Dovolím si založit tohle téma, neboť se to nehodí do LTE Vodafone.
Byl bych rád, kdybyste sem dávali reálné poznatky, kde už LTE od těchto dvou operátorů jede.
Jistě vám neuniklo, že tito dva operátoři se dohodli na Sdílení jejich datových sítí, aby rychleji pokryli republiku (+ další důvody). T-Mobile by měl pokrýt západní část republiky, O2 východní. Co se mi ale doposud nepodařilo vypátrat, jestli k onomu sdílení BY mělo dojít až k určitému datu, nebo "hned" po zprovoznění nějakého LTE vysílače.
V každém případě - zatím mám dojem, že nám operátoři když ne přímo lžou, tak alespoň uvádějí nepravdivé informace.
Příhoda z dneška.
Měl jsem cestu do Zlína. Kouknul jsem se na stránky T-Mobile http://www.t-mobile.cz/microsites/lte/index.html , kde pod mapou je nadpis "Tady všude už jsme vám minulý měsíc LTE zapnuli:". Po rozkliknutí odkazu KDE VŠUDE jsem zjistil, že na zlínsku "už nám LTE zapnuli" ve Žlutavě (Zlín) - momentálně předposlední místo v seznamu.
Zaradoval jsem se, že vyzkouším všechny svoje hračky, jestli tam LTE chytnu a zajel jsem přímo do oné vesnice.
Mám karty s povoleným a teoreticky funkčním LTE jak od O2, tak od T-Mobile.
Jaké však bylo mé překvapení, když jsem žádné LTE nechytil ani na iPad Air, který by měl podporovat nejvíce pásem.
Volal jsem tedy na T-Mobile, přepojili mě na nějakého "technika" (kdo ví, ani se mi nechce věřit, že by tam v neděli nějaký byl). Po půlhodinovém rozhovoru z něj vylezlo, že bych měl iOS 7.1.1 aktualizovat na 8.1 (ten můj údajně LTE nepodporuje, což se mi zdá jako kravina). Dokonce prověřoval tu Žlutavu, že by tam LTE mělo být.
Pak jsme se domluvili, že zkusím přehodit simku do iPadu Mini a rozloučili jsme se s tím, že mi za 2 minuty zavolá.
Zavolal. Prohlásil, že se předtím spletl s tou Žlutavou, a že to tam ještě nejede, ale že to je v přípravě. (tady tedy asi lžou - viz můj odkaz na začátku).
Podle jeho slov na této mapě http://coverage-tmcz.position.cz/#pos=4 ... T;LTE18OUT žádné LTE pokrytí není.
Tak jsem z toho PAKO.
Než jsem odjížděl z domu, studoval jsem i mapu pokrytí O2 http://www.o2.cz/osobni/199436-mapa_pokryti_a_prodejen/ . Fialová by měla znamenat 4G/LTE a když se podívate na Zlínsko, je to tam fialové na hoooodně místech. Tak jsem si říkal, že kdyby se nechytal T-Mobile, zkusím zároveň i O2. Celou cestu jsem sledoval, jestli se na jednom či druhém iZařízení nechytí LTE - nechytlo
![Sad :-(](./images/smilies/sad.gif)
Rozumíte někdo těm jejich mapám? Lžou, jsem já blbej, nebo jak si to mám vysvětlit? Nebo to jsou mapy, jak to bude vypadat za 20 let???
Původně jsem chtěl jen zjistit, jestli mi ty karty obou operátorů fungují "alespoň někde" s tím, že hold budeme muset čekat do konce roku, kdy má být pokryto asi najednou a zničeho nic 93% obyvatelstva (nebo kolik). Ale zjistil jsem kulový, nebo ještě horší = že nám lžou.
Jak to teda vidíte vy? Co si o tom myslíte, nebo jaké jsou vaše reálné zkušenosti?
EDIT: na stránkách O2 čtu, že aktuální nastavení sítě by mělo být 16.1 a já vidím 16.0 ............. jak mohu vyvolat nějakou aktualizaci? Obnovit nastavení sítě? Samo se to ....... nic???
EDIT2: Kdyby nekdo chtel zkusit u O2 zda ma podporovanou SIM a telefon, tak staci vytocit jako telefonni cislo *444*# --- toto samozřejmě funguje pouze z telefonu (z iPadu to vytočit nejde
![Sad :-(](./images/smilies/sad.gif)