1. Ja jsem nespekuloval a jasne koupil u Apple.cz, jinak i v cesku jsou zajimave eshopy, zaruku mas urcite minimalne rok mezinarodni, pokud se to kupuje u nas podnikatele a OSVC maji rok, jinak dva roky. Tak je to tusim i u Vas, plus jeste studenti ucitele 5 %.. to taky neco je, pokud si to nedavas do nakladu, tak se to hodi.
2. Aktualni muze byt a nemusi, neni problem si ho updatetnout, stahne se nainstaluje, restartuje, nic vic. Jinak vsude je Leopard a rekl bych, ze urcite 10.5.6 na novych modelech. Zatim gratis. Ten Snow Leopard me zklamal, ma dost vylepseni.
3. Slovenske rozlozeni tam je.
4. Klavesnice je skutecne bez konkurence. Vyhoda je ve dvou USB portech, pise se ale ze tam iPhone nepripojis, a zrejme tam nepripojis ani externi HDD bez samostatneho napajeni. Pokud budes premyslet nad bezdratovou klavesnici, jeste asi pockej, spekuluje se o tom, ze bude i s cisly - numerickou casti. Jinak tam vice mene "funguje kazda", ale ta od Applu je zatim nej co jsem videl a na ktere jsem psal. Pokud mas s Win jsou tam prehozene alt, ctrl.. Spise doporucuji klavesnici pro Mac. Mys mi prijde celkem draha, za ty penize muzes mit neco celkem nekde jinde s vice tlacitky, ktere vyuzijes v Mac OS urcite, pokud bys volil bezdratovou mys, tak ano asi bude nejlepsi. Osobne mam A4Tech. Jinak vyhodou jsou asi dotykova tlacitka a ta kulicka, ktera scrolluje i do stran, ale mam pocit, ze je i nejaka Logitech mys specialne pro Apple
5. xls asi neotevres. Btw. neni nad poradne psani v MS Office, jinak existuje plno programu i free neooffice, openoffice
6. Bez problemu, pokud chces pripojit na DVI, kabel je v baleni, pokud na VGA musis dokoupit, cca 400 Kc
7. Ano je to on
8. Muj nazor a znalosti. Kdybys potreboval RAM tak mam z MacBook ALU, jsou tam stejne, nikdo je nechce, dam ti je za babku

9. k Mac Mini se urcite nedava ani mys ani klavesnice, dokonce k nekterym iMac se davala jen klavesnice, ted uz i mys.