iPhone SDK

vše co vás napadne
Gs.Sk MiKe.CzE
Host
Host

iPhone SDK

Příspěvek od Gs.Sk MiKe.CzE »

čus, hele chceme s kámošem udělat na iPhone program, bude to něco jako golfová score karta. Ale potřeboval bych nějakej program na programování aplikací pro windows. Neznáte někdo nějakej? Předem dík

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Re: iPhone SDK

Příspěvek od toncek »

Na windows nemůžeš programovat aplikace pro iPhone.

První předpoklad je ten, že musíš mít mac + MAC OS.

Jednoduše, je to to samé, jako by jsi chtěl na macu psát aplikace v .NETu :)
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)

Apache23
Starý pes fóra :)

Příspěvek od Apache23 »

Ak pohľadáš tak tu bolo pár topicov. :wink:

viewtopic.php?f=35&t=5819&hilit=Golf
viewtopic.php?f=69&t=6306&hilit=Golf

Nie že by som ta chcel odhovárať ale osobne by ma viac na SK/CZ scéne potešil vývoj praktickejších apps. :mrgreen:
iPhone 4 32GB JB by GP
iPhone 3GS 32GB JB / druhý bol úžasný
iPhone 2G 16GB US JB / na prvý sa nezabúda :)

suculent

Příspěvek od suculent »

Na vývoj na iPhone je opravdu potřeba OSX. Devkit mi normalne funguje i na "hackintoshi".

Dělá tady teda někdo něco? Já vyvíjim zatim stupidní aplikace na základě examplu, abych se s tim trochu naucil... Navic jsem nikdy nepsal v Obj-C, takze se musim taky trochu ucit jeste tohle a matice atd... .o))

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

Ja tiez nieco skusam v podstate iba zacinam... mam trochu skusenost s VB .net ale toto... fuuu :mrgreen:

dodo
Apple iPhone 15 256GB Blue | no JB | 4KA
Apple iPad Air 4.gen Wifi black
Apple Mac Mini i5 2.5GHz | Mind 2011 | SSD Crucial M4 128GB + HDD 500GB | Fusion Drive | 16GB Ram
Apple Keyboard (Wireless)
Apple Magic Mouse

Apple MacBook 13" | 2008 - dead

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Přiznám se, že mac jsem si koupil taky proto, abych si mohl zkusit napsat něco pro iPhone či MAC.

Bohužel momentálně mám toho programování ve škole, v projektech na kterých se podílím tolik, že už se mi ani nechce zase programovat i když něco úplně jiného. Raději se odreaguju jinak.. :)

Snad bude čas a k něčemu se dostanu, aspoň základy objective-c. I když by mohli taky už uvolnit ruby+cocoa touch pro iPhone, podobně jako je tomu na Macu. Ruby je přece jenom pro mě přijatelnější jazyk.

Jinak jak jste na tom s objective-C. Je těžké na naučení? Osobně jsem spíše webově založený, takže mám spíš zkušenosti s PHP a podobnými skriptovacími jazyky. S Javou vlastně taky. Ono ve škole se člověk dostane k hodně věcem, takže i základ .NETu by byl :-)

Jen to klasické céčko moc nemusím - pointry a tady tyhle věci nemám rád :D

Když tak se pochlubte se svými výtvory :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

split
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od split »

Objective C je velmi prijemny jazyk. Na iphone nieje garbage colector, takze co sa tyka vsetkych objektov treba pocitat s reference counting. Pointrov si uzijes :)

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

Prijemny? VB .NET mi je prijemnejsi... :) Snazim sa snazim ale akosi nic nemozem vykuzlit...
Apple Mac Mini i5 2.5GHz | Mind 2011 | SSD Crucial M4 128GB + HDD 500GB | Fusion Drive | 16GB Ram
Apple Magic Mouse

suculent

Příspěvek od suculent »

Tady jsou nejake tutorialy v anglictine, ze kterych se daji zaklady pochopit behem 24 hodin. Hodne mi to pomohlo.

Objective-C, pro ty co dokazou aspon trochu programovat v cemkoliv:
http://cocoadevcentral.com/d/learn_objectivec/

Cocoa Style - jak se programuje pro OSX:
http://cocoadevcentral.com/articles/000082.php
http://cocoadevcentral.com/articles/000082.php

split
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od split »

Pre serioznejsie programovanie odporucam rovno precitat Objective C programming guide. Je to mozne najst po prihlaseni na strankach apple. Ma to asi 160 stran, ale su tam zhrnute vsetky oblasti objective C. Znalost obycajneho C je vsak nutnostou.

Neonik

Příspěvek od Neonik »

Cus, chtel bych zacit programovat pro iPhone, jenze zatim sem nikdy nic (az na pascal a naky blbosti na webu) neprogramoval Proto bych chtel nekoho poprosit, jestli by mi mohl trosku pomoct a poslat me spravnym smerem...:) Jinak Maca nemám (zatím), ale doufám, že naučit se jazyk pude i v Oknech..;) Dik moc (Kdyžtak pls pište na ICQ 862257 dik) +(sry za format textu, psano z iPodu..:)

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

Bez OSX nic nenaprogramujes.... mozno mozes zacat tym ze zacnes studovat C

dodo
Apple Magic Mouse

Neonik

Příspěvek od Neonik »

Studovat C mě napadlo, ale kde..:) nemáte někdo nějakej zdroj, kterej by jste mi doporučili, nebo knížku?..:) A jde začít s C pod Windows?.:)

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Jasně, cečko běží jak na Windows, tak na Unixovým systémech. Co já vím tak třeba na serveru builder.cz byl svého času seriál o cečku.

Jinak nám ve škole doporučovali knížku od p. Herouta - Učebnice jazyka C

Knížka je to podle mě dobrá, najdeš tam na úvod určitě všechno co potřebuješ..

Jinak samozřejmě google je neomezená studnice věděmostí. Když zadáš něco ve stylu tutorial c apod. Určitě toho bude dost :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

vbruno
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od vbruno »

Souhlasim, Herout je opravdu dobry pro zacatek !!
::: iPhone 5S 16GB Space Grey :: iPad 2 32GB 3G :: MacBook Pro 13'' 2011 :: Apple TV 3 :::

Callipo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Callipo »

Ja sem prosel X tutorialu .. je to pro me neustale spanelska vesnice.Nevidim v tom zadne souvisloti, zadny system, nic .. :( Je to pro me abnormalne obtizny jazyk.Pravda je, ze neumim naji JavaScript (kteremu se hodne podoba) ani OBJ-c .. Nevim - napiste kdyztak nekdo kdo pochopil zaklady :)

milford
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od milford »

Callipo: pročíst si můžeš milion tutoriálů, ale pokud zůstaneš jen u čtení a nebudeš u toho rovnou i zkoušet jak to funguje, tak ten princip nikdy nepochopíš. Ono je hezké se "naučit" plavat z příruček z internetu, ale pokud to nevyzkoušíš ve vodě, tak se plavat nenaučíš :D (odkaz na TBBT)

A ano, pointery jsou svinstvo :(
Apple iPhone 4S 16GB white - fw 7.0 GM, noJB - krasavec :)
Apple iPhone 3G 8GB black - fw 4.2.1 noJB - v depozitu

Callipo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Callipo »

Co to placas? myslis jako ze jsem JEN cetl a z toho usoudil, ze to je tezke? Ja se snazim uz 2 mesice tohle pochopit - a to tim ze programuju.Bohuzel neuspesne .. :)

ygy

Příspěvek od ygy »

tak chod za nejakym programatorom nech ti to ukaze "live"

Callipo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Callipo »

Pravda .. kazdy druhy dnes ma Mac a programuje v SDK pro iPhone .. :D:D boze to jsou rady .. :)

split
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od split »

Naco mac, vsak ty nevies este ani C a uz chces hladat programatora pre iPhone :) Nechcem ta odradzat, ale ked sa naucis programovat v C tak mas za sebou asi 1% toho co musis vediet ak chces vyvijat profesionalne aplikacie pre iphone ;) Na amaterskej urovni je to samozrejme nieco ine. A metodou copy & paste mozno vytvoris aj nieco co nespadne po minute :)

Appleman

Příspěvek od Appleman »

Zdravím, chtěl bych se naučit programovat aplikace na iphone ae eště sem nikdy nic neprogramoval ani nemam žadne zkušenosti. Jestli sem správně pochopil tohle tema, tak si mam první koupit knížku na Céčko a naučit se podle knihy? Když jsem se koukal neobjevil sem jsem žadnou knihu na programovani na Mac OS X v češtine, poradíte mi prosím někdo jak začít s vývojem aplikace na iphone? Vlastně myslim že je potřeba umět programovat normálně, abych mohl udělat neco na iphone, takže bych Vás poprosil o rady jak začít? Jestli je lepší začít na Macu nebo na Widndows? ( mam dual boot takže s os neni problem).. Předem dekuju za rady

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

Na Windowse nic nenaprogramujes kedze SDK je len pre OSX. Takze urcite OSX ;)

dodo
Apple Magic Mouse

Appleman

Příspěvek od Appleman »

Ok takže začnu na OSX ae jak začit? Neznáte nějakou knihu v češtině?

Callipo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Callipo »

Prvni by sis mel poridit Apple HW a pak premyslet dal .. :)

dodo_mt

Příspěvek od dodo_mt »

Na prvej strane pise toncek o knizke ;)

dodo
Apple Magic Mouse

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

No pokud jsi ještě nic neprogramoval, tak být Tebou hned bych se nepouštěl do vývoje aplikací pro iPhone. Myslím, že objective-C by Ti to Tvé nadšení rychle zchladilo, ale možná se pletu.

Každopádně, je potřeba se nejdřív naučit analyticky myslet. Tzn. dostaneš nějaký problém, jsi schopný ho rozložit a najít algoritmus jak daný problém řešit. To je na programování to nejtěžší. Programovací jazyk už je jenom prostředek, jak vyjádřit své myšlenky.

Takové typické příklady, které se probírají v 1. ročníku VŠ jsou matematické problémy - jako algoritmus pro výpočet faktoriálu, obsahu/objemu různých těles. Základní operace a práce s polem atd. Samozřejmě algoritmy pro třídění dat, stromy, a jiné dynamické datové struktury, grafové algoritmy..Je toho strašně hodně :)

Další věc je pochopení principu objektově orientovaného programování. Říká Ti ten pojem něco? Bez toho je velice těžké dnes něco solidního naprogramovat, bere se to jako standartní programovací technika.

Pokud jsem Tě ani po tomhle neodradil jsi na dobré cestě :) Dál je potřeba vyzbrojit se trpělivostí a chutí něco udělat, naučit se. Nestuduješ třeba IT? To by Ti tohle dost usnadnilo..

No a v jakém jazyce začít? Osobně si myslím, že Objective-C je dost náročný jazyk pro člověka, který nikdy neprogramoval a myslím, že by Ti to opravdu akorát znechutil. Ve škole se většinou začíná javou, případně C#. Což jsou dost podobné jazyky a podle mě určitě přívětivěší než Obj-C. Navíc staví na OOP, takže Tě to donutí přemýšlet i v tomto směru. :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

Ciko

Příspěvek od Ciko »

toncek píše:Takové typické příklady, které se probírají v 1. ročníku VŠ jsou matematické problémy - jako algoritmus pro výpočet faktoriálu, obsahu/objemu různých těles. Základní operace a práce s polem atd. Samozřejmě algoritmy pro třídění dat, stromy, a jiné dynamické datové struktury, grafové algoritmy..Je toho strašně hodně :)

OT: 1. ročník VŠ? Tohle sme měli v 1. ročníku SŠ. :D

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

OT:

Tak záleží jakou studuješ střední školu. Na VŠ přijde každý z jiné školy a ne všichni programování měli. Tudíž se to musí nějak sjednotit. Neboj, to co jsem vypsal rozhodně není všechno. Je do toho zamíchána i složitost jednotlivých algoritmů a další věci :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

ls8

Příspěvek od ls8 »

Literatura k programovani v Objective-C 2.0 (Mac OS X, iPhone). Pro začátek rozhodně doporučuji nastudovat nejméně první tři.

1. Ondřej Čada: Cocoa - Úvod do programování počítačů Apple
Novinka, vyšlo 13.3.2009, 200 stran, paperback. Zatím nemám k dispozici (mám ji objednanou), jedná se dosud o jedinou českou knihu věnovanou programování v Objective-C 2.0.

2. Stephen G. Kochan: Programming in Objective-C 2.0 (2nd Edition)
Druhé vydání, vyšlo 8.1.2009, 624 stran, paperback. Rozsáhlý průvodce jazykem Objective-C 2.0, rozebírá začíná úplnými základy jazyka (proměnné, objekty, cykly,...), není vyžadována žádná předchozí zkušenost s programováním. Jedna kapitola je věnována programování pro iPhone.

3. Aaron Hillegass: Cocoa(R) Programming for Mac(R) OS X (3rd Edition)
Třetí vydání, vyšlo 15.5.2008. 494 stran, paperback. Narozdíl od Kochana se tato kniha více zaměřuje na používání Xcode a tvorbu aplikací s grafickým uživatelským rozhraním. Předpokládá alespoň základní znalost programování a algoritmizace (C, Java).

4. Mark Dalrymple: Learn Objective?C on the Mac
První vydání, vyšlo 2.2.2009, 350 stran, paperback. Docela zajímavá kniha, hodně zaměřená na praxi spíš než na teorii. Věnuje se operacím které programátor často potřebuje provést, a přímo ukáže jak na to. Pokrývá dost široký rozsah témat ve stručném zpracování, je vhodná alespoň základní znalost programování.

Ve stejné ediční řadě jako 4/ vychází soubor knih, který problematiku prorsmování pro Mac OS X a iPhone rozebírá podrobněji:

5. Dave Mark: Learn C on the Mac
První vydání, vyšlo 8.12.2008, 376 stran, paperback. Základy programování pro Mac OS X. Určeno pro začátečníky, není vyžadována žádná předchozí zkušenost s programováním.

6. Dave Mark: Learn Cocoa on the Mac
Vyjde 21.9.2009. 400 stran, paperback. Kniha zaměřená speciálně na Cocoa, vyžaduje základní znalosti Objective-C 2.0.

7. Dave Mark: Beginning iPhone Development: Exploring the iPhone SDK
První vydání, vyšlo 14.11.2008, 536 stran, paperback. Kurs programování pro iPhone, vyžaduje znalost Objective-C 2.0 a ideálně také principy Cocoa.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Appleman

Příspěvek od Appleman »

Děkuju všem za odpovědi... Abych to uvedl na pravou míru, letos vycházim ze zš a jdu na střední školu IT se zaměřením programování a databázové systémy tak se tam snad něco naučím :lol: .. No ae jelikož mě OS X, Iphone dost zajímají i po stránce programování chtěl jsem to začít studovat sám, ptz sem trošku nedočkavej a ještě k tomu na školách se všechno dělá ve woknech a o OS X nemají ani páru :roll: ... Koukal jsem na ty knížky a přemýšlím o tom, že si možná objedám tu první v češtine, přeci jenom bude jako první knížka lepší na porozumnění. Snad to ujde jako nějákej začátek, jako každopádně mám chuť se to naučit a ani to co psal toncek mě neodradí 8). Ještě k tomu PC postačí mi upravenej Mac OS X na PC ve verzi iDeneb? Na Mac zatim stále šetřím... :cry:

EDIT: Nikdo neporadí?
Naposledy upravil(a) Appleman dne ned bře 29, 2009 12:02 pm, celkem upraveno 1 x.

diablo2911

Příspěvek od diablo2911 »

Snad nejdeš na SSSVT? :))

Zahradník

Příspěvek od Zahradník »

Knihu od RNDr. Čady jsem si koupil, ale stále to není ono. Potřeboval bych se naučit myslet v c?čku. Existuje nějaká učebnice prakticky orientovaná (příklady, cvičení ..)? Něco jsem zaslechl o Pecinovském. Je tu někdo, kdo v C nebo C# programuje profesionálně?

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Jirkus:

Nevím jestli to je v tomhle topicu, každopádně už jsem tady zmiňoval dobrou knihu o programování v C - jde o učebnici jazyka C od pana Herouta. Je to knížka, která je hodně doporučována jako základní zdroj.

V C/C++ jsem naprogramoval 2 školní projekty a stačilo mi to :D C# mě asi nemine teď u diplomky.

Na objective-C pořád není čas, snad se k tomu dostanu přes prázdniny. :)
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

Appleman

Příspěvek od Appleman »

diablo2911 píše:Snad nejdeš na SSSVT? :))

OT: No samozřejmě že jdu.. :D :lol: Jinak tu knížku od Čady si objednávám tak sem zvědav co se dočtu doufám, že alespoň něco pochytím..

garmada

Příspěvek od garmada »

Pomouze my ked sa teraz zacnem ucit C++? Neviem totiz kolko toho ma spolocneho s Objective C. Poradite niekto?

Alex-alex
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Alex-alex »

Je to skoro to stejné, určitě ti to pomůže

maTTew

Příspěvek od maTTew »

no nechci tě odradit,ale nejdříve si projdi tu střední školu a pak se pusť do ObjC 2.0:-)ve třeťáku jsme dokončili komplet C,ve 4 jsem dělali C++, a přechod na ObjC bude mnohem méně bolestivější než když začneš sám

Vox
Host
Host

Příspěvek od Vox »

Zdravim.. sem v 2. rocniku SŠ a na iphone aplikace si teprve brousim zuby.. .-)) Teprv pristi rok zacneme C# a PHP.. ted sme meli Pascal.. Mohl by mi nekdo polopaticky vysvetlit rozdil mezi C a objektovym - C?

Ogast
Host
Host

Příspěvek od Ogast »

Ahojte, moja otazka k iPhone SDK... vytvoril som si konto na iPhone Dev Center a stiahol som si SDK. Mozem teda skusat naprogramovat aplikaciu a testovat ju na iPhone simulatore. Toto vsetko je Free. Nejde mi ale aplikaciu dostat do iPhone. Je nutne zaplatit 99 dolarov a potom mi to pojde, alebo mam nejaku inu zavadu a mam patrat po nej? Dik za odpoved.
MacBook 13" 2.0 GHz
iPhone 4 16GB
iPad2 16GB

Odpovědět