Uběhlo hodně času a zatím poslední plná verze 7.1 mě přesvědčila, že bych to mohl s upgradem zkusit. Přechod ze systému 5.0 je poměrně velký skok a nechtělo se mi do něj, z důvodu plné spokojenosti s rychlostí telefonu. Původní záměr, upgrade na poslední šestkovou verzi 6.1.3, nešel bohužel (bohudík?) technicky realizovat, takže nebylo na výběr. Řekl jsem si, že se s Vámi podělím o své zkušenosti.
Můj celkový postup aktualizace:- Trochu čtění různých doporučení a postupů
- Promazání nepotřebných věcí z telefonu
- Záloha SHSH pomocí iFaith pro možnost alespoň nějakého návratu
- Backup tel. do iTunes, následně do iCloud
- Přepnutí do DFU
- Restore z čisté instalace (ipsw soubor)
- Nastavení telefonu jako nový
- Obnova dat z iCloud
- Kompletní prolistování všech nastavení telefonu
Výše uvedeným postupem se mi vrátilo zpět veškeré nastavení aplikací (mailové účty, dokumenty, zprávy, fotky, rozehrané hry a ostatní data). Po zhruba týdnu používání nepozoruji žádné trhavé psaní na klávesnici, ani zhoršení výdrže baterie (v tohle žádným porovnávacím testům ani tvrzení lidí nevěřím).
Co jsem ještě zcela neodpozoroval, je chování náročnějších aplikací při přepínání tam a zpět (multitasking). Byť tady čekám malé zhoršení zcela automaticky, mockrát jsem nespatřil, že by se mi aplikace načítala od píky (např. spuštěná hra a aktivní Viber). Obvykle aplikace nenechávám dlouhodobě spuštěné na pozadí a když očekávám delší nevyužití, rovnou je zavřu.
Důvodů k aktualizaci bylo několik, zde ty hlavní:- Nové funkce (ovládací centrum naspodu, adresáře s více ikonami, fce Nerušit aj...)
- Již delší zkušenost s iOS7 na mém 2. zařízení (iPad2) a myšlenka mít totožnou verzi na obou zařízení
- Nemožnost instalovat/aktualizovat některé app (příp. i jejich nefunkčnost) - většinou vyžadovaly iOS od verze 5.1.1 nebo 6.x
- Nemožnost mazání jedn. fotek z Fotostreamu na telefonu (to by příp. uměla i šestková verze)
Závěrem bych tedy aktualizaci iPhone 4 na iOS 7.1 doporučil, ale pod podmínkou, že provedete čistou instalaci systému přes PC a na konci provedete revizi všech nastavení, abyste se pak např. nedivili, co že Vám to tak hltá baterii apod - dejte si s tím trochu práci! Zatím jsem s tím opravdu spokojen. Jo a vím co to je, mít nejnovější systém na starším telefonu (minulá zkušenost s iPhone 3G mě trochu naučila být opatrnějším...)P.S: snad jsem s tím někomu pomohl a v případě dotazů mi pošlete PM, sem (k tématu) napište komentář - téma sleduji, nebo odpovědi hledejte ve fóru.
Jeronimo