Bruslaři na silnici - názory

vše co vás napadne
Odpovědět
Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Lincoln Six Echo »

V poslední době, jak všichni víme, přibývá na silnicích nejen cyklistů, ale také bruslařů. Setkávám se s názory, že bruslaři na silnici vůbec nepatří a někteří by nejraději zakázali i cyklisty. Jsem řidič, cyklista i bruslař, a tak si myslím, že mám o situaci na českých silnicích vcelku přehled.

Na bruslích jezdím normálně po silnici a vůbec se za to nestydím. Bydlím na vesnici a okolní okresky mají výtečný povrch právě pro inlajny. Věřte, že bych radši jezdil po cyklostezce nebo objížděl nějaký vyasfaltovaný ovál dokola, abych udělal svých obvyklých dvacet třicet km.

Jezdím, jak mi zákon přikazuje, vlevo. Doprava najíždím jen tehdy, když se to jeví bezpečnější, a sice:
- potřebuji přejet křižovatku s vedlejší silnici po levé straně
- chci z vedlejší silnice odbočit vpravo na hlavní
- blíží z mé strany nepřehledná levotočivá zatáčka
- prostě kdykoliv nevidím/nejsem viděn

V nejhorším připadě může kdykoliv uskočit do příkopy, což jsem jednou musel v obci udělat před tatrovkou, když jedna jela mým směrem a druhá do protivky. Tak jsem tam hupnul a mávl že jsem OK. Nevidí v tom o nic nebezpečnějši záležitost než běžnou jízdu autem. Jelikož vidím před sebe, můžu kdykoliv zareagovat. Jakmile před sebou vidím větší vozidlo, automaticky se ohlížím dozadu. Pak můžu popřípadě zastavit nebo, když není čas, uskočit.

Snažím se být co nejvíce transparentní vůči provozu a celkem se to i daří. Hlavně jezdím zásadně až po páté hodině, raději později ale nikdy ne za šera nebo tmy. Když vidím auto, přestanu bruslit a natlačím se na krajici, ale ne až do štěrku. Někdy na mě sice nějaké zatroubí, že jedu po blbé straně, ovšem to je jen neznalost onoho řidiče. Horší jsou v tomto ohledu cyklisti. Ti vyježdění jsou naprosto v pohodě a začnou mě objíždět desítky metrů přede mnou. Bohužel 50 % cyklistů vůbec neví, co má dělat. Asi nejsou připraveni, že by mohl proti nim jet "chodec" rychlostí 30 km/h. Přitom opět přestanu zabírat a natlačím se na kraj. Někteří pochopí, někteří až když jim ukážu. No a pak jsou tady takoví, kterým se rozklepou řidítka a prostě neví. Většinou jsou to malé děti nebo "cyklisti" kteří vyjedou jednou za uherský rok. Když je situace dobrá a přehledná, klidně přejedu vpravo. Když ne, radši zpomalím či skoro zastavím a v rychlosti jim řeknu, že bruslař je chodec a objíždí se. Ještě jsou tady takoví, kteří mě skoro neobjedou a mají plnou hubu řečí.

Přesto všechno bych vpravo nechtěl jezdit. Už z principu bruslení potřebuju více místa než cyklista. Pokud bych musel jezdit vpravo, musel bych se neustále ohlížet dozadu, a tím se zvyšuje pravděpodobnost, že hodím tlamu. Ono je něco jiného sledovat situaci na pravé straně ze strany levé, kdy stačí jen mírně pootočit hlavu. Ale sledovat situaci vpravo ze strany pravé znamená vytočit nejen hlavu, ale také ramena, což může vést ke ztrátě rovnováhy a pádu.

Nedělám si iluze, že se v blízkosti bydliště objeví nová široká cyklostezska. Budu i nadále jezdit po silnicích, dokud mi to zákon nezakáže. Ať se to některým řidičům líbí nebo ne. Stejně je to jen o toleranci, o ničem jiném.
  • iPhone 6s
  • Mac mini (Late 2012) | MacBook Pro (Early 2015)
  • AirPort Extreme 5th gen

ls8
Starý pes fóra :)

Re: Bruslaři na silnici - názory

Příspěvek od ls8 »

eRiper píše:...Jezdím, jak mi zákon přikazuje, vlevo...

Já si myslím, že tady je jádro problému. On totiž vlastně nikdo neví, jestli se na bruslaře má nahlížet jako na chodce, nebo jako na cyklistu, a tedy jestli má bruslař jezdit vlevo nebo vpravo. Nebo jestli bruslař na silnici nepatří vůbec.

Nevím, jestli se v poslední době neco změnilo, ale když jsem se o tuhle věc zajímal naposledy (rok, dva?) tak status bruslaře nebyl v zákoně o provozu na pozemních komunikacích nijak definovaný.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

iTukan
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od iTukan »

Cituji z webu:
Zákon 361 / 2000 Sb. se s definicí bruslaře vypořádává celkem jasně a v odstavci j) §2 říká: „chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně“ ho ustanovuje chodcem. Pravidla chování chodců jsou pak celkem jasná a přesně je popisuje Oddíl 5 zákona 361 / 2000 Sb. Vyplývá z toho i povinnost pohybovat se po chodníku a tam, kde chodník není nebo není použitelný, pohybovat se po levé krajnici nebo co nejblíže levému okraji vozovky.

Osobně bych ale viděl bruslaře raději vpravo, jako cyklisty.

EDIT: Zdůraznil jsem ten pohyb ;)
Naposledy upravil(a) iTukan dne pon zář 12, 2011 12:27 pm, celkem upraveno 2 x.
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  Withings SmarScan

House_MD

Příspěvek od House_MD »

Bruslař je chodec jenom pokud se pohybuje rychlostí chůze, ne?
Jinak já bych je silnice nepouštěl... Kvůli jejich bezpečnosti
Nejhorší je, když je chudoba způsobena neschopností a leností.

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Bruslař se i nadále považuje za chodce. Mluvím ale jen o situaci na silnici, na cyklostezkách se jezdí tuším vpravo, jinak by se tam asi všichni pozabíjeli.

Je to prostě díra v zákoně a nikoho to nezajímá.
  • iPhone 6s

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

budem mozno proti tvojmu presvedceniu: nemam sancu rozoznat ako schopny je korculiar a BOHUZIAL u ziadneho korculiara neviem predvidat, ako zareaguje - jednoducho, jeho schopnosti ale aj moznosti sa vymykaju tomu, co som schopny usledovat. Rozhodne by som korculiara na MESTSKEJ komunikacii vykopal prec. Korcule su rekreacny prostriedok a ako taky by mal korculiar vyuzivat rekreacne trasy. Neexistuje argument, ze jazdi, kade tade len preto, ze nema nablizku vhodne prostredie. Ak ide o korculiara, ktory neovlada korcule, tak je hrozbou sebe a ostatnym. Ta vec NEMA aktivne brzdy! Jazdec na korculiach nema ziadnu ochranu, uz tym, ze je na nich je zranitelnejsi ako chodec.

Spoza volantu je pre mna korculiar v jazdnom pruhu katastrofa, vnimam to tak a spravam sa tak. Lenze on uz vyliezol na tu cestu a zrejme taky pocit ako ja nema. :-) Ako bicyklista - na rekreacnych trasach - pocitujem korculiarov viacmenej ako prekazky - ak sa snazim ist plynule, obvykle mi rytmus narusuju. S tym sa vsak vie vyrovnat a ak sa na danej trase rozmnozia korculiari, tak ju prestanem jazdit, nie som panboh, aby som hucal, ze ju chcem pre seba :-) Vzdy si pamatam, ze zrazka s nim vyjde horsie mna. Ako chodca ma korculiari netrapia :-)

Ako pises: korculiar vyzaduje sirsiu drahu ako cyklista. Na rekreacnych trasach je koexistencia korculiarov a cyklistov vec plna napatia, z rovnakych pricin. Cyklista nedokaze menit smer ako sa mu zachce a plati za to skaredym padom (viem o pripadoch, kedy kolizia korculiara s cyklistom skoncila smrtou cyklistu). Ano, samozrejme da sa koexistovat, no predsa len je tu rozdiel: cyklista, dajme tomu aj neskuseny sa od skuseneho neodlisuje zmatenym vedenim bicykla, jazdi pomaly a plynule. Neskuseny korculiar moze v sekunde zmenit smer, spadnut, spomalit a vsetko bez kontroly, nedokaze sa OBZRIET dozadu (ak to urobi, meni smer, pada...).

Malo by naozaj platit pravidlo, ze rekreacne jazdenie by sa malo obmedzit na rekreacne trasy - a ok, ked nie su, najst si sport, ktory sa da uplatnovat bez rizika.

PS: som daleko od toho, aby som nabubrelo vykrikoval, ze by mali korculiarov, ci kohokolvek "zakazat" :-) rozhodne si vsak myslim, ze na verejnej pozemnej komunikacii bruslari nie a netreba na to ziadny zakon, mali by sami pochopit, ze tam su za najzranitelnejsieho.
/\/\ /\ > /\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch a fb.com/forum.iphone.cz
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

vadim
Host
Host

Příspěvek od vadim »

Nelze nesouhlasit :) rony.

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

rony píše:budem mozno proti tvojmu presvedceniu: nemam sancu rozoznat ako schopny je korculiar a BOHUZIAL u ziadneho korculiara neviem predvidat, ako zareaguje - jednoducho, jeho schopnosti ale aj moznosti sa vymykaju tomu, co som schopny usledovat. Rozhodne by som korculiara na MESTSKEJ komunikacii vykopal prec.

OT: Sice OT, ale musím opsat ronyho. Jako zodpovědná řidička nemám šanci předvídat chování ostatních řidičů a jak jsou schopni dodržovat pravidla silničního provozu. U žádného řidiče nevím předvídat, jak zareaguje - jednoduše, jejich egoismus ale i možnosti silných aut se vymykají tomu, co by měli na silnicích dle zákona dodržovat. Rozhodně bych řidiče vypakovala z cest pryč. :D
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

split
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od split »

Ja by som najradsej z ciest vykopal vsetkych cyklistov, korculiarov, chodcov a polovicu vodicov v autach a kamionoch :)

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

Kolečkové brusle nejsou primárně dopravním prostředkem.

Kolečkové brusle jsou primárně sportovním náčiním.

Kolečkové brusle na silnice nepatří.

To mi říká zdravý selský rozum a většina lidí, co jezdí autem, s tím určitě bude souhlasit.

House_MD

Příspěvek od House_MD »

metalgirl: blbost :D když se potká auto s autem, je to rozhodně menší škoda, než auto X bruslař.
OT: mně třeba iritujou cyklisti, kteří najíždí na kruháč podjížděním aut zprava :bad:
Nejhorší je, když je chudoba způsobena neschopností a leností.

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Spíš jsem narážela na to, že ta ronyho věta se dá aplikovat na cokoliv. :) Jinak jako jo, dle mého názoru by se to nemělo plandat na silnici a už vůbec ne neoznačené, nejde to vidět, neví, kdy to najede na kámen, kdy skončí pod koly. Ale zase ne druhou stranu, problém je ve většině měst v nevyhovujících chodnících, žádné stezky a ani areál, kde by se člověk mohl na bruslích vyřádit. Cesty jsou v mnohem lepším stavu jak chodníky. Zase to člověk musí poměřovat z obou stran a ne být nakloněn jen na jednu variantu. Je to prostě téma na nekonečnou diskuzi.

EDIT: Jo ještě bych polemizovala nad tím, že jak se setká auto s autem, že je to menší škoda. No při čelním či bočním střetu, bych ani neřekla.

Jinak Jirkus nám to zase bere moc vážně. :D

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

Metalgirl, ale houbeles! :D Každý svého štěstí strůjcem. :D

Navíc, tohle je jenom teoretické téma. :D

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

OT: Sice OT, ale musím opsat ronyho. Jako zodpovědná řidička nemám šanci předvídat chování ostatních řidičů a jak jsou schopni dodržovat pravidla silničního provozu. U žádného řidiče nevím předvídat, jak zareaguje - jednoduše, jejich egoismus ale i možnosti silných aut se vymykají tomu, co by měli na silnicích dle zákona dodržovat. Rozhodně bych řidiče vypakovala z cest pryč. :D

to je hlupost. Ak vidim korculiara na pravej strane cesty tym istym smerom ako ja, tak koncim s manevrami, idem za nim a AJ TAK mam strach kam sa vyberie. To je vsetko. Zle si si to vylozila a zamerala len na to. Ale nezamerala si sa napr. na zrozumitelne a jasne veci ako korculovanie je rekreacny sport a ako taky je vhodne robit ho na rekreacnych trasach a pod. Rovnako aj ja pri rekreacnom jazdeni bicyklom nevyhladavam trasy, kde sa presuvaju ini ludia trochu s inym ucelom a cielom. Ale beriem to ako sposob vyjadrenia v zmysle, ze ked na cesty vlezie korculiar, maju mu vsetci ustupit. Tak rozumiem parafrazovanie mojho textu zasa ja. Som korculiar, idem po ceste, vsetci sa mi pakujte z cesty. Mam pravdu alebo sa nemam pytat a rovno si urobit nazor ako to druha strana myslela? Nie, takto som si to nevylozil.

vnimanie napisaneho je vizitka kazdeho. moju vetu som nezacal "Jako zodpovědná řidička". To meni vyznam vety.

BACHA hore to myslim skor s usmevom na tvari, nie ako vystrel medzi oci.

Jirkus ma pravdu v tom, ze kazdy je strojcom svojho stastia. Takze ak korculiar vlezie na frekventovanu cestu s kamionmi, tak sakra o com sa bavi? Ze mu maju zastavit a pockat kym si on zasportuje? Videl som uz aj nervozneho bicyklistu, ktory blokoval plny autobus ludi v meste len preto, ze mal pocit PRAVA byt na tej ceste. Ano bol ucastnik atd. atd. ale z ludskeho hladiska by som ho skopal z tej cesty...

Ano, su to najzranitelnejsi ucastnici premavky avsak to neznamena, ze tarcha zodpovednosti za ich zivot je na ostatnych. Kazdy si musi sam pre seba zvazit, co je dolezitejsie. Sportovat na mieste, kde ho skor ci neskor nieco zabije alebo si najde pre sport bezpecnejsie miesto.

ps: asi polovicu ludi na cestach by som minimalne dal znovu preskolit.
 mac mini  iPhone  4  5S  X  13 Pro  iPad Pro  Pencil  TV4  HomePod  WATCH  AirPods

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Jirkus píše:Navíc, tohle je jenom teoretické téma. :D

Pro mě praktické ;-) Nevím no, na bruslích jezdím snad od první třídy, a tak mi to prostě přijde normální – i po silnici. Jako my máme široké cesty a dá se říct i nezatáčkové a málo frekventované. Nejhorší opravdu nejsou auta, ale protijedoucí cyklisti, no... "cyklisti".

Inlajny nejsou rekreační sport, jezdí se i závody. Taky můžu říct, že kolo je pro většinu rekreační sport, ať nelezou na cestu. Resp. každý sport je tak náročný, jak si ho člověk udělá.
  • iPhone 6s

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

Poriadanie zavodov na verejnych pozemnych komunikaciach podlieha suhlasu prislusnych organov. Takze argumentacia, ze je to aj zavodny sport sem nemiesaj. Zavody sa nesmu konat pocas premavky.

Ano, nevylucoval som ani tie bicykle. Kazdy si musi zvazit, ci mu stoji za to rekreacne sportovat vo verejnej premavke alebo ci si nenajde rekreacne trasy. To mozu byt take trasy, kde minimalizuje riziko. A napisal som, ze ak ide o rekreacny sport, tak mam moznosti volnejsie a to aj v tom, ze netrvam na idealne kratkej trase a mozem ju prisposobovat. Naopak zamestnani ludia typicky v MHD maju pevne urcenu trasu a ti sa ti vyhnut inou trasou nemozu.

Vztah bicyklisti a korculiari je psychologicky neprijemny. Ak si v mensine ustup. Ak je v mensine on, casom ho to prestane bavit.

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Ale nikdo tady nehovoří o závodech na veřejné komunikaci. Já jen říkám, že nelze označit inlajny za rekreační sport.
  • iPhone 6s

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

2eRiper:

Tak to jó. :D

Já zase jezdím autem a žádného kolečkového krasobruslaře jsem na silnici ještě neviděl.

Popravdě, přijde mi to stejně ujeté a nebezpečné, jako kdyby se někdo rozhodl jezdit po silnici na šlapací tříkolce. :D

Tak jsem myslel, že je to napůl teoretizování a napůl sranda. :D

PS: Doufám, že se neurazíš. Já se zase ve svém nerozvážném mládí na vsi, (kam jsem jezdil za svou babičkou), proháněl na fichtlovi po dědovi - bez papírů. Babička mne hubovala, ale nebyl tam žádný provoz a ani policajti. A mně bylo 14 ... :D
Naposledy upravil(a) Jirkus dne pon zář 12, 2011 3:56 pm, celkem upraveno 2 x.

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

eRiper píše:Ale nikdo tady nehovoří o závodech na veřejné komunikaci. Já jen říkám, že nelze označit inlajny za rekreační sport.

lenze na ceste nemozes nic ine ako rekreacne sportovat, o to ide :)

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Však to dělám, jedu si svých průměrných 23 km/h.
  • iPhone 6s

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Rony, rony, ty sis zase přečetl jen to, co jsi chtěl, ale už jsi nečetl, co jsem psala dále, ach, jak typické.

A chování ostatních řidičů také nelze předvídat. :-P

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

Metalgirl píše:Rony, rony, ty sis zase přečetl jen to, co jsi chtěl, ale už jsi nečetl, co jsem psala dále, ach, jak typické.

vsak som mal uz krv v ociach! :-)

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

OT: Ale ty kecko. :D

BTW: Mě taky v manuálu ke kolu píšou, že kolo je pouze sportovní náčení sloužící ke sportu, co včil? :D

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

ta otazka ma tolko odpovedi...

ja tiez nemozem jazdit zavodnym vozom po cestach :)

petrE70
Host
Host

Příspěvek od petrE70 »

Ot :Kdyby se naše silnice v zimě neudržovaly tak by se tam v kopcích sáňkovalo a na rovině jezdilo na běžkách. A když už bruslíme tak mužem někde na rovince dát branky a dáme hokej ne? Taky rekreační sport.

Lincoln Six Echo
Moderator fóra
Moderator fóra

Jirkus píše:Popravdě, přijde mi to stejně ujeté a nebezpečné, jako kdyby se někdo rozhodl jezdit po silnici na šlapací tříkolce. :D

Ty vole, tak jsem si to dneska šmaroval – na kole – a co nevidím před sebou? Chlapa na modré tříkolce se košíkem :ROFL: S odrazkama!
  • iPhone 6s

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

No jo, no ... hlupáky najdeš všude. :D I na silnici. :D

smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od smoldik »

Osobně mi bruslař jedoucí vpravo na silnici vadí. Na malých kruhových objezdech ve měste je to katastrofa, člověk musí jet za ním, protože by ho jinak snad srazil. Tím, jak máchají při odrazech nohama, zaberou na šírku podstatně více prostoru nez cyklista. Mám vždycky při předjíždění hrůzu v očích, co by se stalo, kdyby to borcovi zrovna uklouzlo nebo najel na kamínek a hodil frasnu přímo pod moje kola.

Na druhou stranu nejsem zastánce nějakých zákazů z vyšších míst, takže ať si po silnici jezdí kdo chce, třeba na jednokolce. Musí ale počítat s tím, že silnice jsou primárně určeny pro automobilový provoz a on si nemůže být jist svou bezpečností, protože jak na jednokolce, tak na bruslích nemá tak dobrou stabilitu jako třeba ten cyklista. Je nutné přijmout svou osobní odpovědnost za své zdraví a ne si stěžovat, že me odfoukl náklaďák pod kola jinýho auta.
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

Ono ani tak nejde o toho bruslaře. U toho platí pravidlo, že za blbost se platí.

Ale dovedete si představit např. profesionálního řidiče, kterému se takovýhle s prominutím blb zamotá mezi zadní kola jeho náklaďáku a tenhle řidič, který za to nemůže, pak musí žít s pocitem, že někoho zabil ... ?

rony
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od rony »

umime, bohuzial velmi vela ludi vidi iba svoje "prava".

Anndy
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od Anndy »

Metalgirl píše:OT:
BTW: Mě taky v manuálu ke kolu píšou, že kolo je pouze sportovní náčení sloužící ke sportu, co včil? :D

To znamena, ze na cestach nema co robit, je to sportove nacinie a nie je vystrojeny (svetla, odrazky, blatniky, zrkadla, etc.) na premavku na pozemnych komunikaciach :)
Nic viac, nic menej. ;) preto to pisu v navodoch k byciklom.
Naposledy upravil(a) Anndy dne úte zář 13, 2011 9:07 am, celkem upraveno 1 x.
iPhone 11Pro Silver 64GB, Telekom SK, bez JB
WATCH 44mm oceľové, Series 4, GPS+LTE
iPad mini 5, 64GB, wifi, SG
MBPro 13" 2018, i5, 16GB, 1TB SSD, Space Grey

tvosi
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od tvosi »

ja teda nemusim ani cyklisty na silnicich (sam na kole jezdim a to pokud mozno po cyklostezkach)..u spousta z nich clovek nevi, co se muze stat, se mu sveze noha ze slapky kdyz zabere a vleti mi to primo pod auto...a co se tyce inlinu, to uz na silnicich nemam rad tuplem..ale je pravda, ze tady jsou silnice pomerne dost frekventovane...pokud po ni jede auto jdnou za hodinu, tak proc ne, ale kdyz je nekdo schopnej vlizt na inline na silnici 1.tridy, tak to je na zabiti :wink:
Obrázek iPhone 2G 8GB
Obrázek iPhone 7 128GB Jet Black
Obrázek iPad Mini with Retina 32GB Silver
Obrázek Macbook Pro 13" mid-2009

parmin
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od parmin »

Nelze vše řešit zákony, vyhláškami, nařízeními. Nejsme blbé ovce. Podle mě to chce zdravý rozum. Pokud jdu na brusle a nemám jinou možnost než silnici, tak ať je alespoň co možná nejméně frekventovaná. Vynucovat si právo pohybovat se v protisměru v levém pruhu na rušné silnici, protože na to mám podle vyhlášky nárok, je hloupost, která je hazardem se zdravím. Naopak na silnici, kde projede jedno auto za deset minut je asi jedno, jestli pojedu vpravo nebo vlevo.

Jinak sám za sebe - jezdím na kole i na bruslích a to dost. Na bruslích na silnici vůbec nechodím, ale asi ne každý má tu možnost v blízkosti bydliště najít kvalitní asfalty bez silniční dopravy. Na kole se snažím jak to jen jde jezdit po vedlejších silnicích nejkratší cestou do lesa.

Jak kolo tak brusle mám jako koníčky, chci si u toho hlavně odpočinout od práce, trochu protáhnout tělo, užít si to. Na silnici, kde se člověk musí soustředit na provoz, by se mi to asi nedařilo.
iPhone 8 * iPad 6 * Mac Mini * Apple TV * AirPods

Odpovědět