martin.94 píše:Tak blbcovi nepomůže ani kalkulačka
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Jen jsem chtěl říct, že používání kalkulačky nemusí vypovídat o zakrnění mozku
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Lidi se dneska nechaj strašně snadno oblbnout "lepší" cenou, na to je nádhernej příklad třeba iPhone...
Takhle, špatně jsi to pochopil. Neříkám, že člověk, který neumí počítat bez kalkulačky je blbý. Tím jsem chtěla říct, že generace před námi byly zvyklé používat více hlavu než dnešní generace v důsledku technologií, co mají k dispozici (mě nevyjímaje). Nejlépe to, co myslím, vyjádří tento vtip:
Za prsni implantaty a Viagru se utraci podstatne vice penez, nez
za vyzkum Alzheimera.
To znamena, ze kolem roku 2030 zde bude siroka duchodcovska
populace s krasnymi nadry a obrovskymi erekcemi, ktera si ale ani za boha nevzpomene, co s tim ma delat.
A bohužel, k tomuto to spěje. Nejen v češtině či slovenštině, ale vůbec celkově.
A jak psal rony, dnešní děti se spoléhají na to, že vždy tu bude někdo, kdo je povede za ručičku, nemají žádnou samostatnost do života, neumějí si sami nic udělat, neumějí sami přemýšlet. Od malička do puberty to rodiče vodí za ručičky, rozmazluje drahými dárky, pak je to vypustí v pubertě do světa a je to jak urvané z řetězu. S tím souvisí i to, že dnešní děti ani neví, co je to zodpovědnost, proč taky. Neustále tu zodpovědnost za ně přebírá někdo jiný. Nemají ani snahu se o něco pokoušet sami, sami o něco usilovat, sami zapojit mozek, proč taky. Rodiče přijdou a vyřeší ne. Jak potom takovýto jedinec má v dospělosti ve společnosti fungovat, no nijak, spoléhá se na to, že někdo příjde a vyžehlí všechno za něj.
Další věcí je, že v dnešní době jsou rodiče taaak zaneprázdnění, že ani na výchovu svého potomka nemají čas (ale hlavně, že mají čas je vodit za ručičku), nemají čas se s nimi ani učit, předávat jim vědomosti, číst jim knihu před spaním. Co by četli s nimi knihu, když zapnou telku a vyřešené ne? To vidím u tety a jejich dětí. Od malička to trčí před počítačem, od dvou let v podstatě, potom se to přesune k telce a DVD přehrávači, kde mají hafo pohádek, na které koukají. Potom další malá sestřenka už má od 7 mobil. To za mě generace a generace předemnou neexistovalo. Maximálně jsme měli box plný starých hraček, autíček, pistolky, plyšáky a nějaké další plastové haraburdí, sedli jsme si na zem a hráli si. Dnes? Příjde za sestřenkou kamarádka, sednou k počítači a tam je celá jejich zábava. Malá sestřenka má taky hafo hraček, ale nebaví ji si s nimi hrát. Proč taky? Počítač je přece zajímavější ne. A tak jedno s druhým.
A teď si představte, kam to všechno dospěje. Generace od generace blbější, tudíž nebudou mít ani takový ten základ, ve kterém by předali vědomosti potomkům, ono přeci jen na výchovu dětí člověk musí mít v sobě nějaké to zdravé jádro, které vede to dítě k česnosti, aktivitě, k tomu, aby to dítě bylo samostatné, někdo, kdo by tomu dítěti předával hodnoty atd., jak to takhle bude pokračovat dál, tak ty předávané základy budou stále chudší a chudší. Generace od generace lenivější, generace od generace se více spoléhají na ostatní. No nechci to tu vidět za takových 50 let, kdo na mě bude v mém důchodu vydělávat.