Jako majitel Desire se tedy také podělím o své dojmy a srovnání s gen1 iPhonem (nicméně nepředpokládám že v rámci Mírného Pokroku V Mezích Zákona se od něj další generace svou "user experience" liší)...
Předesílám že +- souhlasím s Musashim, s tím že vypichuji co se mi (ne)líbí obzvlášť:
- Displej je velmi dobrý, jemný, barvy živé, na slunci nic moc ale stále čitelný
- Hmatová odezva a svižnost systému je v podstatě srovnatelná s iPhonem
- Sense UI (android obecně) je velmi user-friendly orientovaný, jako bývalý i/Phonista si nestěžuji
- Občas pozlobí v určitýcvh aplikacích rotace displeje (trvá jí tak vteřinu než se přepne, případně je potřebs telefon znovu "otočit")
- psaní je ve vertikálu je o něco horší než si člověk zvykne, tendence k překlepům je velká (vadí to ovšem pouze pokud nepoužíváte T9, potřebujete psát bez diakritiky, nebo všeobecně text který slovník Androidu nezná)
- T9 je velmi dobrá, automaticky se učí
- Meebo, IRC, žádný problém
- Má dost RAM, i při velkém počtu spuštěných aplikací se nezpomaluje (ergo aplikace na pozadí? bez problému a vše funkční)
- Tethering funguje skrze usb a bt na win i mac (PDAnet app)
- Sync kontaktů (atd) pouze na win (zbytek pravděpodobně obstará MissingSync)
- Integrovaný Browser i OperaMini fungují perfektně
- Dílenské zpracování je na dobré úrovni, nic nevrže, neprohýbá se, neodstává, použité vlasty jsou kvalitní. Díky za "pogumované" záda, velmi příjemné na dotek.
- Optické "tlačítko" je trochu slabší, kulička nebo obyčejná tlačítka by byla lepší. Na druhou stranu, použám jej minimálně ne-li vůbec (není důvod)
Je to poskládané jak mi myšlenky šly do prstů, tedy poněkud rozházené (navíc beztak nekompletní, kdyby něco klidně se ptejte nebo vyvracejte)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Teď pár poznámek o Androidu všeobecně:
Po zkušenostech s Tattoo můžu jen doporučij jít do přístroje který má WVGA displej, pořádnou RAM, a systém 2.1. Potom člověk dostane přístroj, který se určitě s iPhonem měřit může, a pokud člověk příliš nelpí na aplikacích a potřebuje spíš multimediální brouzdátko po netu/mapu/úkolovník/diář, určitě bude spokojený.
Androidí mobily naopak ztrácejí body na aplikacích, a pravidelném updatu na vyšší verzi systému. Vzhledem k tomu že jich je hromada, výrobce až na top-produkty na další vývoj nebo záplatování bugů kašle (nazdar, HTC
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
)
Za tu dobu co mám možnost s Androidem fungovat (cca půl roku) jsem měl potřebu řešit jen jediný "velký" problém - a to root a instalaci market patche pro zobrazení všech dostupných app.
(...)
Abych tedy zodpověděl otázku z titulku: Ano. Android, resp. správně vybraný přístroj, určitě bude majitele iPhonu uspokojovat. Zkušenost s používáním obou systémů je podobná. iPhone to ale není, takže je nutno zvážit klady a zápory... jako ostatně u všeho.
(...)
Komentáře a otázky vítány
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)