Prvý pohľad
Pri pohľade zvonka žiadna zmena, ale to už všetci vieme. Na homescreene sa však zjavila nová ikonka - Kompass. V Nastaveniach tiež pribudla nová možnosť - Nike + iPod.

Kompas
Kompas vyzerá ako veľmi elegantná aplikácia, avšak ja osobne si neviem predstaviť jeho reálne použitie (tým samozrejme nechcem tvrdiť, že žiadne reálne použitie nemá). Kombinácia GPS informácie a informácie o smere však poskytuje zaujímavé možnosti pri tvorbe nových aplikácií, ako aj hier.

Nike + iPod
Ak behávate, či už súťažne alebo len rekreačne, určite oceníte túto peknú utilitku. Po zaškrtnutí možnosti Nike v Nastaveniach sa na SpringBoarde objaví nová ikonka aplikácie. Nutnosťou pre využitie tejto aplikácie je samozrejme vlastníctvo tenisiek Nike, ktoré majú v sebe chip. Potom už nič nebráni nechať si iPhonom namixovať hudbu k behu a po skončení si nechať urobiť vyhodnotenie svojho tréningu, prípadne si cez iTunes behy zosynchronizovať a diagnostiku robiť potom v počítači. Pri prvom spustení sa aplikácia pýta, či jej užívateľ dovolí aj prístup na lokalizačné údaje, predpokladám teda, že pri vyhodnocovaní bude možné históriu svojich behov/prechádzok sledovať aj na mapách.

Voice Control a Voice Over
Do nastavení pribudli aj možnosti tzv. Accessibility (prístupnosti), tak ako ich poznáme z Macu. Ide o vylepšenia pre ľudí s rôznymi poruchami, či už zrakovými alebo sluchovými. Voice Over číta všetko, čo sa nachádza na displeji, Zväčšovanie (aktivácia dvojklikom tromi prstami) zas niekoľkonásobne zväčší obsah. Zaujímavou je aj možnosť "Biela na čiernej", kedy sa iPhone prepne do akéhosi inverzného módu (podkladová farba v menu je čierna, text biely, v SpringBoarde presne naopak). Pokus o screenshot tejto funkcie bol však neúspešný, výsledný obrázok je v štandardných farbách.
Čo však využije určite viac ľudí, je Voice Control. Hlasové ovládanie iPodu a vytáčanie kontaktov, ale aj niektoré zaujímavé povely ako napr. "what is this song called?" alebo "who sings this song?".

Internet a jeho rýchlosť
Zásadnou zmenou je, že Safari si do cache ukladá stránky. To znamená, že ak máte otvorených niekoľko stránok, pri prepínaní medzi nimi už znova stránku nenačítava, ale priamo zobrazí z pamäte. V'daka novej rýchlosti, ktorou nový iPhone disponuje, je načítanie stránok takmer okamžité. Ja som iPhone testoval na sieti slovenského T-Mobile, ktorá prešla pred pár týždňami upgradom na 7.2 Mbps, priemerné rýchlosti, ktorými bol iPhone pripojený, boli väčšinou medzi 3 až 4 Mbps. Pre porrovnanie, rovnaký test bežiaci na iPhone 3G (rovnaká aplikácia, rovnaké miesto, rovnaký čas) dosahoval zhruba polovičné výsledky rýchlosti.

Fotky, video a MMS
To, že foťák je už 3.2 Mbps, všetci vieme. iPhone ukladá fotky v rozlíšení 1536x2048 (starší 3G model ukladal fotky v rozlíšení 1200x1600). Čo sa týka kvality, je o poznanie lepšia, na momentky stačí (AutoFocus výrazne pomáha), na skutočne kvalitné fotky však aj tak radšej vytiahnem DSLR.
Natáčanie videa je bezproblémové, priamo v zariadení je možné video aj zostrihať a následne poslať ďalej, či už cez e-mail, alebo MMS, prípadne vložiť priamo na YouTube.

iTunes Store
Hoci táto funkcia je k dispozícií aj na 3G s FW 3.0, na 3GS vďaka výrazne vyššej rýchlosti 3G dáva väčší zmysel. Pre mňa osobne významná zmena, iPhone prestáva byť závislý na iTunes a momentálne je možné priamo "vzduchom" doň natiahnuť akýkoľvek typ obsahu (aplikácie a hudba boli už v starších verziách FW, teraz pribúdajú aj Filmy, TV serály a Podcasty). Nutnosťou je samozrejme účet na iTunes Store, ktorý takýto obsah podporuje (napr. US alebo UK).

Toľko v skratke o novom iPhone 3G-S. Mňa prekvapil svojou rýchlosťou (pohyb v menu je bez akýchkoľvek omeškaní), reaguje v podstate okamžite. Rýchlosť internetu poteší.