Staré počítače - Spectrum, Didaktik... Atari, Commodore, ...
V souvislosti s mým prodejem pár kousků z mé sbírky ( viewtopic.php?f=6&t=40022 ) mě napadlo, zda tady ještě najdu pamětníky zlatých a "romantických" 8 bitových časů...
Tak co, hráli jste si s těma kouzelnýma krabičkama? Je tady ještě někdo, kdo má taky takový poklad schovaný doma?
Tak co, hráli jste si s těma kouzelnýma krabičkama? Je tady ještě někdo, kdo má taky takový poklad schovaný doma?
- rony
- Klub čistého iOS
Re: Staré počítače - Spectrum, Didaktik... Atari, Commodore,
ZX Spectrum. Profesionalne programovanie. Som autor HaHaWriter, vo dvojici sme programovali Poster Maker, kamos potom spravil ZX602 (kompatibilny s T602)...
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods
-
- Klub čistého iOS
Nekde u rodicu ve skrini bych jeste nasel Didaktik M.Jeste ted vzpominam na hodiny stravene u her jako Saboteur, Crazy cars, Bruce Lee atd. Uz je to hezka radka let...
-
- Starý pes fóra :)
Já jsem se před dvaceti lety učil programovat (v assembleru, podle kódovacích tabulek) na E&L Fox Z80. To byl takový kufřík, který obsahoval mikropočítač Z80 (stejný jako byl třeba ve Spektru), ctyřmístný sedmisegmentový displej a klávesnici. Programovalo se to podle tlustých tabulek assemblerových kódů, každé instrukci odpovídal šestnáctkový kód, který se postupně ťukal do paměti. To bylo něco! Vypadalo to nějak takhle, i když tohle je nějaká novější varianta s LCD displejem. Tamto bylo v černém plastovém kufříku, a displej svítil červeně.
Edit: Mám to, tohle je ono. Ježkovy voči já si to snad koupím
http://www.computerliquidationcenter.co ... 703&image=
Edit: Mám to, tohle je ono. Ježkovy voči já si to snad koupím
http://www.computerliquidationcenter.co ... 703&image=
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013
-
- Host
To byly časy LOAD "" chrrrrrr. :-D Po 15 minutách error a znova :-D Doma mi leží Atari 800 XE , hehe
-
ATARI 800 XE a jeho TURBO 2000....nikto sa ani pohnut nesmel do sumu pasky a pasikov na obrazovke ale montezuma za to stal.
Inak potom mam este v zbierke ze konzola: Sega mega drive 32Bit
Inak potom mam este v zbierke ze konzola: Sega mega drive 32Bit
iPhone 4 32GB JB by GP
iPhone 3GS 32GB JB / druhý bol úžasný
iPhone 2G 16GB US JB / na prvý sa nezabúda
iPhone 3GS 32GB JB / druhý bol úžasný
iPhone 2G 16GB US JB / na prvý sa nezabúda
-
IQ 151, Consul 2717 poté Didaktik M, a BASIC nazpaměť :-D
iPhone 7+ 128GB black
poslední a dokonalý macbook pro 17' (i7 2,5GHz quadcore, AMD 6770 HD, 16GB RAM, 500GB SSD)
+Macbook Pro 15 retina (i7 2.6GHz quadcore, GT 650M, 16GB RAM, 512GB SSD)
Apple Watch
poslední a dokonalý macbook pro 17' (i7 2,5GHz quadcore, AMD 6770 HD, 16GB RAM, 500GB SSD)
+Macbook Pro 15 retina (i7 2.6GHz quadcore, GT 650M, 16GB RAM, 512GB SSD)
Apple Watch
-
- Mírně pokročilý
Mám ZX Spectrum (Gumáka), ZX 81, ZX Spectrum +, PMD 85, Atari 800XL, Atari 130XE, Atari ST, Amiga 500, Amiga 2000, Commodore 64 atd. atd. Všechno je funkční. Programoval jsem na Atari a na ZX Spectru pro místní úřady programy na evidenci bytů. Hlavně databáze...
-
- Administrator
CPC Schneider 464 .. mam ho doma a stale funguje
Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.
-
Když jsme u toho, mám v práci schovaný počítač HP 9845A z roku 1977. Údajně je funkční, mám k němu kompletní dokumentaci a několik krabic kazet, ale všichni kdo s ním uměli pracovat už asi umřeli.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013
Tady je část mojí sbírky:
Spectrum+ vzadu má klávesy vysypané bokem (zrovna jsem je čistil). A právě Spectrum+ (DELTA) byl můj první počítač v mých krásných 7 letech.
Rony no jo myslím, že na to byly reklamy i v časopisu Bit
http://www.zdenekstary.info/ZXSpectrum/PosterMaker.pdf
Psala mi Metalgirl, že měli doma Didaktika a taky tu jednotku TESLA SP210T (kazeťák s "tiskárnou")
Spectrum+ vzadu má klávesy vysypané bokem (zrovna jsem je čistil). A právě Spectrum+ (DELTA) byl můj první počítač v mých krásných 7 letech.
Rony no jo myslím, že na to byly reklamy i v časopisu Bit
Psala mi Metalgirl, že měli doma Didaktika a taky tu jednotku TESLA SP210T (kazeťák s "tiskárnou")
-
- Mírně pokročilý
Ja mam doma u nasich svoj prvy "pocitac" Tesla PMD 85 i s kazetovou jednotkou ktora na sebe mala ihlickovu tlaciaren. To bola vymozenost
iPhone 4 16GB iOS 5.1.1
iPad 1 64GB+3G iOS 5.1.1
iPad 1 64GB+3G iOS 5.1.1
- rony
- Klub čistého iOS
7luke.com píše:Rony no jo :) myslím, že na to byly reklamy i v časopisu Bit
obrovska vdaka, ja uz ten software nemam ani kopiu nic, ani tuto dokumentaciu, takmer nic. aspon ten manual. diky.
chcel by som ten sw najma obrazky :)
perlicka z historie: my sme ho povodne programovali ako KAZETOPASKOVY program!!! To znamena, ze obrazky si si natahoval z pasky, plagaty ukladal na pasku :-) malo to aj akysi manazer operacnej pamate, ktory manazoval pamatove bloky a bud ich drzal v pamati alebo ukladal na disk a ten pouzival ako "cache". Disketovu verziu sme robili az po tom ako sme urobili zmluvu o predaji.
pozeram, ze sa warezil aj s navodom na kopirovanie :-) preto nie som dnes zazobany sused Michaela Schumachera :-(
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
Mě právě v tom manuálu udivilo tohle:
Kopírování programu je možné pouze programom DISKCOPY. DISKCOPY od RAMON softu (součást E-I manageru) nekopíruje boot, proto je ho třeba po zkopírování přenést např. programem Dr. Disk.
beky02 - právěže gumáka (standardní ZX Spectrum nemám) a chci jej časem získat také v nádherném stavu
Na ZX Spectrum se nahrávala jedna hra z kazety cca +/- 3 minuty a museli jste se vyhnout erroru - což by znamenalo nahrávat znova. Lidi štelovali mgf hlavičky, ladili "treble" (výšky) a "bassy" (basy) Pak začala éra disketových jednotek (u nás třeba ten Didaktik 40, Didaktik 80, Didaktik Kompakt)...
No a teď mám pár let už programy za 1 sekundu přímo z Compact Flash karty (stahují se z internetu na PC)... Dále jde ke stařičkému Spectru připojit i CD-ROM, HDD, SD karta
Zobrazit video na http://youtu.be/4s_-U5qDJYY
Kód do fóra: [youtube]4s_-U5qDJYY[/youtube]
Návod na vkladanie videa do príspevkov
Kopírování programu je možné pouze programom DISKCOPY. DISKCOPY od RAMON softu (součást E-I manageru) nekopíruje boot, proto je ho třeba po zkopírování přenést např. programem Dr. Disk.
beky02 píše:Mám ZX Spectrum (Gumáka), ZX 81, ZX Spectrum +, PMD 85, Atari 800XL, Atari 130XE, Atari ST, Amiga 500, Amiga 2000, Commodore 64 atd. atd. Všechno je funkční. Programoval jsem na Atari a na ZX Spectru pro místní úřady programy na evidenci bytů. Hlavně databáze...
beky02 - právěže gumáka (standardní ZX Spectrum nemám) a chci jej časem získat také v nádherném stavu
Na ZX Spectrum se nahrávala jedna hra z kazety cca +/- 3 minuty a museli jste se vyhnout erroru - což by znamenalo nahrávat znova. Lidi štelovali mgf hlavičky, ladili "treble" (výšky) a "bassy" (basy) Pak začala éra disketových jednotek (u nás třeba ten Didaktik 40, Didaktik 80, Didaktik Kompakt)...
No a teď mám pár let už programy za 1 sekundu přímo z Compact Flash karty (stahují se z internetu na PC)... Dále jde ke stařičkému Spectru připojit i CD-ROM, HDD, SD karta
Zobrazit video na http://youtu.be/4s_-U5qDJYY
Kód do fóra: [youtube]4s_-U5qDJYY[/youtube]
Naposledy upravil(a) 7luke.com dne čtv úno 03, 2011 2:15 pm, celkem upraveno 2 x.
-
- Mírně pokročilý
7luke.com: Na ZX Spectru se hra nenahrávala +/- 3 vteřiny, ale o dost déle...
EDIT: Jinak pěkně slušná sbírka... GRATULUJI!!!!
EDIT: Jinak pěkně slušná sbírka... GRATULUJI!!!!
Díky
Něco z té sbírky v nádherném kompletním stavu se dnes prodá na Aukru viz můj první příspěvek. Nechávám si opravdu "citovky". Jo, to jsem se překlikl - chtěl jsem napsat cca 3 minuty ... jdu to tam opravit. Do 3 sekund to mám teď - z Compact Flash / SD karty
Zobrazit video na http://youtu.be/mh0g73JvFbo
Kód do fóra: [youtube]mh0g73JvFbo[/youtube]
Něco z té sbírky v nádherném kompletním stavu se dnes prodá na Aukru viz můj první příspěvek. Nechávám si opravdu "citovky". Jo, to jsem se překlikl - chtěl jsem napsat cca 3 minuty ... jdu to tam opravit. Do 3 sekund to mám teď - z Compact Flash / SD karty
Zobrazit video na http://youtu.be/mh0g73JvFbo
Kód do fóra: [youtube]mh0g73JvFbo[/youtube]
-
Jsem rad ze je tu dalsi sberatel. Kdybych uz nabizene kousky nevlastnil hned bych se pridal do aukce. Jedine o co mam ted velky zajem je ZX 81 pokud by nekdo mel. A jeste Atari ST. No a zlatem bych zablatil Amigu cdtv. Jeste ze nebydlim v byte to uz by nebylo kam davat
Ps: gumacka mam komplet i s uctem z tuzexu byl 1x zapnut a pak ho majitel dal do skrine a ja ho pred rokem ziskal zadarmo od jeho vnoucat nevedeli co to je ...
Soupis:
Zx spectrum, zx spectrum plus, zx spectrum 2 a 3 ( rusky klon) , sharp mz 700,800, sam coupe, atari 800, 130, amiga 500,600,1200,cd 32, amstrad cpc, iq 151, commodore 64, 64ii, plus 4 , a pak jeste asi 4x amstrad
Vse pokud to slo i s orig krabici atd. Sbiram od 93 roku
Ps: gumacka mam komplet i s uctem z tuzexu byl 1x zapnut a pak ho majitel dal do skrine a ja ho pred rokem ziskal zadarmo od jeho vnoucat nevedeli co to je ...
Soupis:
Zx spectrum, zx spectrum plus, zx spectrum 2 a 3 ( rusky klon) , sharp mz 700,800, sam coupe, atari 800, 130, amiga 500,600,1200,cd 32, amstrad cpc, iq 151, commodore 64, 64ii, plus 4 , a pak jeste asi 4x amstrad
Vse pokud to slo i s orig krabici atd. Sbiram od 93 roku
-
- Mírně pokročilý
Po precteni jsem musel zamacknout nostalgickou slzu. Ja zacinal s ZX81 (mozna jeste nekde doma je),ktere jsem mel rozsirene na neuveritelnych 16KB (puvodne 1KB). Jo to byly casy . Jak nekdo zminoval 3s na nacteni hry u spectra. To byl nacteny jen obrazek. Pak jeste dalsich 10 minut,nez se nacetla samotna hra . Maly sroubovacek byl vernym druhem kazdeho majitele,pac kazda kazeta potrebovala jine nastaveni hlavy kazetaku . Dnesni mladez neuveri co jsme zazivali,kdyz se po celodenni drine konecne nahrala hra bezchybne .
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB
Obrázek i tak trval více sekund ... já jsem se přepsal - omylem jsem napsal 3 sekundy místo cca 3 minuty. Za 3 sekundy mi to nahraje hru / program / demo do Spectra teď a to přímo z flashky. Viz to moje první video výše. Jakmile se tam objeví nápisy, je to nahrané. Ty nápisy jsou tam počas dekomprese (to demo bylo náročné) - proto hudba začně až ještě malinko později.
haasteren - tak toho gumáka Ti závidím! Právem sis teď zasloužil přezdívku "haluzák"! No a shodou okolností jsem se zrovna dnes ptal otce, jestli se ještě nenajde účet od Spectrum+ (DELTA) - ten si nechávám, je to taky krasavec.
haasteren - tak toho gumáka Ti závidím! Právem sis teď zasloužil přezdívku "haluzák"! No a shodou okolností jsem se zrovna dnes ptal otce, jestli se ještě nenajde účet od Spectrum+ (DELTA) - ten si nechávám, je to taky krasavec.
-
- Moderatorka fóra
My jsme doma meli ten didaktik M s tou tiskarnou, jak psal 7luke. Strejda meli doma atari a kamarad mel doma amigu s disketovou jednotkou uz.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.
-
- Host
měl jsem didaktik M s AY interfacem - pro hudbu, znalci vědí, docela jsem skládal jak v Sampletrackeru, tak v Orfeusu, dokonce jsem udělal pár dem, který vidělo asi jen pár lidí, jo , to byly časy - psal se rok 1990
nejlepší hláška, kterou používám dodnes - 10:2 R:tape loading error
malej křížovej šroubovák na štelování hlavy byl povinost
nejlepší hláška, kterou používám dodnes - 10:2 R:tape loading error
malej křížovej šroubovák na štelování hlavy byl povinost
Naposledy upravil(a) jezyn dne čtv úno 03, 2011 5:04 pm, celkem upraveno 1 x.
R: tape loading error 10:2
Jak psala mimo jiné i Metalgirl - jedná se o tohle - TESLA SP210T - v ČSSR to byla pecka - elektromagneticky spínané (bez mechanických tlačítek) a šlo to řídit dálkovým kabelovým ovládáním.
Tiskárna v tom je "splašený hřebík" BT100. Tisk jednou jehličkou přes kopírovací papír
Zrovna dnes to taky prodávám v krásném stavu.
Taky jsem dělal AY hudbu, umístil jsem se pěkně i v soutěžích na srazech.
Tadyto je příklad od Yerzmyey/Ay-riders (část od 0:38 asi do času 01:04 se mi nelíbí - je taková dětská... ale jinak dobré):
Zobrazit video na http://youtu.be/vEs8_RW_ZaM
Kód do fóra: [youtube]vEs8_RW_ZaM[/youtube]
Tiskárna v tom je "splašený hřebík" BT100. Tisk jednou jehličkou přes kopírovací papír
Zrovna dnes to taky prodávám v krásném stavu.
Taky jsem dělal AY hudbu, umístil jsem se pěkně i v soutěžích na srazech.
Tadyto je příklad od Yerzmyey/Ay-riders (část od 0:38 asi do času 01:04 se mi nelíbí - je taková dětská... ale jinak dobré):
Zobrazit video na http://youtu.be/vEs8_RW_ZaM
Kód do fóra: [youtube]vEs8_RW_ZaM[/youtube]
haasteren píše:Jedine o co mam ted velky zajem je ZX 81 pokud by nekdo mel.
??? http://aukro.cz/pocitac-sinclair-zx-8-i ... 15625.html
-
Videl jsem , ale je ve spatnem stavu. Uz drazim jeden na ebay tak uvidime.
-
- Moderator fóra
Mám doma funkcni IQ151 z JZD Slušovice, napojovalo se to jako monitor na TV
...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
iPhone SE 2022
Děkuji, že nežádáte pomoc po soukromých zprávách.
iPhone SE 2022
-
- Moderator fóra
Ne tak uplne
iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
Já jsem měl Didaktik M s joystickem Didaktik. A k tomu jsem pochopitelně měl ten správný magneťák, kde jsem mohl a musel štelovat magnetickou čtecí hlavičku. A samozřejmě desítky devadesáti minutových kazet se softwarem ( 99 % hry ) . Šoupnout kazetu do kazeťáku, podle ukazatele otáček přetočit na tu správnou hru, vyladit zvuk uváděcí hlavičky a pak se modlit, aby to nehodilo tu pro mě hrůznou hlášku "R tape loading error" . Páč jsem měl jednu hru - nějaké chodící karate - a to se nahrávalo něco kolem 15 min.. A když mě zbývaly poslední dvě otáčky do skončení nahrávání, tak mi to častokrát házelo tu ymiňovanou chybku. A to byly nervy .
Ale byl jsem za didaktika vděčný. A samozřejmě Basic a hrátky s ním. Např. 10 Print "*" 20 goto 10 - a vypsalo to samé hvězdičky na obrazovce. A měl jsem ho poměrně dlouho (takových 7 - 8 let) a ještě jsem ho potom výhodně prodal -za 2 tis. se vším .
Ale byl jsem za didaktika vděčný. A samozřejmě Basic a hrátky s ním. Např. 10 Print "*" 20 goto 10 - a vypsalo to samé hvězdičky na obrazovce. A měl jsem ho poměrně dlouho (takových 7 - 8 let) a ještě jsem ho potom výhodně prodal -za 2 tis. se vším .
-
- Moderator fóra
Magnetak a parilo se Dneska to ma cenu. Vzpominam jak se na tom hralo od rana do vecera. Tetris to bylo maso
iPhone SE 2022
iPhone SE 2022
-
Taky přidám své zážitky strýc měl Atari a jako elektroinženýr si ho hýčkal jako oko v hlavě a skoro všichni jsme museli při návštěvě sledovat jak je skvělé mít tento počítač a co všechno umí. Já jsem začínal na iQ 151 pak vlastní Didaktik M koupený za první mé vydělané peníze (moc úspěšně jsem ho prodal na AUKRU ) k tomu kazeťák K a něco a samo šroubovák k na štelování hlavy. No pak si kamarád pořídil ZX Spectrum z Německa a ručně jsme si vyrobili tiskárnu v obdobě BT100 nebo tak nějak prostě tisklo se přes kopíráky ). pak to šlo šupem, v práci jedna z prvních 386 ještě z JZD Slušovice s oknama 3.11 a tak dál a dál.....a teď iPhone ))
Řekl bych, že jako elektroINŽENÝR si ho měl spíš HÝČKAT, což asi dělal. Je ale vidět, že ty v gramatice ve strýcových šlépějích nejdeš. Beavers.
Beavers chyba opravena a doplněna ještě čárka nad "u" ve slově úspěšně.
Řekl bych, že jako elektroINŽENÝR si ho měl spíš HÝČKAT, což asi dělal. Je ale vidět, že ty v gramatice ve strýcových šlépějích nejdeš. Beavers.
Beavers chyba opravena a doplněna ještě čárka nad "u" ve slově úspěšně.
Naposledy upravil(a) Tony1 dne úte úno 08, 2011 12:50 am, celkem upraveno 2 x.
Noťas, TOSHIBA, Macbook Pro
iPhone 6s space grey 16GB, Apple Store, UK
Operátor T-Mobile, Telefonika O2, Vodafone
iPhone 6s space grey 16GB, Apple Store, UK
Operátor T-Mobile, Telefonika O2, Vodafone
-
- Host
2 Tea Racer - jj - tetris od Franty Fuky jsme taky hráli - nikomu se nepodařilo udělat všech 99 kol, nejvíc 96
R: tape loading error 10:2
My jsme takhle jedno letní odpoledne se starším bráchou roztáhli na zahradě u žulového stolu obří slunečník, z baráku jsme vytáhli Spectrum+, barevnou televizi, kazeťák a velký džbán studeného džusu a pařili jsme právě mimo jiné i ten Tetris ) byla to taková mazec letní pohodička )
-
- patron iPhone.cz
Ty jo, díky za milou vzpomínku! Na škole jsme mívali IQ151 a PMD1, kamarád pak dostal ze západního Německa ZX Spektrum (chodili jsme k němu pařit hlavně Bruce Leeho), druhý kamarád měl něco se jménem Sord (?) a já si vybrečel Atari XL (nejoblíbenější hry - Alien Rescue, Pole position, Jumpman Junior). Největší legrace byla, když jsme v rámci nějaké praxe chodili programovat na sálový počítač sovětské výroby SM3/10...
Mám iPhone 8. V rodině ještě další tři iPhone
-
- Mírně pokročilý
U mna je to Amiga 500. Mozno ju niekde este mam. Stare zlate casy. Sice som s programovanim nemal skusenosti, ako uzivatel som jej dal zabrat. Hry ako Superfrog, Flashback a pod... utieram slzu
iPad 2 32GB 3G white
-
- Host
Atari 800XE a jeho turbo na 82LCD
Chlapi (a kočko) - teď proběhla mazec aukce - podívejte se sami, kam se to dostalo z 1 Kč
??? http://aukro.cz/didaktik-kompakt-super- ... 85965.html
??? http://aukro.cz/didaktik-kompakt-super- ... 85965.html
-
- Moderatorka fóra
Pekna cena. Za par let to pak znovu proda za dvojnasobek. Ze my voli dali toho sveho didaktika pryc
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.
-
- Moderator fóra
Tak to je asi pro fajnsmejkry
za ty penize dneska nove wii, starsi ps3 nebo xbox ))
Kde je moji amiga 600 konec pekne 3.5" diskety a nej co jsme s brachou hrali Street fighter, super frog a lotus ... To byly casy )
za ty penize dneska nove wii, starsi ps3 nebo xbox ))
Kde je moji amiga 600 konec pekne 3.5" diskety a nej co jsme s brachou hrali Street fighter, super frog a lotus ... To byly casy )
" Nekdo ma rád vláčky ...někdo Apple Hračky "
Manual iPhone
iPhone 5S 32GB SpaceGrey MacBook White 2010 iPad Mini 16GB Black wifi
Manual iPhone
iPhone 5S 32GB SpaceGrey MacBook White 2010 iPad Mini 16GB Black wifi