Dátový roaming - pls help

vše co vás napadne
Odpovědět
Sharimal

Dátový roaming - pls help

Příspěvek od Sharimal »

Ahoj
Teraz som v štádiu keď som s Orange na vojnovej nohe. Posledné dva mesiace chodím do Čiech, pred prechodom cez hranice si preistotu vypínam dátový roaming.
Prvý krát som cestovala v máji, iPhone mi ani v zahraničí nešiel, nedokázal sa udržať pripojený na sieti viac ako minútu, takže bol pre mňa nepoužiteľný, ale faktúra za to obdbie prišla 3x vyššia podľa prenosu dat a volaní v zahraničí by som musela na ňom vysieť nonstop.
V júny už mi iPhone fungoval, zase datový roaming vypnutý, hovory všeho všudy odchádzajúce do pol hodky a prichádzajúce detto a k tomu max nech preháňam 30 sms. Učet za telefon šialený.... :evil: Zase dátový roaming....
Pri tom keď chem aby data fungovali, musím po príchode na slovensko natvrdo vypnúť a znova zapnúť mobil inak sa nevie nikam pripojiť.

Stretli ste sa s tým už niekto? Dá sa to vôbec dokázať?
Pritom v máji kamarát niekoľkokrát za mňa volal do orange, že sa neviem s iPhone pripojiť v zahraničí do siete, a pred vycestovaním som si to obvolávala aj ja - v podstate som to telefonicky reklamovala.
Dík moc

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Re: Dátový roaming - pls help

Příspěvek od rony »

Pozri: ak si vypnes datovy roaming, tak by nemalo dochadzat k spojeniu. Preskumala si ucty za tie SMSky a hovory? Vies o tom, ze aj ked VYPNES mobil a niekto ti vola, tak prestup na odkazovku vlastne platis ako prichodzi hovor v roamingu? Doporucujem telefon nechat zapnuty a hovory odmietat resp. dat si uplne vypnut presmerovanie na odkazovku. Tie SMS mozu byt vcelku drahe :)

Ked nastavis APN miesto "internet" na cokolvek, tak nemoze dojst k datovej komunikacii. Datovy roaming mozes mat trvale deaktivovany - znamena to, ze v roamingu je zakazana datova komunikacia, takze doma mozes slobodne fungovat.

Ano, stalo sa mi, ze ani cez jedneho operatora v CZ som nevedel datovo komunikovat - to vsak neznamena, ze uvodne pokusy o pripojenie nemohli byt zaregistrovane ako prenos.

Pocitaj s tym, ze pripadne MMS (neviem ci pouzivas - 3.0 to umoznuje) su riesene ako datovy prenos.

Skontroluj si, ci ti telefon periodicky nechodi na net - to si nemusis vsimnut - napr. kontrola mailov kazdu chvilu a podobne nezmysly, co maju ludia tak radi a potom nemaju radi ucty :)

Ako protiopatrenie si okamzite objednaj podrobny vypis hovorov a nech ti faktury s nimi posielaju emailom (mensi poplatok).

Akonahle mas podrobne vypisy, presne vies ZA CO platis, aj ked si myslis, ze v tom mas jasno, urcite nemas :) dobre je si poriadne prestudovat k akym operatorom v CZ su ake poplatky - info sms ti nepovedia nic rozumne.

Plati zlate pravidlo: volas = platis :) optimalizuj si pouzivanie telefonu napr. aj tak, ze obmedz prichodzie hovory - tie platis tak ci tak, takze radsej zvol odchodzi hovor s tym, ze to su roamingove poplatky. Jedine za co neplatis je prichodzia SMS.

Poznam kopec prikladov kedy su ludia rozculeni z vysky faktur ale najcastejsie si za to mozu sami tym, ze moc nestudovali cenniky - pricom tie roamingove su vzrusujuce :)

Pokial sa zdrzujes v CR dlhsi cas, kup si tam predplatenu kartu a pouzivaj tuto. Slovensku SIMku vyber este ked si v dosahu Orange siete!!! Nie az ked si v CR :)
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

Sharimal

Re: Dátový roaming - pls help

Příspěvek od Sharimal »

Ahoj,
podrobný výpis hovorov mám, s cenami som sa oboznámila pred cestovaním do ČR. Hovory prijímam, keď potrebujem, na spoplatňovanie odkazovky ma upozornili priamo na mieste v orange a rovno sme to aj všetko povypínali.
Maily alebo napr počasie mi nedokáže z aktualizovať, lebo je to vypnuté. Preto som to vypínala. Dátový roaming som deaktivovala cez ##02# ak si dobre pamätám (alebo tam je 5? :?: ) proste ohlásilo, mi to, že to je dekativované. V tom máji mi nefungoval vôbec mobil, nevedel sa pripojiť na žiadneho operátora, vyše týždňa počas pobytu bol No service.
iPhone mám "panenský" :) s 3.0, mám tam základné aplikácie + Fring, nič viac. 80% ceny oboch faktúr zahŕňa dátový roaming, ktorý som mala naozaj vypnutý a v máji, bol mobil aj v čr nefunkčný. :(
Je možné to nejakým spôsobom dokázať?
Viem, že ceny sms a hovorov sú drahšie zo zahraničia, s tým som rátala, ale naozaj nemienim platiť za niečo, čo bolo vypnuté alebo nefunkčné.
A najviac po tom, čo mi povedali, že pred reklamáciou musím najprv zaplatiť faktúry a až potom pristúpiť k reklamácii... a len medzi rečou od vedúceho jednej pobočky, aj tak mi tu reklamáciu neuznajú... :(
Keby som si tu malú "krabičku" all in one tak neobľúbila, tak im ju ako sa hovorí dávno oplieskam o hlavu :oops:

Odpovědět