Macbook PRO 13" vs. Macbook Air 13"

Odpovědět
desann

Macbook PRO 13" vs. Macbook Air 13"

Příspěvek od desann »

zdravim. Uz pomerne dlho riesim tento casty problem rozhodovania sa medzi Macbookom PRO 13" (i5, 4GB RAM, po kupe by som vymenil hdd za ssd) a Macbookom Air 13" (i5 1.8Ghz, 4GB Ram) hned na zaciatok chcem uviest ze toto bude moja prva skusenost s MACom, na ktory sa chystam prejst po spokojnosti s Iphonom.

vyuzival by som ho asi najprv na zakladne veci ako prehliadanie webu, kancelarske aplikacie, prezeranie fotiek, prehravanie hudby, videi proste standartne pouzivanie.
Ak by sa mi vsak viac zapacil, chcel by som na nom zacat robit aj narocnejsie cinnosti co aktualne robim na mojom PC (ktore je mimochodom dost vykonne) a to napr. upravu fotiek, photoshop, konvertovanie suborov, pracu s hudbou (aj tvorenie mozno), zakladnu pracu s videami natocenymi IP4s (strih) a pod.
Proste by som rad aby mi v tychto veciach nahradil moj stolovy PC s Win7 a neviem ci Air so svojim vykonom by na to stacil. Preto sa pytam vas.

K Airu ma to laka hlavne kvoli jeho lepsiemu rozliseniu displeja, uz vstavanemu SSD a nakoniec aj jeho praktickosti. ...Sice moc necestujem a notas bude vacsinou doma, ale ak nahodou niekde pojdem chcem ho mat so sebou...
Jedinu obavu mam z jeho vykonu a hlavne do buducna (neni to lacna zalezitost, neplanujem kupovat o 2 roky novy!!).

Pro zase vedie dizajnom a vykonom. Strasne mi na nom vsak vadi to nizsie rozlisenie (zaroven sa vas chcem spytat ci je to v praxi oproti airu velky rozdiel) a nakoniec aj jeho hrubka a snou spojena horsia mobilita...
Ak by bol ale rozdiel vo vykone az tak viditelny, radsej by som zobral pro.
A nebyt toho horsieho displeja tak neni o com...

Pokukoval som aj po PRO Retina 13" co by bol asi najlepsi kompromis ale je az moc drahy pre mna...

rad by som pocul nejake vase realne skusenosti a porovnania z praxe..
papierove rozdiely nie su vsetko.
dakujem

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Re: Macbook PRO 13" vs. Macbook Air 13"

Příspěvek od rony »

ak je retina pre teba pridraha, nemoze tobyt najlepsi kompromis. kompromis je, ked zlavis z narokov :-)

takto... vykonovo su mba a mb pro rovnako.

mba musis hned kupit v konfiguracii, ktora sa uz neda zmenit. takze procak a ramka aku kupis taku mas a koniec. mba ma ssd, co je vyhoda a da sa (draho) vymenit

mb pro je zasa vacsi, ma vsak rotujuci hdd.

vykonu sa nemusis bat. tohorocny mba 2012 je skvely.

oba ti vydrzia dlho, to neboj. hlavne vela ramky.

moj tip, ber mb pro. ale na rovinu ak to ma byt doma, preco nie imac alebo mac mini? vykonovo je to tiez skvele.

ono aktualne ma apple vykony vyrovnane, tam netreba moc spekulovat.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od smoldik »

MBA ma ULV procesor, ktery je o neco slabsi nez klasicke mobilni procesory.

Ja mam MBP, ale na ty cinnosti, o kterych hovoris, si myslim, ze bude MBA bohate stacit a vzal bych si MBA. :)

Muj pristi Mac bude pravdepodobne taky MBA, hry uz nehraju :)
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik

Marek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Marek »

Osobne som riešil túto otázku sem
viewtopic.php?f=27&t=57962
Rozhodol som sa kvôli rozlíšeniu, lepším základom a prenosnosti pre Air - bohate staći na to, čo chceš, no objednať hneď verziu s 8GB RAM. A máš po starostiach. Rozdiel v rozlíšení je teda dosť veľký
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5

desann

Příspěvek od desann »

hmm no stale neviem... momentalne som nakloneny trochu k airu a to hlavne kvoli tomu rozliseniu a uz vstavanemu ssd, co by som u pro musel menit (dalsie peniaze)

klucove pre mna bude asi to porovnanie vykonov.. vedel by to niekto objektivne posudit? najlepsie v percentach o kolko je air slabsi..

mam obavy z toho ze na Airu praca s fotkami (PS), hudbou, mozno videami (jednoduche upravy) nebude svizna a pohodlna. bol by som velmi nerad keby mi to zamrzalo aj ak by som toho mal spusteneho viac naraz...

iTukan
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od iTukan »

Ad zamrzani- delal jsi nekdy na macu? ;)

Ad vykon- najdi si nejake testy jako napr. http://www.engadget.com/2012/06/18/macbook-air-review/
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  Withings SmarScan

Marek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Marek »

Môžem ti teda zaručiť, že žiadne zamŕzanie sa nedeje a to najmä kvôli SSD. Samozrejme, 4GB RAM sú na videá málo. Ak kúpiš s 8GB, nieje žiaden problém (vlastná skúsenosť). Air je vlastne rýchlejši ako Pro
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

desann píše:vyuzival by som ho asi najprv na zakladne veci ako prehliadanie webu, kancelarske aplikacie, prezeranie fotiek, prehravanie hudby, videi proste standartne pouzivanie.
Ak by sa mi vsak viac zapacil, chcel by som na nom zacat robit aj narocnejsie cinnosti co aktualne robim na mojom PC (ktore je mimochodom dost vykonne) a to napr. upravu fotiek, photoshop, konvertovanie suborov, pracu s hudbou (aj tvorenie mozno), zakladnu pracu s videami natocenymi IP4s (strih) a pod.
Proste by som rad aby mi v tychto veciach nahradil moj stolovy PC s Win7 a neviem ci Air so svojim vykonom by na to stacil. Preto sa pytam vas.

Na to stačí i moje prastará G5 :D

Na mém Pro s C2D (dvojnásobný výkon proti G5) jsem Photoshopoval denně a i ten měl stále poloviční výkon proti mému Airu.
Na tom normálně stříhám FullHD (ale s 8GB RAM) a dokonce na něm tahám i náročné hry pod OS X.

Už jsem to psal jinde, lidi mají naprosto iracionální obavy o tom, jaký potřebujou výkon. Proto si kupujou čtyřjádrový i7 na brouzdání po Facebooku... :fool:

Mám tu vedle Airu Thinkpad T60 s CoreDuo 1.6 GHz s SSD a i ten zvládá každodenní úkoly naprosto bez záseků. Pod W7...

desann píše:K Airu ma to laka hlavne kvoli jeho lepsiemu rozliseniu displeja, uz vstavanemu SSD a nakoniec aj jeho praktickosti. ...Sice moc necestujem a notas bude vacsinou doma, ale ak nahodou niekde pojdem chcem ho mat so sebou...
Jedinu obavu mam z jeho vykonu a hlavne do buducna (neni to lacna zalezitost, neplanujem kupovat o 2 roky novy!!).

Výkonově je rozdíl mezi Airem a Pro zanedbatelný. A Air je tišší, protože má asymertický větráčky jako Retina. Respektive není slyšet vůbec - bez legrace, ani ševelení - dokud mu nenaložíš na CPU. Rozdíl na displeji je velkej, ubohých 1280x800 si na 13" leptop už nikdo kromě Applu nedovolí strčit. Nechápu. Měl jsem obojí a na displej Pročka se vejde kulový.

Aira ale rozhdoně kup s 8GB RAM, vyjde tě to jako Pro s upgradem na SSD a do budocna se ti to bude sakra hodit. za prvé to nerozšíříš a za druhé hlavně prohlížeče jsou pod OS X docela RAMkožravé.

desann píše:Pro zase vedie dizajnom a vykonom. Strasne mi na nom vsak vadi to nizsie rozlisenie (zaroven sa vas chcem spytat ci je to v praxi oproti airu velky rozdiel) a nakoniec aj jeho hrubka a snou spojena horsia mobilita...
Ak by bol ale rozdiel vo vykone az tak viditelny, radsej by som zobral pro.
A nebyt toho horsieho displeja tak neni o com...

Co k tomu říct, jestli ho budeš mít pořád napíchnutej na externí monitor, tak tě rozlišení trápit nemusí, ale jestli ne, vem Air. 1280x800 je na normální fungování už dnes příliš málo a zvlášť, když jsi hovořil o nějakých úpravách fotografií... :unknown:

A pokud ho s sebou někam potáhneš, Pro se docela pronese. Z vlastní zkušenosti, bral jsem ho s sebou půl druhého roku každý den do školy. I tak je to ale Laptop lehčí než většina konkurentů v jeho kategorii.

desann píše:Pokukoval som aj po PRO Retina 13" co by bol asi najlepsi kompromis ale je az moc drahy pre mna...

rad by som pocul nejake vase realne skusenosti a porovnania z praxe..
papierove rozdiely nie su vsetko.
dakujem

Jó retina by byla pěkná, kdyby stála o 7 tisíc míň. Tahle cena je za to co nabízí naprosto zcestná a pravděpodobně spadne, hned jak ukončí klasické Pro (pravděpodbně během následujícího roku)

desann píše:mam obavy z toho ze na Airu praca s fotkami (PS), hudbou, mozno videami (jednoduche upravy) nebude svizna a pohodlna. bol by som velmi nerad keby mi to zamrzalo aj ak by som toho mal spusteneho viac naraz...

Jsi asi spadl z višně, ne? Air má větší výkon než destopy se čtyřdárovými Core2 Extreme!
A k tomu běží pod OS X, takže lagování skutečně NEHROZÍ. To ti potvrdí každý, kdo s Macem někdy pracoval.

2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB

Marek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Marek »

K lagovaniu: bežne mám zapnutý photoshop, flash, parallels windows, niekoľko desiatok stránok v prehliadači z toho polovica flashovin, plus keď nemám čo robiť, nič z toho nevypínam a zahrám si na tom aj nejakú hru. Žiaden problém, všetko bez sekmutia
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5

Odpovědět