Jak se žije s SSD v Macbooku PRO 13"

j.v.
Starý pes fóra :)

Příspěvek od j.v. »

Krátký dodatek k názvu - Velmi dobře :)

(...)

Delší dodatek k názvu - Velmi dobře :)

...samozřejmě to má ale své háčky, jako všechno. A proto mne napadlo sepsat tenhle malý text, který shrnuje co se traduje, doporučuje, a hlavně co mám ověřeno že by mohlo fungovat. Tedy chutě do toho :)

Pro porovnání co jsem měnil: 160GB/5400ot SATA originální disk za 80GB SSD Intel X25-M

Dále jsem klonoval partition na SSD. K tomu je potřeba pouze rámeček a Carbon Copy Cloner http://www.bombich.com/.
Program sám o sobě je v podstatě skoro blbuvzdorný. Stačí jen přes Disk Utility naformátovat SSD v rámečku na "Mac OS Extended (Journaled)", v CCC nastavit klonování a správný vstupní/výstupní disk, a odklikat to. Zbytek se provede sám a automaticky, vám jen zbývá po dokončení vypnout macbook a disky vyměnit :)

UPOZORNĚNÍ! - při výměně budete určitě potřebovat křížový philips #00 šroubovák (odkrytování), a alespoň kombinačky pro vyšroubování čtyř T6 torx "nožiček" z apple disku. Minimálně toho philipse si sežeňte, víko je dost utažené a rýpat se ve šroubech obyčejným plochým šroubovákem není moc zdravé.

Něco málo o SSD, a i když to asi znáte, stejně neuškodí opakování:
- První věc je poměr cena/výkon. 80GB x25-m od intelu stojí bratru 5000Kč, 160GB dvakrát tolik. Dobře si proto spočítejte, jak moc velký disk opravdu použijete, a jestli na filmy a další "pasivní" data není lepší mít pomaloběžný 1TB v v přenosném šuplíku.
- Druhou je poté rychlost, která u těch levnějších SSD není zrovna závratná (většinou je na vině pomalý řadič). Rozumnou volbou jsou v tomto ohledu zatím jen M (a vyšší) modely Intelu, a lepší OCZ. Aktuální recenze a reference si zájemce už určitě dohledá sám, nehledě na to že ceny i parametry se časem (z)mění.

Navíc platí, že čím pomalejší disk máte teď, tím větší zrychlení si "přivodíte". Se svým 5400ot jsem po instalaci SSD zažil lehký šok nejen při startu systému (takřka okamžitý včetně autostart aplikací jako Safari), ale hlavně v Parallels (zkrácení spuštění win aplikací je v tomto případě opravdu brutální a řádově v minutách, pokud beru v potaz i hry) a u jakékoliv situace která zahrnuje masivnější čtení z disku (viz. závorka výše, platí to samé). Absence jakýchkoliv vibrací a tichost je už jen boubelatá třešnička na dortu.

Co se tweaků týče, používám momentálně noatime, vypnutí detekce nárazů, neodpojování disku od napájení, a SmartSleep

(...)

Noatime - celý návod zde http://blogs.nullvision.com/?p=275, výcuc níže.

Tato funkce vypne timestamp o posledním přístupu k souboru (nikoliv o poslední změně!), ergo snižuje zátěž při zápisu protože všechny tyto údaje se ukládají. Doporučený tweak.

Vytvořte soubor:

Kód: Vybrat vše

com.nullvision.noatime.plist

Do něj vepište následující:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN"
        "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
    <dict>
        <key>Label</key>
        <string>com.nullvision.noatime</string>
        <key>ProgramArguments</key>
        <array>
            <string>mount</string>
            <string>-vuwo</string>
            <string>noatime</string>
            <string>/</string>
        </array>
        <key>RunAtLoad</key>
        <true/>
    </dict>
</plist>

Soubor uložte (nebo přesuňte) do:

/Library/LaunchDaemons/

Nyní nastartujte terminál, a pište (plist potřebuje pro správnou funkci root práva):

sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.nullvision.noatime.plist

Restartuje systém, a zkontrolujte v terminálu příkazem MOUNT jestli vše funguje. Výstup by měl vypadat (mimo jiné) nějak takhle:

/dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)

Pro vypnutí smažte plist a restart.

Detekce nárazů (SMS) - teoreticky neškodné, nicméně jsou reportované případy kdy tahle funkce "blbne". Její vypnutí berte jako možnost, nikoliv doporučení. http://support.apple.com/kb/HT1934

V Terminálu pište:

sudo pmset -a sms 0

A toto pro ověření. Řádka sms by měla být ve výpisu "0"

sudo pmset -g

Pro zapnutí:

sudo pmset -a sms 1

Nevypínání disku - další "optional" tweak. Při automatickém vypnutí disku je možné, že OS zamrzne nebo bude padavý. Zapínejte/vypínejte dle uvážení a zkušeností.

System Preferences > Energy Saver > Odškrtnout volbu "Put the hard disk(s) on sleep..." v obou záložkách

Smart Sleep - Užitečná věc pro neukládání obsahu RAM na HDD, když počítač pouze uspíte. bližší info zde http://www.jinx.de/SmartSleep.html.

Stáhnout, nainstalovat, a poté:

System Preferences > Smart Sleep > nastavit volbu "Smart Sleep" a posuvník někam k 5-10

Odinstalace imo netřeba, dá se nastavit zpět "standardní" chování.

(...)

A to je prozatím vše. Dotazy, nápady, diskuze? Sem prosím...
...gone with the wind...

Pantani
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Re: Jak se žije s SSD v Macbooku PRO 13"

Příspěvek od Pantani »

Pokud sedím v naprosto tiché místnosti, tak je znát, že můj MacBook trošku "ševelí" - někde se v něm točí nějaké větráčky zřejmě na minimální otáčky. Necvičené ucho to nezpozná, ale já už na něj mám vycvičený sluch a vím o tom. Víš o čem mluvím? Zlepšilo se tohle po výměně disku za SSD? Je notebook opravdu tišší?
Pište vaše požadavky ohledně iOS na iPhone feedback popř. iPad feedback a k iCloud na iCloud feedback, jinak si tu nestěžujte že to něco neumí

j.v.

Příspěvek od j.v. »

Těžko posoudit. Většinou jsem s notebookem v prostředí, kde absolutní ticho není. Určitě odpadnou veškeré zvukové projevy pevného disku - tj chroupání, ťukání parkujících hlav, atd (hlavně jsem narážel na tohle). Ale jestli disk "hlučel" soustavně ještě nějak jinak, tím si momentálně moc jistý nejsem (pravděpodobně ale ano).

To ševelení bych připsal na vrub spíš větráku - nicméně nejlepší bude asi strčit ucho k výdechu chlazení, a pak k disku (a taky záleží, jestli má člověk 5400 nebo 7200 disk) :)

Víc jsem si všiml toho, že se notebook nechvěje. I když jsem měl relativně nízkootáčkový disk, šasi zpětně vzato při opření rukou vibrovalo. Nebylo to sice moc znatelné, ale bez nich je to určitě příjemnější.

Shrnuto: nevydává neočekávané zvuky a nechrastí, projev má výrazně kultivovanější. Naprosté tichý ale není, protože větrák.
...gone with the wind...

Pantani
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od Pantani »

No můj disk nechřoupe, ale parkovací hlavy slyšet je - takové to škytání. Já osobně pokud bych si aktuálně kupoval SSD, tak by to bylo kvůli snížení teploty uvnitř notebooku, tím pádem snížení otáček větráčků a navíc i odstraněné škytání disku, které nemám vůbec rád. Výrazně vyšší výkon notebooku bych bral jako velmi příjemný bombónek. Mám std disk z výroby 5400/min, žádná výkonostní extáze, takže SSD by na výkonu přidalo asi hodně... Žádné chvění jsem u svého notebooku nezaznamenal ani když jede disk naplno, je ale pravda, že jsem se na to zatím nikdy nesoustředil.
Pište vaše požadavky ohledně iOS na iPhone feedback popř. iPad feedback a k iCloud na iCloud feedback, jinak si tu nestěžujte že to něco neumí

j.v.

Příspěvek od j.v. »

U 15" to může být trochu jiné než u 13", klidně může být "bytelnější" a tím pádem netrpět na vibrace. Co se tepla týče, zázraky bych nečekal. HDD moc netopí, a navíc je všude okolo hliník.

SSD se dnes primárně kupují ze dvou důvodů - první je rychlost čtení, druhý tichost.

Každopádně tady je video z bootu, spuštění Photoshopu a Win7 pod Parallels ať si můžeš udělat hrubý obraz jak rychle to jede.

Automatický start mám nastavený pro Safari, iMail, Colloquy, Adium, a pár miniaplikací k tomu (např. Clips)

Zobrazit video na http://youtu.be/Q0Vmj696iiI
Kód do fóra: [youtube]Q0Vmj696iiI[/youtube]

Návod na vkladanie videa do príspevkov
...gone with the wind...

mrzic
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od mrzic »

Já osobně mám doma MacBook Alu 13" 2.4 GHz ( ten první) s SSD OCZ Vertex 2. V práci iMac 27" i5 standardní konfigurace s diskem 7200 otáček. Musím říct, že MacBook je při startu aplikace rapidně rychlejší a tišší. To "chroustání" disku u iMacu je dost slyšet.
MacBook Pro 2018 Touch Bar, macOS 11.0
iPad Pro 10.5, iPadOS 14
iPhone 12 Pro Max, iOS 14
Apple TV4

Pantani
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od Pantani »

j.v.:
No výkon je asi brutální. Zkoušel jsem u tebe vypozorovat, za jak dlouho se ti spustí os x a z toho videa to není úplně patrný, bude to něco mezi 16-22 sekund? Není mi tam totiž přesně jasný, kdys to zmáčknul, ty tam to tlačítko nějak držíš... Beru to bez automaticky spouštěných aplikací, prostě hnedka jak začne nabíhat plocha.
Zkoušel jsem to na svým a je to nějakých 34s, takže rozdíl to je ukrutnej!

j.v.

Příspěvek od j.v. »

Ber čas od bílé obrazovky, případně od objevení se textu (alias jabko pro lidi, co nemají zapnutý verbose mode).
Podle toho co jsem vypozoroval, se to +- měří právě od tohoto okamžiku.
...gone with the wind...

brownicek
Host
Host

Příspěvek od brownicek »

jaky pozorovals vliv na zivotnost baterie?

j.v.

Příspěvek od j.v. »

Subjektivně zanedbatelný.
...gone with the wind...

ls8

Příspěvek od ls8 »

Tak jsem taky upgradoval na SSD, konrétně Intel X25-M G2 160GB. Ač jsem čekal zlepšení, tak z výsledku mi naprosto spadla čelist. Je to fakt rychlost jako (máma od telete) :mrgreen:
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

iTukan
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od iTukan »

Proc zrovna tento? Pripada mi, ze oproti ostatním nemá zrovna rychlý zápis.

Taky totiz o nejakem uvazuji. 8)
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  Withings SmarScan

mrzic
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od mrzic »

Kdo nezkusil, neuvěří.
V práci mám iMac s i5 procesorem a standardnim dodaným HDD a doma ten prvni Alu MacBook 13" ale s SSD diskem. Jsem tak zvyklý z domova na rychlost, že pořád v práci nadávám, kde to vázne a proč to nejde :D
MacBook Pro 2018 Touch Bar, macOS 11.0
iPad Pro 10.5, iPadOS 14
iPhone 12 Pro Max, iOS 14
Apple TV4

Pantani
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od Pantani »

Já nezkusil, ale uvěřím :wink:
Když ls8 napsal že "Ač jsem čekal zlepšení, tak z výsledku mi naprosto spadla čelist" tak jsem čekal, že to bude mizerný :mrgreen: a že měl třeba smůlu na vadnej kus. Ale ohlasy všech, kdo zkusili, jsou vesměs že je to bomba.

ls8

Příspěvek od ls8 »

iTukan píše:Proc zrovna tento? Pripada mi, ze oproti ostatním nemá zrovna rychlý zápis...

Rychlejší třeba od OCZ jsou ale taky cca o 60% dražší. Rychlost čtení má Intel srovnatelnou 250MB/s, a rychlost zápisu "jen" 70MB/s - abych zapisoval něco rychleji, musel bych taky odněkud ta data touto rychlostí brát. Ale odkud? Rychlost čtení je pro mě na notebooku PODSTATNĚ důležitější - pro start systému, start aplikací, otevírání dokumentů, fotek atd.

V testech vycházel Intel (G2 - nová generace řadiče) výborně, dokoupil jsem si ještě za 1000Kč třetí rok záruky.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Petrt
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Petrt »

Majitelé SSD - co TRIM ? Řeší se vůbec něco takového pod OSX nebo je to výsada MS ? Uvažuji buď o Vertex2 nebo Kingston V+.

J.V. : je po půl roce používání pozorovatelný nějaký propad výkonu ?

edit: prošel jsem si pár článků a z nich jsem vyvodil, že OSX TRIM nepodporuje a aplikaci na nucené vyvolání trimu jsem také nenašel. Takže majitelé jablíčka asi musí pouze spoléhat na vnitřní algoritmy toho kterého SSD. Docela by mě zajímalo, jak to bude Apple řešit u svých nových AIRů.
Aspoň jsem ušetřil 6k, kupovat si disk, který dosáhne po pár měsích rychlosti HDD se mi moc nechce :-/

edit2: tak houbeles, ušetřil jsem jen 2k :). Koupil jsem provizorně Intela 80GB a časem se ukáže jak se Apple k TRIMu postaví (viz. článek na Superapple). Ta rychlost je neskutečná, si připadám jako na iPhonu - taky "kliknu a jedu" :-D
iPhone 13 Pro Watch s4 Silver SS MacMini 2018 iPad Air 4th TV 4K

j.v.

Příspěvek od j.v. »

Ahem, poněkud opožděná reakce, ale stejně...

Zpomalení ani zaprasení systému nepozoruji, všechno stále jede jak má dokonce i teď.

Samozřejmě záleží na konkrétním využití toho kterého notesu, ale já si nemůžu stěžovat.

Takže tak :)
...gone with the wind...

Pifík
Host
Host

Příspěvek od Pifík »

Také chystám upgrade na SSD v mém Mac mini. Chtěl jsem ho už k Vánocům, ale na odborných webech teď nabádají vyčkat, protože se velmi brzy začnou objevovat SSD disky 3. generace.
Konkrétně čekám na OCZ Vertex 3 s řadičem série SandForce SF-2000 a 25nm NAND Flash pamětí. Ten bude jednak mnohem rychlejší a hlavně tenhle řadič už by měl mít kvalitně vyřešenou správu smazaného místa (garbage collection), takže by se neměl časem zpomalovat a ani není nutná podpora TRIM v OS.
Obrázek iPhone 5c 16GB
Obrázek iPad (3rd gen.) 32GB
Obrázek Apple TV (3rd gen.)
Obrázek Mac mini 2009 2.26GHz 4GB RAM 64GB SSD

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

No, ty SSD už pro tebe o moc rychlejší nebudou, protože maximální přenosová rychlost SATA II je cca 286MB/s a současné disky zvládají až 285MB/s. Takže bych ještě zrychli tedině v případě, že by sis koupil něco se SATA III...

2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB

kosmonaut
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

SSD na Macu

Příspěvek od kosmonaut »

Čau,

chci založit téma o používání SSD na Macu, kde se uživatelé podělí o svoje zkušenosti, návody atd.

Nedávno jsem přešel na SSD a mému Macbooku výrazně stoupla užitná hodnota - boot se dostal na 22 sekund (dříve 55s), doba spouštění aplikací se výrazně zkrátila (PS za 4s místo původních 15s) a už se nebojím si pustit firefox:).

Přechod na SSD byl jednoduchý s HFS partition, stačilo použít Disk Utility a nástroj Restore, přímo "naživo" se přenesla data z HDD do SSD.
Win partition byla horší:
1. Instalace Win přes BootCamp
2. Poté smazání souborů na Win partition
3. Nakopírování obsahu HDD win partition na SSD win partition (NTFS-3G)
4. Boot z instalačního média Win
5. Obnova systému Win

Nyní již vše šlape jak má, trošku mě mrzí menší kapacita, ale výhody jasně převažují.
Jinak používám SSD od Kingstonu - V+100 series, 128 GB. Podle výrobce by měl obsahovat HW podporu Garbage Collection, takže by nemusela být potřeba podpora TRIM ze strany OS (ale četl jsem, že ten GC funguje snad jen na NTFS partitions).

Tady je seriál od Vládi Janečka, který se zabývá využitím SSD v Macu Mini:
http://superapple.cz/2010/01/mac-na-stereoidech-aneb-zkusenosti-s-ssd-diskem-cast-prvni/
http://superapple.cz/2010/01/mac-na-stereoidech-aneb-zkusenosti-s-ssd-diskem-cast-druha/
http://superapple.cz/2010/12/mac-mini-na-stereoidech-aneb-zkusenosti-po-roce-s-ssd-diskem-cast-treti/
http://superapple.cz/2011/01/mac-mini-na-stereoidech-aneb-snaha-o-zotaveni-ssd-disku-cast-ctvrta/
Prosím o diskusi k tématu.

EDIT: Ech, omlouvám se za duplicitu, lze sloučit s viewtopic.php?f=103&t=28509
[edit=jackherrer]stane se, slouceno[/edit]
iPad Mini 32GB, iOS 7.0.3, iPhone 4 16GB, iOS 7.0.3, AppleTV 2, FW 5.0, iMac 27" 10.9

Killingman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Killingman »

Tak jsem si to přečetl asi 3x a snažil se i něco na netu najít, ale kýženou informaci jsem neobjevil :-( Koupil jsem PRO, vyměnil default disk za původní z minulého nb, má 7200 ot ale nějaké výrazné zlepšení nepozoruji :-))

Jaký SSD v kapacitě 120GB tedy koupit do MacBooku PRO 13" 2010edt? Intel X25? Kingston? OCZ? Ceny jsou skoro na stejné úrovni už. Má cenu čekat na Intel 510? Je sice SATA3, ale MB tento standard nemá... Mnohokráte děkuji za nasměrování
iPhone 6s gold and iPad AIR2 gold and MacBook Pro 13" early 2015 :-)

Když už musím mít mobil, tak ať je to iPhone...

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

Pokud nemá pro SATA III podporu, nemá smysl kupovat SATA III disk, néasi.

Já poslední dobou slyším jen samou chválu na disky OCZ, Intely mi přijdou trochu pomalé...

Killingman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Killingman »

Tak zrovna na OCZ jsem nasel dost problemu, udajne s prechodem na mensi tranzistory prisly o polovinu vykonu a OCZ je za mirny poplatek vymenuje pokud si stezujes =@
iPhone 6s gold and iPad AIR2 gold and MacBook Pro 13" early 2015 :-)

Když už musím mít mobil, tak ať je to iPhone...

honya
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od honya »

Trim enabler, kdyby měl někdo zájem:
http://bit.ly/eKZ5gA
iPhone 5 / iMac 21.5" / Macbook Pro 15" / iPad(3)

jdvorak.eu

Roman_Pe
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Roman_Pe »

A čo Samsung SSD. Máte niekto skúsenosti?

Macbook Pro 13'', 2,4GHz, 8Gb. Ram, SSD-Corsair Force 3 series 120GB, OSX Mavericks
Apple Airport Extreme 4RD / WD My Passport Studio 1 TB
iPhone 5S-32Gb. Silver
iPhone 4S-16Gb White
iPad mini 16Gb White

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

v čechách se špatně shánějí. Počítal bych ale že to bude na úrovni SSDéček od Corsairu. Myslím, že se ho nemusíš obávat.

zila

Příspěvek od zila »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat jak je to se zárukou?? Když namontuji SSD přijdu kompletně o záruku?? diky za odpovědi

eXell
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eXell »

Ne, nepřijdeš o ni, výměna HDD je uživatelský proces.
iPhone 6 64GB SG
Macbook Pro 13 2010

Dodo

Příspěvek od Dodo »

HDD a RAM si moze sam vymenit uzivatel bez straty zaruky.
iPhone 5S
iPod Shuffle
MacBook White

shelbygt
Host
Host

Příspěvek od shelbygt »

Ja pouzivam SSD (OCZ Vertex 2 120GB)+HDD (povodny 320GB)spolu uz asi 3 mesiace a som nadmieru spokojny mam MBP 15" 2,53GHz Lion DP3 a Trim supportom a spomalovanie nepozorujem aj ked uz som mal par krat zaplneny cely disk a to casto pouzivam male subory 4-40 KB,keby som vedel pred rokom to ze mi to takto urychly rychlost prace a skrati cas prace o 30-40% tak by som nevahal uz davnejsie vymenit.

P.S.Pre tych co vahaju nevahajte kupte,navyknete si a potom si poviete ze ste to mali urobit uz davno.
iPhone 12 mini 64 GB
MBP 16" i7 2,6 GHz ,SSD + 2x HDD
MBP 15.4'' C2D 2,53 GHz , SSD + HDD
iPad Mini 16 GB WiFi
iPhone XR 64 GB
iPhone SE 16 GB
iPhone 6 Black 16GB
iPhone 6 White 16GB
iPhone 5 16GB
iPhone 4S 16GB
iPhone 3GS 32GB

pistak
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od pistak »

Kupime, ked bude lacnejsie :) Mne sa zda 120GB malo, a dvd mechaniku nechcem vyhodit. Hadam jedneho dna budu lacnejsie tie SSD a potom bude vymena. Ale min 500GB, alebo 750GB tak ako teraz HDD. :)

SteveJSF

Příspěvek od SteveJSF »

Ja bych rad hodil SSD misto optiky v Macbooku late 2007, ale mam obavy, ze to tu nebude tak jednoduchy, zrejme tam je jeste nejake spatne rozhrani ci co. Kdyby mi s tim nekdo trochu pomohl, nekdo kdo se v tom rad vrta...

Nejaky navod jsem videl, a proto si nejsem jisty, jestli to u tohoto MB jde.
Několik iPhonů, iPadů, MacBooků, Time Capsule, Apple TV, iPod Nano, AR.Drone...

xslide
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od xslide »

Tak jsem se také rozhodl pro SSD po přečtení tohoto topicu. Ovšem mám jeden problém, musím ho objednat na jednom malém eshopu, kde není moc velký výběr.

Proto se chci zeptat, co by to mělo parametrově "umět"? Je dneska jedno jakého koupím výrobce a mám se dívat spíše na parametry nebo podle čeho vybírat? Bohužel jich tam moc na výběr není.

Požaduji kapacitu min. 200 GB

Díky za rady

EDIT: Co říkate na tento? http://www.alza.cz/ocz-vertex-2-series- ... .htm#popis
Obrázek MacBook Pro 13" 2018, Touch bar
Obrázek iPhone XS Max, black, iOS 12
Obrázek Apple Watch 4, black, 44mm

iTukan
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od iTukan »

Koupil jsem stejny typ, jen 240GB, abych nemusel mit dva disky.
Parametrove se divej na rozhrani (SATA II/III) a na IOPS (cim vic, tim lip, tedy lepsi Vertex jak Agility).
 MBPR 16"  iPhone 11 Pro  iPad Pro 11"  iPad Mini 2 4G  ATV 4K  Withings SmarScan

shelbygt
Host
Host

Příspěvek od shelbygt »

OCZ Vertex 2 su dobre ja tiez pouzivam ale 120 GB a spokojnost.
iPhone 12 mini 64 GB
MBP 16" i7 2,6 GHz ,SSD + 2x HDD
MBP 15.4'' C2D 2,53 GHz , SSD + HDD
iPad Mini 16 GB WiFi
iPhone XR 64 GB
iPhone SE 16 GB
iPhone 6 Black 16GB
iPhone 6 White 16GB
iPhone 5 16GB
iPhone 4S 16GB
iPhone 3GS 32GB

xslide
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od xslide »

Super, objednal jsem ho.

Jak dorazím, napíšu zkušenosti!

smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od smoldik »

jestli mas letosni macbook a cena u toho SSD nehraje roli, tak si kup OCZ Vertex 3. Mas tam 2x vetsi prenosovy rychlosti nez u Vertex 2. pres 500MB/s u cteni i zapisu.
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik

xslide
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od xslide »

Mám Macbook asi rok a půl, takže je tam SATA II, takže asi nemá rychlejší disk smysl.

Koupil jsem ho za nějakých 8500,-Kč, tak snad to bude stát za to!

EDIT: Co funkce TRIM? Je to k něčemu? Prý to MAC OS X neuměl, ale od nové verze 10.6.8 to prý jde. Je potřeba to nějak nastavovat apod?

Díky moc

smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od smoldik »

Nativne to umi jen SSD od Apple
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik

xslide
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od xslide »

Aha. A mám to tedy nějak řešit? Lze to např. doinstalovat? Nebo mám prostě jen vyměnit disk a nechat to být?

Nikdy jsem SSD neměl, tak vůbec nevím, co je potřeba udělat.

Díky

Odpovědět