Elektronické knihy
Elektronické knihy
Priznam se, ze jsem v teto otazce absolutne mimo, nikdy jsem nemel potrebu se o to nejak zajimat. Ale v souvislosti s iPadem me tato otazka docela zacina zajimat.
Jestli tomu dobre rozumim, tak bude iTunes rozsireny o obchod s elektronickymi knihami, ale samozrejme budou zatim jen v anglictine a zrejme prizpusobene k nejakemu extra prohlizeci v iPadu. Doufam, ze se pak v tomto obchodu v souvislosti s brzkym zavedeni iTunes v Cesku objevi i knizky ceskych vydavatelstvi. Ale to jeste nejaky cas nebude aktualni.....
Existuji ale jiz v soucasnosti i jine moznosti e_knizek? Jde mi o ceske tituly. Ja osobne s anglictinou problem nemam, i kdyz anglicke knizky nectu (az tak dobry zase nejsem ), ale jde mi o manzelku, ktera neumi anglicjy ani pozdravit a pro kterou bude iPad urceny predevsim...... Existuje nejaka moznost, nejaka ceska vydavatelstvi a nebo zdroje ceskych knizek a nebo prekladu , ktere by bylo mozne na iPadu cist ? Klidne i placenych, jestli uz i u nas neco takoveho existuje....Napr. ve formatu pdf , web a nebo jinych, ktere by iPad dokazal stravit.... Muzete se k tomu nekdo zkuseny vyjadrit ? Verim, ze nejsem jediny "ebook lama" ,koho to bude zajimat.
Jestli tomu dobre rozumim, tak bude iTunes rozsireny o obchod s elektronickymi knihami, ale samozrejme budou zatim jen v anglictine a zrejme prizpusobene k nejakemu extra prohlizeci v iPadu. Doufam, ze se pak v tomto obchodu v souvislosti s brzkym zavedeni iTunes v Cesku objevi i knizky ceskych vydavatelstvi. Ale to jeste nejaky cas nebude aktualni.....
Existuji ale jiz v soucasnosti i jine moznosti e_knizek? Jde mi o ceske tituly. Ja osobne s anglictinou problem nemam, i kdyz anglicke knizky nectu (az tak dobry zase nejsem ), ale jde mi o manzelku, ktera neumi anglicjy ani pozdravit a pro kterou bude iPad urceny predevsim...... Existuje nejaka moznost, nejaka ceska vydavatelstvi a nebo zdroje ceskych knizek a nebo prekladu , ktere by bylo mozne na iPadu cist ? Klidne i placenych, jestli uz i u nas neco takoveho existuje....Napr. ve formatu pdf , web a nebo jinych, ktere by iPad dokazal stravit.... Muzete se k tomu nekdo zkuseny vyjadrit ? Verim, ze nejsem jediny "ebook lama" ,koho to bude zajimat.
-
- Starý pes fóra :)
Re: Elektronické knihy
iPad bude mit vestavenou aplikaci iBooks, ktera bude cist knizky ve formatu EPUB. To je otevreny, moderni a siroce rozsireny format e-knizek, ktery postupne nahrazuje starsi "palmovsky" format PDB. Mam a velmi hojne pouzivam e-ctecku Sony PRS-505 zalozenou na technologii elektronickeho inkoustu (e-ink), da se na tom opravdu pohodlne cist i delsi dobu, cteni na podsvicenem LCD displeji je opravdu jen jako nouzovka. Moje ctecka take podporuje format EPUB, takze se shanenim knizek v tomto formatu mam jiste zkusenosti.
Docela dobre se daji sehnat knizky, na ktere uz neplati autorsky zakon, tedy ty, jejichz autor zemrel pred vice nez 70 lety. Takove knizky se daji sehnat napriklad na http://www.palmknihy.cz, neco malo napriklad take na strankach prazske Mestske knihovny: http://www.mlp.cz/karelcapek/
Co se tyka aktualnich titulu, tak pokud se mi podarilo sehnat, momentalne u nas neexistuje zadne vydavatelstvi nebo sluzba, kde by se daly elektronicke knizky legalne koupit. Takze ac jsem se opravdu snazil, jedinym zdrojem ceskych elektronickych knih jsou warezova fora.
Ovsem zatim neni vubec jasne, jestli do iPadu do aplikace iBooks bude mozne si nahravat vlastni knizky, nebo jestli je bude mozne pouze stahovat z iBooks Storu, stejne jako je to treba s aplikacemi.
Docela dobre se daji sehnat knizky, na ktere uz neplati autorsky zakon, tedy ty, jejichz autor zemrel pred vice nez 70 lety. Takove knizky se daji sehnat napriklad na http://www.palmknihy.cz, neco malo napriklad take na strankach prazske Mestske knihovny: http://www.mlp.cz/karelcapek/
Co se tyka aktualnich titulu, tak pokud se mi podarilo sehnat, momentalne u nas neexistuje zadne vydavatelstvi nebo sluzba, kde by se daly elektronicke knizky legalne koupit. Takze ac jsem se opravdu snazil, jedinym zdrojem ceskych elektronickych knih jsou warezova fora.
Ovsem zatim neni vubec jasne, jestli do iPadu do aplikace iBooks bude mozne si nahravat vlastni knizky, nebo jestli je bude mozne pouze stahovat z iBooks Storu, stejne jako je to treba s aplikacemi.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013
Když to vezmu napred formou co se tyce zarizeni - měl jsem moznost cist knihy na zarizeni s LCD podsvicenym displayem a dost neprijemne od toho pali oci - tedy aspon me, je to urcite vec nazoru a zvyku. Minuly kveten jsem si kupil Hanlin ereader, google ti urcite najde, ktery ma e-ink nebo jak se tomu rika a opravdu naprosta spokojenost. Rychlost vykreslování, moznosti priblizeni, ba dokonce (nepouzitelne nebo spise nepouzivane) prehravani mp3. Baterka ma obrovskou vydrz a zarizeni ma nejakou svoji pamet rozsiritelnou o SD karty.
Co se tyka samotnych e-knih jako souboru pro cteni, tak asi jedina legalni cesta je ta, ze si to v pages prepises ... pokud se tedy bavime o CZ titulech. Jinak strycek google najde vse
Co se tyka samotnych e-knih jako souboru pro cteni, tak asi jedina legalni cesta je ta, ze si to v pages prepises ... pokud se tedy bavime o CZ titulech. Jinak strycek google najde vse
Diky za objasneni a vstup do problematiky. Opravdu o tom nevim vubec nic, ale manzelka rada a hodne cte, a tak by urcite uvitala moznost to vyuzit i ke cteni ruznych knizek. Takze se o to zacinam zajimat, abych ji mohl pomoci, az ji v dubnu iPad koupim. ...
Zajimave pojednani o e-knizkach jsem nasel take tady, pro nevedome take zajimavy clanek....
http://www.grafika.cz/art/sw/iphoneebookreaders.html
Zajimave pojednani o e-knizkach jsem nasel take tady, pro nevedome take zajimavy clanek....
http://www.grafika.cz/art/sw/iphoneebookreaders.html
-
Pokud to chce opravdu primarne na cteni knizek, durazne doporucuji spis ctecku s e-inkoustem - nejlepe asi Sony neo Hanlin. Cteni na sviticim LCD displeji delsi dobu je dost neprijemne.
-
- Mírně pokročilý
Jura: ja hodne ctu na iPhone, predtim jsem cetl na PDA. V CR je dostupnych hodne knih v elektronicke podobe. Bohuzel vetsina je takto nelegalne ziskana skrze OCR soft z papirovych knih. Nanestesti ceskym vydavatelum nejak moc nedochazi, ze by mohli vydavat i elektronickou verzi. Snad se to hne kupredu.
iWoz.cz - Apple svět v základech
iPhone4 16Gb
iPod nano 3rd gen. 8GB blue
iPod Classic 160 GB Black
iPad 2 64 GB wifi only
MacBook Pro (unibody) 2,53 GHz 15,4", Mountain Lion 10. 8.
MacBook Pro retina 15", 2,3 GHZ, 16 GB ram, 512 GB SSD (na ceste)
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
No, uprimne, dalsi zarizeni kupovat nechci. Manzelka to bude vyuzivat hlavne na fotky a web, pripadne na filmy a knizky asi jen sporadicky. Proste mi jde jen o to, aby tam tu moznost mela a aby si mohla obcas koupit a nebo nekde stahnout nejakou zajimavou knizku v cestine, kterou si pak nekde precte, kdyz nebude mit naladu na hry a nebo video....
ALe prve si psal, že ráda a hodne cte a na to, bych ja za sebe, urcite doporucil ten monochromatickej e-ink display ... je to velky jako sesit A5, ten muj hanlin a trosku tezsi, ale mam v tom nescetne moc titulu, ba dokonce i skripta do skoly atd ...
EDIT: Taky mám rad papirove knihy, dokonce tu vuni papiru, ne nejsem uchyl ... osobne sbiram serie knih, samozrejme jen ty co se mi libi ... nejvic pysny jsem v soucasne dobe na kompletni bibliografii Jiřího Kulhánka ...
Nedělej doubleposty, sloučeno. ls8
ls8: nebyl to double post, juramac tam jeste pred chvilkou mel prispevek na ktery jsem reagoval
EDIT: Taky mám rad papirove knihy, dokonce tu vuni papiru, ne nejsem uchyl ... osobne sbiram serie knih, samozrejme jen ty co se mi libi ... nejvic pysny jsem v soucasne dobe na kompletni bibliografii Jiřího Kulhánka ...
Nedělej doubleposty, sloučeno. ls8
ls8: nebyl to double post, juramac tam jeste pred chvilkou mel prispevek na ktery jsem reagoval
Naposledy upravil(a) Qwuiddo dne pon úno 01, 2010 9:21 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Mírně pokročilý
Qwuiddo: tak to jsme na tom stejne. Ale ja mam rad sve knihy tak, ze je radeji netaham na cesty, kde mi je kde kdo (precpane metro, smardlavi bezdomaci co zvraci v tramvaji) muze znecistit nebo znicit. Takze na cesty radeji iPhone
iWoz.cz - Apple svět v základech
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
iPhone4 16Gb
iPad 2 64 GB wifi only
Qwuiddo Rada a hodne cte, ale predpokladam, ze i nadale da prednost papirove knizce z knihovny. Tohle bude urcite jen urcita alternativa, kdyz nekde, pokud bude vedet kde, uvidi nejakou e-knizku, stahne si ji a podle nalady si ji na iPadu precte. Urcite si nebude delat nejakou obrovskou knihovnu.......i kdyz kdo vi....
Jinak, predpokladam a doufam, ze e-knihy pujde pridavat do sveho iTunes podobne, jako muziku a filmy i z jinych zdroju, a ze to bude o formatu, ne o tom, zda budou koupene jen a pouze na iTunes Store. A ze se pak snad v dohledne dobe mozna i proberou i ceska vydavatelstvi, pro ktere by to mohl byt hodne dobry kseft, at uz pres iTunes Store a nebo na vlastnich elektronickych obchodech.
Jinak, predpokladam a doufam, ze e-knihy pujde pridavat do sveho iTunes podobne, jako muziku a filmy i z jinych zdroju, a ze to bude o formatu, ne o tom, zda budou koupene jen a pouze na iTunes Store. A ze se pak snad v dohledne dobe mozna i proberou i ceska vydavatelstvi, pro ktere by to mohl byt hodne dobry kseft, at uz pres iTunes Store a nebo na vlastnich elektronickych obchodech.
To je presne ten prispevek, ktery zmizel omlouvam se za OT tedka, ale je to tak
nezmizel, jen jsem ho editoval cely....a OT to urcite neni Jakakoliv informace , i nazory, jsou k teto problematice vitane, verim, ze to nezajima jen me samotneho
-
iBook Store bude (minimálně na začátku) pouze pro US uživatele: http://www.thebookseller.com/news/11101 ... only-.html
-
- iPhone expert
Třeba bude možné do iPadu nainstalovat aplikaci Stanza. Používám ji na iPhone a čtu v ní celkem pravidelně celé knihy. Naprosto mi vyhovuje.
iPhone 8 * iPad 6 * Mac Mini * Apple TV * AirPods
- rony
- Klub čistého iOS
Juramac píše:ualni.....
Existuji ale jiz v soucasnosti i jine moznosti e_knizek? Jde mi o ceske tituly.
to je lahka a tazka odpoved zaroven.
prvy krok do ebookov je asi najbezpecnejsi na http://www.palmknihy.cz - nebat sa formatov, roky bol obvykly format PalmDoc, ktory vznikol pre Palmy. PDB pripona. Pre iPhone existovala citacka TextReader, ktora ho vedela nativne, teraz si to staci v Stanza pre OS X ulozit ako epub, cim sa dostavame k novsiemu formatu epub.
Osobne citam elektronicke knihy v cestine a slovencine uz dlhe roky. Rozhodne s mnozstvom nie je problem.
Obcas sa stane, ze niektoremu vydavatelovi preskoci v hlave a vyda "podla neho ebook", cize obvykle je to PDF, co je absolutne nevhodny format na citanie beletrie. S nim sa bohuzial neda moc robit (nejaky export je nespolahlivy ale hlavne otravny).
Takze KED VELMI chces, elektronicke verzie velkeho mnozstva knih vies zohnat. Ja som obvykle cakal, kym sa niekde neobjavila PDB verzia knizky aby som ju konecne mohol zacat citat
Uz tu padali indicie, ze s vydavanim oficialnych verzii kniziek je to velmi zle. Bohuzial je to tak avsak problemy so svedomim by som nezatahoval do debaty - na to je jednoduche riesenie, na ktore pride kazdy sam - proste si knihu kupim, poziciam, dostanem a nasledne si k nej zozeniem elektronicku verziu. To uz necham naozaj na kazdom ako to vyriesi.
Technicky teda na ziskanie zdroja elektronickych verzii knih staci Google. Treba sa vyvarovat nepouzitelnych formatov ako je PDF a zohnat si dobry program na konvertovanie. Najma v zaciatkoch by si mohol mat tendencie stahovat si texty knih v comkolvek, casom prides na to, ze je lepsie zamerat sa na "trhovo" najuspesnejsi format (momentalne PalmDOC). Co sa tyka kvality prevedenia OCR - v pripade dobrych zdrojov je excelentna a neobsahuje mizive percento chyb.
Nechcem aby sa to tu zasa zvrhlo na debatu o legalite/nelegalite ebookov v nasich krajinach. Situacia je skor ZLA ako pozitivna a bohuzial ZATIAL nie je vidiet ziadny trend ku zmene. Pevne dufam, ze sa aspon book store apple presadi a dokazu sa vydat elektronicke verzie knih aj jeho prostrednictvom. Ale som skeptik. Bohuzial tomu nahrava obrovske mnozstvo predsudkov nielen k samotnym ebookom ale aj k ich citaniu. Najcastejsie predsudky su: ako to mam na mojom pocitaci citat, unavuje ma to (netusia, ze ebooky sa citaju na PDA, na iPhone, snad budu na iPade) co je pravda ale na citanie je vhodne zariadenie, ktore udrzis v ruke (podobne ako knizku). Dalsi predsudok je ten o LCD obrazovkach (eink je fajn) ale rozhodne nefunguje vyhlasenie "citat sa da len na einku". Zaujimave predsudky su aj "tam musia byt male pismena" - kazda citacka riesi plne moznosti zmeny farby, pisma, rozstupu atd - raz nastavis. Potom predsudok - velke pismena, mala obrazovka = vela listujes. Nelistujes. Prestrankovanie je obvykle jeden pohyb jednym prstom (u knihy je to subor pohybov pri otoceni stranky). Je ich vela a proti nim sa neda bojovat recami.
Nebudem a nechcem sa stat dealerom ci propagatorom citania ebookov - poviem svoje, stojim si za tym a poviem v com sa mozete mylit ak mi budete odporovat. Ale to je mozno vsetko
Moj zaver: citam ebooky, cita sa mi dobre (lepsie ako papierove knihy = sorry vyznavaci papiera, u mna je to tak), cital som v casoch, ked malokto mal vobec nejaku predstavu, ze to vobec ide a ako vobec nasiel som si vzdy vhodne technicke prostriedky aby som to mal pohodlne. Pevne verim, ze iPad bude pre mna len evoluciou v tom, v com uz davno zijem. Na ebooky som sa dal vlastne z jedinej priciny - chcel som mat poruke knizku vzdy, ked som citil nejake zdrzanie. Napriklad som sedel na nejakom urade a cakal. Polhodina citania - skvele odreagovanie. Potreboval som mat svoju kniznicu v malickom zariadeni (vtedy PDA) a toto bolo idealne riesenie. Ak by som si chcel zobrat cojaviem len 10 papierovych kniziek - aby som si neskor 9 niesol neotvorenych, to by bolo otravne. Nikdy som nevedel, ci chcem zacat tu alebo inu.
Poznamka pre ostatnych: nezmyselne debaty o einku otvorme v samostatnej teme, nema to nic spolocne s ebookmi ako takymi. Tie mozes citat trebars vytlacene na toaletnom papieri. Prosim pekne, vyhnime sa tomu a venujme sa ebookom
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
mac mini iPhone 4 5S X 13 Pro iPad Pro Pencil TV4 HomePod WATCH AirPods
Takze jestli jsem spravne pochopil, tak ve formatech epub a nebo pdb je uz dnes pomerne dost knizek v cestine dostupnych a ty, co jsou v pdb lze v macu prevest do epub. Oba formaty by mela zvladnout app Stanza a na iPadu i nova aplikace, ktera epub podporuje. Je to tak? Takze otazkou uz jsou jen zdroje...ale warez tady verejne resit nebudeme.... Diky, uz jsem malicko "chytrejsi"
- rony
- Klub čistého iOS
su ich mojim odhadom stovky, mozno tisice. ked nam bude jasne, ze epub knihy dostaneme do iPadu cez itunes podobne ako mp3ky. Dufam, ze to mozne bude. Stanza je iphone aplikacia a podla vsetkeho nevyuzije celu plochu obrazovky iPadu, takze by bolo lepsie aby vysla ipad verzia Stanzy alebo inej citacky. Pochopil si to spravne. Myslim, ze na prve zoznamenie sa s ebookmi ti postaci iphone, Stanza pre iphone a Stanza pre OS X a pokusit sa tam cosi dostat zo spominaneho webu. Su tam celkom pekne veci, ktore sa daju citat. Stanzu v iphone si nastav tak, aby si mal biele pismo na ciernom, zniz jas - s velkostou a typom pisma experimentuj (ja mam rad pismo Georgia a velkost min. 12 - mam kopec dovodov preco prave toto pismo) a potom by to malo byt znesitelne. Ak mas zvyk citat tak polhodinku, hodinku, s ebookom to skus najskor na polovici tohto casu. Sam uvidis ake to je. S iPadom to bude o trochu lepsie kvoli velkosti - aj ked mne paradoxne 3" obrazovka nevadi (aspon to udrzim v jednej ruke kludne aj hodinu)
-
- Mírně pokročilý
Je to zatim pouha teorie, nekde jsem to uz psal. Pro iPhone se da v soucasne dobre stahnout free apliakace Classics coz je pry predloha pro aplikaci na cteni knih na iPadu. Pokud to tak bude, bude to aplikace ( pro me ) k nicemu, protoze neumoznuje zmenit barvu stranky ani pisma. Sice je tam krasna knihovnicka, stranka knizky je zazloutla a pekne se obraci, ale napr na cteni vecer ve tme k nicemu. Nemyslim si ze bude mozne cpat di iPadu epub soubory prez iTunes
-
- Senior uživatel
já používám BookshelfLT, umí otevřít i TXT soubory; omezení lite verze je na počet uložených knížek; přes Javu to na PC nějak nasimuluje server, ze kterého se přes wifi stáhnou knížky do iP
dají se i v lite verzi nastavit barevná témata (kombinace barvy písma s pozadí), typ fontu, velikost, řádkování, zarovnávání ...
dají se i v lite verzi nastavit barevná témata (kombinace barvy písma s pozadí), typ fontu, velikost, řádkování, zarovnávání ...
-
- Administrator
stanza je u mě nejpoužívanější aplikace v telefonu, jsem eknihomol
Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.
-
- Mírně pokročilý
Snad to neni OT. Dnesni update Stanzy: Removed the ability to share books via USB as required by Apple.
- rony
- Klub čistého iOS
Takze v Stanza zostava pristup k webovym knizniciam a cez WiFi. To viacmenej staci
-
- Administrator
přesně tak přes MAC je to legrace ..
-
- Mírně pokročilý
OT.
Som veľmi rád, že sa tu z času na čas niekto vráti k už známym (pre niekoho do dnes neznámym ) schopnostiam Iphone.
Na základe tohto vlákna som si prehľadal forum a tu v prvom príspevku som našiel ako na katalog knih z http://palmknihy.cz v Stanze úplne jednoducho.
Ďakujem (zvlášť členovi smrt28)
Som veľmi rád, že sa tu z času na čas niekto vráti k už známym (pre niekoho do dnes neznámym ) schopnostiam Iphone.
Na základe tohto vlákna som si prehľadal forum a tu v prvom príspevku som našiel ako na katalog knih z http://palmknihy.cz v Stanze úplne jednoducho.
Ďakujem (zvlášť členovi smrt28)
Tak poprve experimentuji se Stanzou. Ale asi nekde delam nejakou chybu, ale nejak mi to nechce komunikovat. Stahnul jsem si aplikaci Stanza do macu, pak jsem si stahnul Stanzu pro iPhone a na zkousku jednu knihu. Podle navodu, by mel jit export do iPhonu tak, ze tu knihu v macu a Stanze otevru a pak bych ji mel videt i ve Stanze na iPhonu. Ale ten nic nevidi, kolecko se toci, toci a nic.Dam Get Books , Shared a Computers Sharing Books stale hledaji......a nic. Ani pres kabel a ani pres wifi , proste Stanza v iP nevidi pocitac a stanzu v macu....kde delam chybu ?
- rony
- Klub čistého iOS
asi nikde, bohvie, mne sa obratom ako mam spustenu Stanzu na Macu objavi aj v Stanze na iphone.
Mas este inu moznost, zaloz si konto na bookworm ci ako sa ten web od oreilly vola a uploadni knizky tam.
Mas este inu moznost, zaloz si konto na bookworm ci ako sa ten web od oreilly vola a uploadni knizky tam.
-
- Mírně pokročilý
Juramac: Podívej se, jestli ve Stanze v počítači máš nastaveno Tools > Enable Sharing. Pak se to asi při prvním spuštění zeptá, jestli se má iPhonu povolit připojení a jde to. Ovšem pouze přes Wifi. Převedou se téměř jakýkoliv soubory (pdf,txt atd).
Havran - dekuji, presne to byl ten problem, pred chvilkou jsem to vygooglil jeste jednou diky. Uz to slape, jak ma
-
- Mírně pokročilý
Tak ať si na tom nezkazíš očí !
Ja ne, jen zkousim moznosti a ucim se, abych to dokazal pak vysvetlit. Kazit si je bude ma zena na iPadu, i kdyz tam je vetsi obrazovka a jak mi poradil Rony, urcite je lepsi cist bile texty na cernem pozadi, pak ten display tolik "nerve".....
- rony
- Klub čistého iOS
Havran: cely den cumis do LCD monitorov, AKY rozdiel bude v tom, ze hodinu budes potom citat zasa na LCD alebo na eink. Odpoviem ti: mizerny rozdiel. Pretoze zalezi AKO sa vo vacsinovom case staras o svoj zrak. Nad tymto sa poriadne ale skutocne poriadne ZAMYSLITE. Tymto neutocim na eink alebo nepopieram kazenie zraku, len si to dajte do celeho kontextu. BTW: toto nie je moj "nazor" ani moj "postoj". Jednoducho je to fakt spocivajuci vo vypocte CASU, aky stravim sledovanim toho ktoreho zobrazovacieho prostriedku. Mne z toho vychadza, ze ani tak nie je problem s LCD (kto ste zazili skutocne drsne smejdacke CRT monitory a aky rozdiel boli voci nim kvalitne CRT?) ako v ich umiestneni, dalsom umelom osvetleni, akym sposobom posobi prirodzene svetlo. Toho je tak vela, ze JA sa neodvazujem takto jednoducho pausalne napisat "ked budes citat na LCD ebooky, tak bububu".
Raz predavali konzervy s kolibricim masom. Kvoli velkosti kolibrikov vsak miesali ich maso s konskym. V pomere 1:1 - jeden kolibrik a jeden kon. Takto nejako si predstavte svoj den za pocitacom s LCD monitorom a hodinku citania ebooku na LCD ci eink.
Edit: podrobnejsie u mna na http://spravodaj.madaj.net/view.php/201 ... ersus-eink
Reagujte prosim iba tam ak sa chcete riesit okolo "LCD nici oci a eink chrani".
Raz predavali konzervy s kolibricim masom. Kvoli velkosti kolibrikov vsak miesali ich maso s konskym. V pomere 1:1 - jeden kolibrik a jeden kon. Takto nejako si predstavte svoj den za pocitacom s LCD monitorom a hodinku citania ebooku na LCD ci eink.
Edit: podrobnejsie u mna na http://spravodaj.madaj.net/view.php/201 ... ersus-eink
Reagujte prosim iba tam ak sa chcete riesit okolo "LCD nici oci a eink chrani".
pro mě osobně tady nejde o kazení očí, beztak mám už jednu umělou čočku implantovanou opravdu . Spíš jde o pohodlnost a o pocit nepálících očí při čtení ... Samozřejmě, když se čte hodina dvě denně .... o nic nejde, ale kolikrát jedu knížku třeba na jeden zátah a to bych pak z toho dispu měl .
-
- Mírně pokročilý
Rony já jsem tam dal přeci Jenom mi přišlo blbý přejít mlčením, když mi Juramac za takovou banální radu dvakrát poděkoval Věř mi, že je mi úplně buřt, jak si kdo kazí oči
Já sám od narození koukám jen na jedno oko a to druhý moc nešetřím, na IPhonu jsem už pár knížek přečet, tak jsem ten poslední, kdo by někomu radil, jak si má šetřit oči
PS: Je mi 44 a ty hrozný CRT jsem zažil i když většinou EIZO.
Já sám od narození koukám jen na jedno oko a to druhý moc nešetřím, na IPhonu jsem už pár knížek přečet, tak jsem ten poslední, kdo by někomu radil, jak si má šetřit oči
PS: Je mi 44 a ty hrozný CRT jsem zažil i když většinou EIZO.
- rony
- Klub čistého iOS
btw: niektore CRT boli lepsie ako niektore dnesne LCD vlastnil som iiyama a to bol popri eizo kral medzi CRT nehovoriac niektore smejdy LCD.
Elektronicke knihy su fajn, dobre sa citaju, len treba vediet ako na to. Treba prekonat par predsudkov a spravat sa rozumne.
Je neuveritelna skoda, ze v EU nikoho nenapadlo v dobrom lobovat za pripravu ochrany autorskych prav v modernom prevedeni a hlavne ako zaklad pre solidny predaj (aj) knih. Iste, tak ako u hudby, by proste skrachovali niektore subjekty, ktore sa tym teraz zaoberaju. Ale to je dan za to, ze sa nedokazu pohnut dalej.
Takze myslim, ze vacsina z nas uz ako tak skusala Stanzu a ine citacky, nebudem tu nosit drevo do lesa
Elektronicke knihy su fajn, dobre sa citaju, len treba vediet ako na to. Treba prekonat par predsudkov a spravat sa rozumne.
Je neuveritelna skoda, ze v EU nikoho nenapadlo v dobrom lobovat za pripravu ochrany autorskych prav v modernom prevedeni a hlavne ako zaklad pre solidny predaj (aj) knih. Iste, tak ako u hudby, by proste skrachovali niektore subjekty, ktore sa tym teraz zaoberaju. Ale to je dan za to, ze sa nedokazu pohnut dalej.
Takze myslim, ze vacsina z nas uz ako tak skusala Stanzu a ine citacky, nebudem tu nosit drevo do lesa
O.T. Havran: byl jsem tak vychovan, abych vzdy slusne podekoval, a to i v pripade, ze dobra rada prisla pozdeji. To reseni jsem nasel chvili pred tim , nez jsi ho postnul.... Ale stejny dik patri i dobre vuli pomoci....
Jinak , co a jak kazi oci, to vime vsichni, kteri jsme drive narozeni ( v breznu mi bude 50),a kteri mame sve zkusenosti. Ale to sem skutecne nepatri, je to jine tema a hodne individualni...V kazdem pripade ale Ronyho rada negativniho textu pro cteni ma hodne do sebe, takze dik patri za dobrou radu i jemu.
Jinak , co a jak kazi oci, to vime vsichni, kteri jsme drive narozeni ( v breznu mi bude 50),a kteri mame sve zkusenosti. Ale to sem skutecne nepatri, je to jine tema a hodne individualni...V kazdem pripade ale Ronyho rada negativniho textu pro cteni ma hodne do sebe, takze dik patri za dobrou radu i jemu.
-
- Mírně pokročilý
Ano Rony, to je pro mě jedinej důvod, proč ještě nemám e-čtečku. Bylo by krásný si kdykoliv říct tak tuhle knihu chci, sednout k počítači, koupit ji za dejme tomu 1/2-2/3 ceny jejího fyzického ekvivalentu a hned se dát do čtení. Jenomže tady ji musíme pracně hledat, stahovat v nic moc kvalitě a ještě člověk je nucen číst to co je a ne to co by chtěl. To si opravdu radši tu knihu koupím v knihkupectví. To, že se tady prodávají čtečky(na těch pár legálně stahovatelných knih) a knihy se nedají kupovat, mi připadá jako kocourkov
-
- Administrator
havran66 píše:Tak ať si na tom nezkazíš očí !
já vidím jako rys a když si čtu v telefonu mám docela velké fonty, pro jistotu
Ja osobne si myslim, ze je jen otazkou dohledneho casu, kdy se trh s e-knihami rozbehne i zde, podobne, jako se velmi dobre rozbehnul trh s hudbou. V dobe prichodu prvniho iPodu a iTunes obchodu uz take byli mp3 pomerne rozsirene ale v drtive vetsine se jednalo o warez . A nikdo z velkych hudebnich hracu neveril,ze je koncepce legalniho prodeje muziky realna. A dnes? Warez samozrejme funguje dal, ale zdaleka ne v takove mire a iTunes je az neskutecne uspesny. Proto verim, ze vydavatele knizek se jiste brzy rozhodnou pro tuto cestu a pokud nepujdou cestou prodeje a smlouvy treba s iTunes, tak budou mozna i na svych strankach ve svych webovych obchodech prodavat sve knihy v elektronicke podobe. Pokud ne, byli by sami proti sobe.
-
ja si myslím že hneď ako niekdo vydá knihu na na net (hoci aj do iTunes) tak je tá kniha odsúdená k neúspechu lebo ludia si nájdu cestu ako ju stiahnuť a tím zabíjajú pokrok
a vydavatelstvá si to dobre uvedomujú.
speváci si zarábajú hlavne na koncertoch ale spisovatelia iba z predaja ...
a vydavatelstvá si to dobre uvedomujú.
speváci si zarábajú hlavne na koncertoch ale spisovatelia iba z predaja ...
- rony
- Klub čistého iOS
juramac: niektore pokusy o "ebooky" existuju ale su to TAK zufale trefy vedla, ze sa na nich neda ani smiat. Videl som nedavno "predaj mp3" u nejakeho slovenskeho vydavatelstva a TAM to bolo este zufalsie. Akoby nemali ani fantaziu ani chut to robit a iba ich niekto presvedcil nech to skusia. Pri takom prevedeni iba zistia, ze to "nejde" a zabalia to. Zaroven budu svoju skusenost vydavat za fakt. Najlahsie je to potom zviest na "kradnutie" elektronickeho obsahu.
Bol by som rad, keby to tak bolo a co najskor. Mam ale sebecky pohlad a budem zly - ak to nie su schopni rozbehat TERAZ, tak o 5-10 rokov je pre mna NESKORO.
ygy: nie je to takto priamociare. Musia VEDIET ponuknut pohodlny mechanizmus. Musia tlacit na ochranne zvazy, aby trebars umoznili VELKYM obchodom, aby tu mohli realizovat svoj biznis. Takze otazka "kradnutia" zmysel nema. Existuje to v AppStore ale keby to nevynasalo, tak sa tam tak nehrnu programatori. Na druhu stranu: za ziadnych okolnosti nemusime kradeze propagovat ani ulahcovat.
Bol by som rad, keby to tak bolo a co najskor. Mam ale sebecky pohlad a budem zly - ak to nie su schopni rozbehat TERAZ, tak o 5-10 rokov je pre mna NESKORO.
ygy: nie je to takto priamociare. Musia VEDIET ponuknut pohodlny mechanizmus. Musia tlacit na ochranne zvazy, aby trebars umoznili VELKYM obchodom, aby tu mohli realizovat svoj biznis. Takze otazka "kradnutia" zmysel nema. Existuje to v AppStore ale keby to nevynasalo, tak sa tam tak nehrnu programatori. Na druhu stranu: za ziadnych okolnosti nemusime kradeze propagovat ani ulahcovat.