jakou digitální zrcadlovku

vše co vás napadne
M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

Ahoj, potřeboval bych poradit při výběru zrcadlovky. Moji favoriti jsou:

Olympus E-450D
http://www.alza.cz/foto-video/digitalni ... 159974.htm
a
Canon 1000D
http://www.alza.cz/canon-eos-1000d-obje ... 119589.htm

Kterou byste mi doporučili. Díky za Vaše názory, popř. doporučení jiné zrcadlovky do 11000,--.
Naposledy upravil(a) M1Lh@us dne sob pro 25, 2010 3:27 pm, celkem upraveno 1 x.

Marek
Moderator fóra
Moderator fóra

Re: jakou digitální zrcadlovku

Příspěvek od Marek »

Mám doma sice postarší canon eos 300d, ale fotky to robí úžasne, s canonom mám len dobré skusenosti, takže by som asi volil ten
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

jde mi o to, že mám doma panasonica lumixe tz 6 a když se slabý světlo, tak blesk prostor špatně osvětlí, a fotky jsou tmavé. Takže počítám ještě s dokoupením externího blesku.

Ukázka: denní světlo, foceno s bleskem:¨

Obrázek

Obrázek

mrzic
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od mrzic »

Cenu 11000,- máš jen na tělo zrcadla, nebo počítáš i objektiv? Oni ty setové objektivy nejsou nic moc.
MacBook Pro 2018 Touch Bar, macOS 11.0
iPad Pro 10.5, iPadOS 14
iPhone 12 Pro Max, iOS 14
Apple TV4

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

bohužel za obojí

phaeton_esc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od phaeton_esc »

http://www.alza.cz/sony-dslr-a390l-18-55mm-d187543.htm případně si kup jenom samotné tělo a na http://paladix.cz/bazar/index.php?badt= ... =&q=&uid=0 si kup nějaké postarší sklo (třeba Sony DT 18-70 není jako seťák vůbec špatný sklo, použitý se dá navíc sehnat kolem +- 1000kč, případně nějakou postarší Minoltu - sklo)
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

na PM odpovídám podle nálady

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

se zrcadlovkou budu začínat, takže poraďte mi prosím něco do začátku na rodinný foto, výlety, budovy, momentky.

phaeton_esc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Třeba zrovna tu Alphu (nic jiného ti ani nedoporučím, mám už víc jak 2 roky Sony A200 a jsem velmi spokojen), jeden základní objektiv "na všechno" - třeba 18-70 je víc než ideální a potom jedno dlouhé sklo pro případ, že ti základ nebude stačit.
Ale pro začátek je nějaký obyčejný seťák dostačující, dost možná že jiný (delší/kratší) ani nebudeš potřebovat. Z hlediska příslušenství je asi nejlepší dvojka Nikon/Canon - je na ně spousta skel a dalších "blbostí", Sony na tom taky není vůbec zle, už jenom proto, že je to vlastně Minolta- takže skel je taky strašně moc. Nejlepší je ale zajít někam do obchodu a vyzkoušet si jak ti bude foťák "sedět" - ovládání, rozměry, hmotnost etc. a teprve potom kupovat
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

h4wk3y
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od h4wk3y »

Olympus ani omylem...
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz

xslide
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od xslide »

Taky se teď rozmýšlím.

Koupím buď Canon EOS 500D NEBO NIKON D3100.

V ceně bez DPH to vychází kolem 11 000, tak jednu z nich koupím.

Co se týká funkcí a parametrů, tak mě profíci řekli, že to je více méně na stejno,
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm

ls8
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

Canon, Nikon, Sony, Pentax. S temihle znackami nesahnes vedle, nejlepsi nabidku objektivu mas pro Nikon a Canon. Sumitkum od Olympusu se vyhni. Precti si recenze na dpreview.com, neukvap se ve vyberu, projdi si diskuzni forum na grafika.cz.

Ja mam uz ctyri roky Nikon D80, od leta s novym stabilizovanym objektivem 16-85, je to skvely stroj. Mam s nim nafoceno skoro 20.000 fotek, a jeste nejakou dobu mi urcite vydrzi.

Pri vyberu fotaku se divej take na velikost, idealne si ho zajdi osahat nekam do kramu. Ja jsem se sveho casu rozhodoval mezi Canonem 350 a Nikonem D80, oba byly parametrove vicemene shodne, ale Nikon je o par mm vetsi a lip se mi drzel v ruce. A taky Nikon dava v setech obvykle lepsi objektivy.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

ls8

Příspěvek od ls8 »

Dva objektivy pro zacatek nejsou prakticke, a rozsah 18-55 neni moc velky. Doporucil bych koupit samotne telo a k nemu nejaky univerzalnejsi objektiv, s rozsahem cca 16 (nebo 18) az cca 70-105. Nabizi Canon neco takoveho? V Nikonech mam prehled, v Canonech bohuzel moc ne.

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

A mohl by ses kouknou na megapixel.cz a něco mi doporučit, např. toho Nikona? Nechám si poradit, pač se v tom vůbec nevyznám. A megapixel proto, že k tomu foto je kurz zdarma.

mike0007CZ
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od mike0007CZ »

Já mám úplně opačný pohled na věc. Pokud chceš mít krásné fotky, nekupuj zoomové objektivy - čím větší rozsah zoomu, tím nižší světelnost, více skel uvnitř zhoršuje kvalitu - ostrost, vinětace atd.
Pokud např. budeš chtít fotit rodinu v interiéru, budeš muset vždy s těmito zoomovými objektivy používat blesk - to znamená nepřirozené, vypálené fotky, ostré stíny atd. Trochu kvalitní fotku s bleskem pořídíš jen se systémovými blesky s možností natočení atd.
Moje rada - kup si tělo a do začátku objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností okolo 35 mm, ale s co nejnižší světelností okolo 1,4. Zoom si uděláš v počítači.
iPhone 4S 16GB WiFi, iPad Mini 32GB WiFi, iOS 7.0.4
MacBook ALU 2.4/4/320, OS X 10.9

ls8

Příspěvek od ls8 »

To je sice pravda, ale pro zacatecnika a jeho prvni zradlovku rovnou takovehle sklo? Nejdriv potrebuje neco univerzalniho, sam si musi nejdriv vyzkouset, jestli se bude chtit specializovat na makro, na portrety nebo na krajinky. Supesvetelne (a take poradne drahe) pevne objektivy si muze kupovat pozdeji, az bude presne vedet, k cemu je bude pouzivat.

Dnesni moderni zoomove objektivy maji velmi slusne svetelne parametry, zejmena s optickou stabilizaci.

A jeste k tomu blesku: s kvalitnim bleskem (mam Nikon SB600) s difuzerem opravdu naprosto neprichazi v uvahu ani zadne prepaleni, ani ostre stiny.

Doporucuji opravdu poradne projit specializovane forum na grafika.cz, tam je ohnivych diskuzi na tema Canon vs. Nikon, zoom vs. pevne ohnisko vic nez dost.

phaeton_esc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pevný sklo do začátku je hloupost, stejně jako nějaký malý teleobjektiv. Z mojí zkušenosti: víc jak jsem fotil s 18-70 a byl jsem spokojenej, teprve pak jsem zjistil že by se hodilo i nějaký malý tele (55-200) a před dvě měsícema sem si koupil 50mm 1,7f - proč to píšu? Aby bylo vidět že do začátku opravdu stačí seťák s lepším rozsahem, tím spíš že když člověku např. upadne foťák se sklem za 1000 nebo za 10000 tak je to sakra znát

Osobně bych to řešil následovně - vybrat nějaké tělo->vyzkoušet v krámě jak sedí->pokud sedí koupit na netu kde bude levnější. Potom vybrat nějaký objektiv a koupit ho bazarový. Když si vezmu že http://www.megapixel.cz/sony-dt-18-70 stojí 6000 nové a bazarové je k dostání za cca 1000-1500kč..tak se nové prostě nevyplatí. Takhle je to ovšem u Sony, Canon/Nikon nevím..já bych bral Sony :)

Ve zkratce: nové koupit jenom tělo, objektiv koupit bazarovku, rozhodně nekupovat Olympus nebo Panasonic :)
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

PetrCBR
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od PetrCBR »

Jak je napsano vyse, s Canonem, Nikonem nebo Sony neudelas chybu. Sony ma vyhodu, ze ma stabilizator v tele a nemusis kupovat skla se stabilizatorem a budes mit tak stabilizovane v podstate jakekoliv sklo. Sam mam 'levnou' DSLR A200 a jsem maximalne spokojeny.
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

No hlavne se priprav na to, ze vetsina tech objektivu za prijatelnou cenu nema buhvi jakou svetelnost, takze vetsinou fotit na automatiku, jak u kompaktu nelze. Clovek si musi hrat s nastavenim, svetelnymi podminkami atd. Doporucim, kdyz na drahe skla nebudes mit, coz nebudes, ta stoji jak vuz stredni tridy, tak si aspon vyber telo, tedy samotnou zrcadlovku s vyssi citlivosti ISO takovych 6400 a vys pokud mozno, takto aspon kompenzujes nejak ty svetelne ztraty z objektivu.

Sama bohuzel ma jen nikon D60 s ISO citlivosti max. 3200, ktera je vsak nepouzitelna, da se pouzit max. 1600, aby sum byl na prijatelne urovi, k tomu mam tele 70-300 mm bohuzel svetelnost 4,5-5,6 = hodne spatna svetelnot (novy stal cca 12 tis.). A rada fotim zvirata, napriklad ptactvo, no staci jit bohuzel do stinu mezi vetve, kde uz je nedostatek svetla a uz neudelam ostrou fotku toho rychleho ptacka. protoze mam na tele moznost nastavit malou citlivost ISO + objektiv ma spatou svetelnost = pri nizsi hladine svetla venku jako sero, zatazeno, pritmi atd. Uzaverka nepracuje dostatecne rychle, aby rychly predmet zachytila ostre. Se zrcadlovkou je foceni vice o hrani, nastavovani, spekulovani se svetlem atd., je to jinsi jak u kompaktu.

Postupem casu budes prahnout po vice objektivech. Telezoomy jsou dobre na foceni na dalku a predmetu tak z cca 1,5 m vzdalenosti od objektivu a predmety, ktere chces mit zvetsene, protoze ten telezoom je jak lupa. Ale maji maly uhel zaberu, to znamena, ze zachytis mene plochy. Potom setove objektivy jsou doubre na foceni blizkych predmetu, maji siroky uhel zaberu 180 stupnu, ale na makro nejsou, protoze umi fotit tak z cca 90 cm od objektivu. Portretove objektivy u nich se da hrat s hloubkou ostrosti, jeste by se daly jakz takz pouzit na makro. No a pak je potreba makro objektiv zvlast na foceni makra, ty foti cca od 30 cm.

Tomjak jsem mela stary olympus ultrazoom C-740 ten umel toto vsechno naraz. Objektiv mel svetelnost 2,7 fotil od makra az po dalku. No ale podani barev byla hruza. Barvy byly vysisovane. Toto od zrcadlovky cekat nemuzes, limituji te objektivy a barvy jsou nadherne.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

nalevka

Příspěvek od nalevka »

Máme doma tento Nikon, jednou sice šel na reklamaci, ale jinak naprosto skvěle fotí, navíc tam má 2 dobré objektivy, můžu jen doporučit :)

EdIT: Aha, promin, to je do 11 tisíc, omlouvám se :(
Naposledy upravil(a) nalevka dne ned pro 26, 2010 3:20 pm, celkem upraveno 1 x.

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

nalevka píše:Máme doma tento Nikon, jednou sice šel na reklamaci, ale jinak naprosto skvěle fotí, navíc tam má 2 dobré objektivy, můžu jen doporučit :)

hm ale to jsme cenově naprosto někde jinde :(

phaeton_esc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

2 M1Lh@us: pročti si tyhle články (pokud jsi nečetl) :)

http://www.fotografovani.cz/art/tech_vy ... lr-07.html
http://digiarena.e15.cz/jak-vybrat-digi ... -nadosmrti
http://www.fotografovani.cz/art/fo_tipy ... -dslr.html

Dále vřele doporučuji stránku FotoRoman, kde jsou jak tipy "jak správně" fotit tak i povídání o technice, v začátcích (respektive když jsem vybíral DSLR a začínal s ní fotit) mi to hodně pomohlo.

S tou světelností má Metalgirl pravdu, na druhou stranu s ISO bych to neviděl až tak "fatálně", osobně mám většinou ISO napevno na 100 a řeším to rychlostí závěrky, z dob kdy jsem měl EVF Panasonic (a ta šuměla extrémně a hlavně skoro pořád) mi zůstal zvyk mít ISO na max 400, v extrému 800. Na druhou stranu je pravda že vyšší ISO se projeví až když bude člověk tisknout fotku na A4 nebo ji zkoumat 1:1.

Prostě si M1Lh@usi kup foťák co ti bude sedět jak ovládáním tak rozměry, kup si jedno základní sklo a nějakou dobu s tím vydržíš. Až budeš mít něco nacvakáno tak zjistíš jestli "potřebuješ" tele, nebo nějaké pevné sklo.

Já třeba seťák zatím neměnil. Vím že f3,5-5,6 není nic moc, ale zase rozsah 18-70mm mi vyhovuje (stačí většinu času co fotím) a když si člověk uvědomuje omezení skla s kterým fotí, tak se dá v podstatě fotit s čímkoliv. Fotky stejně vypadají líp jak z kompaktu a hlavní je, že mě s ním fotit baví. Navíc když foťák beru třeba na akce (kalby), tak o sklo za pár kaček nemám takový strach jako o sklo za několik tisíc. Howgh! :)
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

Takže v úterý to beru směr Praha do megapixelu, a něco koupím. NEchám si tam poradit, protože fakt nevím. Takže vám dám vědět, co jsem koupil. Kdybyste někdo měl ještě nějaký tip, tak sem s ním :)

phaeton_esc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Když už tam budeš, stav se i ve FotoŠkoda
Hack Pro, 10.9.x
iPad 3 WiFi 32GB (iOS 7)
iPhone 4 32GB (iOS 7)

h4wk3y
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od h4wk3y »

kup nejakyho Nikona, to je jistota - mam doma dva a bez problemu :D
Posilene dlouhe dobe zpet u iPhonu - iP5 16GB White, odblok s R-SIM 8+
Macbook Pro 13'' 2.26 GHz

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Chtel bych si take poridit zrcadlovku, asi nejlepe znacky Nikon. Co si myslite o tomto modelu? jsem nenarocny fotograf, ktery by se, ale rad postupem casu neco i naucil s lepsimi fotoaparaty.

NIKON D3100 + 18-55 AF-S DX + 55-200 AF-S DX

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401191 ... 200-afs-dx

Je to vyhoda, ze jsou v baleni dva objektivy? Jeden trebas na rodinne foto a druhy do prirody? Nejsem zadny profesional.. :mrgreen:
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

schmiedy píše:Chtel bych si take poridit zrcadlovku, asi nejlepe znacky Nikon. Co si myslite o tomto modelu? jsem nenarocny fotograf, ktery by se, ale rad postupem casu neco i naucil s lepsimi fotoaparaty.

NIKON D3100 + 18-55 AF-S DX + 55-200 AF-S DX

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p401191 ... 200-afs-dx

Je to vyhoda, ze jsou v baleni dva objektivy? Jeden trebas na rodinne foto a druhy do prirody? Nejsem zadny profesional.. :mrgreen:

už jsem to řešili výše a LS8 napsal:
"Dva objektivy pro zacatek nejsou prakticke, a rozsah 18-55 neni moc velky. Doporucil bych koupit samotne telo a k nemu nejaky univerzalnejsi objektiv, s rozsahem cca 16 (nebo 18) az cca 70-105. "

ale je to na tobě, já radši zajedu do prodejny a nechám si poradit, pač sám to nedám... Co uživatel, to názor, děkuju za ně, bez nic bych neměl asi nic.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Prehazovani objektivu je opruz. A bud si jisty, ve vzdycky budes mit nasazeny prave ten druhy objektiv, nez ktery by se ti zrovna hodil. A nez ho prehodis, bude scena v tahu. To uz je lepsi tahat rovnou dva fotaky, kazdy s jinym nasazenym sklem. ;)

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Schmiedy: ten 18-55 mam je to dobry objektiv. Nema zadne vetsi distorze, je v pohode. Je to objektiv na foceni z blizka no od 90cm a dal. Neni na makro foceni. Takze tento je na bezne zabery v mistnosti, foceni budov atd. Ma siroky uhel zaberu.

No ten druhy je na foceni do dalky hlavne, ma ale uzsi uhel zaberu. Z blizka s tim moc nevyfotis. Takze ten vyuzijes spise na stredni vzdalenosti. Tech 200 mm neni az tak velke priblizeni. Ale tak na nejakych 10 m od objektivu si foceny objekt priblizis velmi dobre.

Abych rekla pravdu moc nemusim ty hybridy, co foti a zaroven toci videa. Fotak ma byt na foceni. No tento model je pro amatery, takze na nauceni zakladu a bezne foceni dostacujici.

Prehazovani objetivu, kdyz se to nauci clovek je jen chvile. Nejhorsi objektiv je prave tech 18-200 mm nikor. Ten je pekny hnus. Jsem videla z nej fotky a to byla kvalita fotek jak z kompaktu. Timto objektivem clovek zabije dobre telo. Takze cim vetsi univerzal, tim hnusnejsi fotky. Radsi dva objektivy, ktere behem par vterin prehodim.

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Venuji se prave i myslivosti, tak sem myslel, ze ta 200vka se bude hodit do zacatku, nebo se proda. Tchan ma objektiv 55-105 taky nikon a chtel jsem prave neco pod a nad a nebo teda vzit tu 105ku.
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

Ahoj, tak jsem zakoupil Nikona D3100. Děkuji všem za rady, nabíjím baterku, a večer se ponořím do výru fotografování se zrvadlovkou. Pak dám vědět

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Gratuluji k nové zrcadlovce, ať ti dobře slouží a vykouzlíš s ní spoustu krásných momentů. :)

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

díky, snad se bude dařit :wink: zatím ležím v návodu, ještě že k tomu mám ten fotografický kurz :wink:

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Ten návod třeba přečíst, tam se dovíš různá nastavení a pochytíš ty začátky s tím. Potom jak se v tom zaběhneš, tak už budeš vědět, co a jak. Není těžké se s tím naučit. :wink: Jen to chce čas a trpělivost. Protože jak jsem psala, není to jak kompakt, zapnu a cvakám. :D I když to sice umí taky automatiku, tak největší kouzlo spočívá v těch možnostech nastavení a hraní si s tím.

macodk3
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od macodk3 »

ja ti odporučujem Canon 5D 2-mark!! Ten má segra
Obrázek iPhone 6 Plus
Obrázek iPad Air
Obrázek Macbook Air 13"
Obrázek iPod Nano 7G

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

a s jakym objektivem jsi koupil nikon d3100? taky o nem velice uvazuji, ale nevim jeste jaky objektiv? dekuji
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

Semtex
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Semtex »

Nazdarek,
pro ty co zajímá focení na hodně z blízka a malé objekty, mám tu tip:

http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php/37552-AQUASAUR-s-BETTA-shots...

http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php/37432-AQUASAUR-s-Killies-shots...?p=571522

Pod každým příspěvkem Aquasaura - Hristo Hristov (jeden z nejlepších fotografů akvarijních ryb světa) je popisek jeho nádobíčka.....
iPhone 4S 16GB fw 6.1.3, O2 tarif Bronz + neomezeny data za 150,-
http://ocarina.smule.com/my/ocarina/user/semtex/

Killingman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Killingman »

V poslední době jsem měl v ruce třeba SONY NEX-5 a docela mile mě překvapil! Malý tělíčko a fotky relativně ucházející. Myslím si, že za ty peníze skvělá volba... Ale to je přes 10kk
iPhone 6s gold and iPad AIR2 gold and MacBook Pro 13" early 2015 :-)

Když už musím mít mobil, tak ať je to iPhone...

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

No jo, s makro objektivem se mu to rybičky fotí krásně. :) Jak budou penízky, tak si pořídím taky makro objektiv. :D

M1Lh@us
Sons of Jailbreak
Sons of Jailbreak

Příspěvek od M1Lh@us »

schmiedy píše:a s jakym objektivem jsi koupil nikon d3100? taky o nem velice uvazuji, ale nevim jeste jaky objektiv? dekuji

koupil jsem to se seťákem tady:
http://www.megapixel.cz/nikon-d3100

Odpovědět