

mno já ti neporadím ale to co jsi popsal by mě také zajímalo :) já jsem se ještě nerozhodl co dokoupím ..

Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.

Obrázek

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Tak snad se objeví někdo, kdo bude vědět :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

ls8
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

1/ Cteni HFS+ oddilu ve Windows je mozne, podporu je nutne doinstalovat, napriklad HFSExplorer. Z Mac OS X lze automaticky cist z NTFS oddilu, cist i zapisovat na FAT32. Pro podporu zapisu na NTFS je nutne doinstalovat MacFUSE a NTFS-3G.

2/ Pokud mluvime o USB disku WD MyBook Essential (USB) nebo Studio (USB, FW, eSATA), pripojenem do USB portu routeru, pak komunikaci i zabezpeceni zarizuje router. Pokud koupis WD MyBook World, coz je sitovy disk s vestavenym ethernet portem, tam je mozne zabezpeceni pristupu heslem provest primo v nastaveni disku.

Sam vlastnim WD MyBook World (500GB), mam ho pripojeny k wifi routeru, s daty pracuju z Macu i PC, naprosto bez problemu. Akorat asi po pul roce pouzivani se mi rozbil napajeci zdroj, za 150Kc jsem koupil novy, reklamace by byla zbytecne dlouha a kompilovana.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Ok zkusím vyhrabat někde manuál k routeru a mrknout, jak se řeší to zabezpečení..

A ty jsi s tím diskem WD My World spokojený? Jaké jsou zhruba rychlosti - zápis, čtení z disku? Nemusí být přímo přesná čísla..Stačí mi informace typu je to strašně pomalé apod :) Protože bych na něho chtěl umístit zdrojové video, které bych pak v macu stříhal, tak aby to nějak výrazně "nelagovalo"..

btw. Ten jeho "obal" je plastový nebo hliníkový? Případně jak to topí?
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

ls8

Příspěvek od ls8 »

Obal je plastovy. Rychlost sitoveho MyBook World je kolem 3MB/s, protoze to nestiha zpracovavat ARM procesor, USBckove verze Essential a Studio jsou podstatne rychlejsi, kolem 30MB/s. Topi normalne, jako kazdy jiny 3.5" disk. Chlazeni ma resene pasivne, takze je velmi tichy.

Kdyby muj router mel USB port pro sitovy disk nebo tiskarnu, koupil bych asi Essential nebo Studio. Protoze ale mam router bez teto funkce, koupil jsem sitovou verzi World. Az na tu rychlost jsem s nim i po roce pouzivani zcela spokojeny.

Dwarf

Příspěvek od Dwarf »

ja som na timemachine kupil niakeho 1T externeho Seagata ma USB aj FW400 no a na data mam lacie 2T s dvomi 1T diskami kde sa da nastavit raid. Uz som raz o data prisiel a dufam ze sa mi to nezopakuje (inak ta lacie uz bude coskoro aj 3T)

ls8

Příspěvek od ls8 »

Limit FAT32 je 4GB na soubor, ne 2GB.

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

No koukal jsem i na ty Lacie a musím říct, že to je jiné kafe :) Ty disky vypadají opravdu nádherně. Což jsem na druhou stranu čekal, že se projeví i cenově, ale ten rozdíl oproti WD není až tak výrazný (bral jsem ceny z UK stránek). To modré podsvětlení vypadá hezky jen nevím, jestli by mě třeba večer při práci nerozčilovalo :) A to, že se dokáže napájet z fire wire portu je super - není potřeba další kabel. Z jakého materiálu je ten obal?

Pravda je, že o těchto discích jsem se dozvěděl až v poslední době.

Bohužel jsem tyto disky objevil pouze v jednom obchodě. A pixmania u mě nemá zrovna pověst důvěryhodného prodejce :)

No jsem zvědavý jaký disk a od jaké značky mi z toho nakonec vypadne :P
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

OT:

Tohle je povolený e-shop :D
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

Paly

Příspěvek od Paly »

2 78er: pozri si nasu terajsiu adresu ;) su to nasi domaci
iPhone XS white iOS 13.x,
 iPhone #1 3.1.3
Orange

MacBook Pro retina 2,5 GHz; 8GB RAM
Čítajte pravidlá fóra!

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

No jak vidím ty české ceny, tak ten disk pro mě přestává být zajímavý :mrgreen:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

juramac:

Souhlasím. Nevím sice jaké disky používá Lacie, ale myslím si, že odejít může stejně disk od WD tak disk od Lacie. Záleží jaké budeš mít štěstí.

Já například mám doma v jednom počítači 20GB disk od WD již 9 let a pořád šlape na jedničku. Ten počítač jede prakticky denně.
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

Paly

Příspěvek od Paly »

Z kazdeho disku sa daju veci zachranit pomocou free utilitky "testdisk" pred par dnami som tak kamosovi zachranil 150GB udajov z jeho disku. A tiez umrel, sic po pripojeni k PC vypisoval, ze je poskodeny a neda sa s nim nic robit len format, ale podarilo sa.
iPhone XS white iOS 13.x,
 iPhone #1 3.1.3
Orange

MacBook Pro retina 2,5 GHz; 8GB RAM
Čítajte pravidlá fóra!

Dwarf

Příspěvek od Dwarf »

Cca mesiac mam 2TB Lacie 2big Quadra RAID FW800/FW400/USB 2.0
Zatial celkova spokojnost. Trosicku mi vadi hlucnejsi ventilator. Disky su tam Hitashi tak dufam ze neskapu naraz obidva :shock:

tor

Příspěvek od tor »

ahoj, mozna je to od tematu, ale..

mam tento disk, ntfs, na macbooku mam macfuce a ntfs-3G, ale rychlost zapisu mam pouze okolo 6 megabajtu za sekundu, kdezto na win jedu daleko rychleji az dvojnasobne.

nevite v kde je zakopany pes?

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ano, zapis pres ntfs-3g je dost pomaly. Pomalejsi nez treba na FAT32.

koldaci
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od koldaci »

Nemáte někdo zkušenosti stímto ALL in ONE Lacie Wireless Space Gigabit Ethernet + Wifi N externí NAS disk ?? Chtěl bych to pořídit místo předražené Time Capsule...
iPhone 5s 64Gb Silver/Gold fw iOS 7.0.4
iPhone 5 32Gb White fw iOS 7.0.4
iPad Air 128Gb3G Black fw iOS 7.0.4
MacBook black 2,4 Mhz 4 GB RAM 500GB HDD OSX Lion 10.7.
Pokud něco nevíš zkus nejdřív hledat tady[/size]

djlucas

Příspěvek od djlucas »

lepsi je vyuzit exFAT ktery bez problemu zvlada jak MAC OSX tak i Windows cteni i zapis u obou systemu a nema omezeni na 2GB soubor jako FAT32
Macbook pro
iPhone 5S 16GB White iOS 9

Odpovědět