havran66 píše:Rony, chtěl bych se tě prosím jako laik zeptat, jestli se k diskům dá přistupovat mimo LAN přes internet a jestli je složitý si to nastavit a hlavně zabezpečit.
Nejprve se mi zdálo šikovný, provozovat na tom i internetový stránky, ale zřejmě ta námaha za těch pět stovek ročně co platím za služby webhostingu asi nestojí.
Je to bud protokol samba (SMB) alebo FTP. Cize sprevadzkujes to rovnako ako keby si mal Windows pocitac. Nastavenim firewallu vo svojom routeri. Je to teda skor otazka pre manual k routeru. Mam profily v routri predpripravene na tuto moznost.
Webovy server nemusi byt len von do internetu. Predstav si, ze si chces len na doma spravit nejaku webovu aplikaciu - cojaviem kniznica medii, cokolvek. Na to sa ti to hodi. Alebo vyvijas nejaky web a doma si ho testujes lebo neustale komunikovat s hostingom je otravne. Alebo v mensej firme maly intranet. Synology napr. ma downloader - sosa torrenty, sosa rapidshare a pod. Netreba mat zapnuty pocitac, zasadna vyhoda
dodo: ja ti rozumiem. nie je to zla volba, ja by som to uz ale nikdy neriesil plnym pocitacom. Je s tym viac roboty ako ist a kupit to. NAviac ak 90 % z toho co vyuzivam najviac je centralnydatovy sklad. PC, kde by si mohol rozsirovat disky ako pises by rozhodne nestalo 5000 korun. Nie. To mi nenakukas
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
To je ako ked kecam s ludmi o multimedialnych zariadeniach ako je Popcorn Hour a oni kecaju o HTPC. Ze ich to vyjde lacnejsie. Prd
Ked sa do toho pustia, vyjde z nich, ze za cenu Popcorn Hour kupili len case. Za dalsiu taku istu cenu grafiku, lebo zistili, ze 1080p nic ine nezvladne. Ze za taku istu cenu zasa chladenie, lebo klasicke plastove vrtule hucia ako cirkularka. Nie. VZDY TO TAK NAKONIEC VYSLO. Nemam nic proti nadsencom co si postavia HTPC - fandim im, ak vedia co chcu, na peniazoch nezalezi - a dosiahnu viac ako malou krabickou. Ale netreba si vymyslat hluposti a vychadzat z vlastnych skusenosti. Ak ich mas, hovor, ak to iba sosas z prsta, tak si to vyskusat a daj prakticky report
Vyskladaj mi konkretny komp, ktory pojde pod 350 Euro a bude mat dopredu sloty na disky a bude mat slusny RAID a cojaviem v zaklade 1 terabajt s moznostou ist cojaviem do 5-10 terabajt. Ja hovorim o tom, ze uz som PC server (odpadovy kus) mal. A mam NAS. Ty si odskusal aspon jedno z toho cojaviem aspon rok?
Spotreba mojho Synology je v "idle" tj. este neuspate disky - 11W. Meral som spotreby doma prednedavnom, cize netipujem kolko, viem kolko. Neviem kolko zerie PC s cojaviem 400W zdrojom
Ale prepocitaj si to na rocnu spotrebu. Uz rozdiel medzi 10W a 40W je extremny a ta suma je uz dost vidiet. Ak si spotrebu neplatis sam, je ti jedno a postavis si do detskej izby 4 kompy a neriesis. Ale ked to platis sam, uz to riesis
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Problem medzi "ja si postavim linux" a "kupim si NAS" je skor v tom, ze NAS to uz ma, v tom PC si to musis postavit od zakladu. Aj s tym webovym rozhranim. Samozrejme poznam rozne webove administracie linuxu. Synology je LINUX. Proste je len zabaleny a hotovy. Nemusime sa o tom hadat ani sa nehadame. Len neuvadzaj ludi do omylu vecami, ktore si na sebe nevyskusal. Ak si nemal NAS doma a iba tak z hlavy hovoris co je lepsie, tak mas o nieco malo menej realnych skusenosti ako ja. Mna mozete v tejto teme napadnut z odsudenia SBS od MS. Nevidel som to. Viem sa vsak vyjadrit k niektorym veciam napr. okolo postoveho servra v malej firme na zaklade skusenosti s postovymi systemami, takze zaklapnut velke teoreticke oci a vratit sa na zem
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)