Wexter píše: navíc win je levjěnší

jak Soft tak i HW

Neřekl bych, že je je PC a win levnější....nebo spíš ve srovnání levné boty a drahé boty.
Ja jsem přešel na Mac před rokem a nelituju ani omylem, naopak, už se nikdy nevrátím k woknům a kdykoliv se snimi setkám (respek. musím něco v oknech řešit) tak jsem naprosto otráven. Sice mám nainstalovaný Virtualbox, ale to jen kvůli autocadu,pro který jsem zatím nenašel náhradu. Všechnu ostatní práci ale provádím na Macu (grafika, zvuk, veškerá tvorba čehokoliv)
Apple si zakládá na tom, aby vabraný HW perfektně šlapal se SW a vzájemná kompatibilita jednotlivých komponentů byla naprosto 100%. Proto se na první pohled zdá Mac dražší než sestavované PC ikdyž jsou použity, dejme tomu, stejné komponenty.
Stejně tak třeba nVidia Quadro je několikanásobně dražší než obyčejná nVidia, ikdyž má stejné parametry a je použito stejných součásteček pro výrobu. Rozdíl je právě v detailech kompatibility a využití potenciálu karty. Jsou psány speciální ovladače, atd.
Proto vee výsledku rozhodně není Mac dražší než PC
Uznávám, že na Wokna se sežene spousta prográmků "zdarma", ale to na maca už skoro taky.
Co se ale týká profesionálních programů, tak macosX vůbec nepostrádá, ba naopak, na něm ty programy (jsem zvukař, takže využívám profi programy hlavně pro střih) šlapou jako po másle. pokud je program v pořádku (bez nějakých podivných craků), tak Mac prostě ne a ne a nespadne.

Co se týká ceny SW tak při koupi Maca vždy dostáváš zdarma systém a balík iLife, který je určen pro neprofesionální práci skoro se vším co budeš kdy potřebovat dělat, kromě toho na stránkách apple máš perfektně udělané video návody, které tě naučí s těmito programi zacházet. Kompletí kancelářský balík je také za velmi přijatelnou cenu.
Pro uživatele Woken je trochu nezvyk, pochopit systém MacosX, a bude chvíli provádět na macu woknoviny:) Jak ale systém pochopí, tak už většinou nechce nic jiného....
Každopádně nikomu nic nevnucuji

Jen chci vyjádřit moje zkušenosti.