Výměna HDD, zálohování dat

Odpovědět
violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Výměna HDD, zálohování dat

Příspěvek od violista »

Ahoj, chystám se na svém MacBooku Pro měnit hard disk a narazil jsem na takový problém, kterého se trochu bojím a který mi neobjasnil ani pracovník iStylu :-)

Už jsem si udělal v počítači pořádek na to, že jenom až přijde na věc, že to všechno šoupnu do jedné složky, kterou jenom přetáhnu na připravený externí disk, v mém případě iPod Classic. Zaměstnanec iStylu (přišlo mi, že skoro ani neví, co Apple je) mi řekl, abych to zálohova pomocí Time machine, že připojím disk, Time machine to na něj zálohuje a hotovo. A jelikož budu mít nový systém s novým itunes, není si vůbec jistý, jestli mi budou fungovat moje APP, když to udělám obyčejně. Vím, že už se mi to na widlích jednou stalo, jenomže tehdá jsem měl asi jenom 20 aplikací, tak jsem si je hold postahoval znova. Dneska jich mam kolem 500, a do toho se mi teda znova peníze dávat nechce :-D
Jak to teda je? Když to udělám obyčejně, že to jednoduše přetáhnu na exterňák, budou mi APP fungovat až je vrátím do nového itunes?
Jinak jsem zkoušel propojit iPoda s Time machine a nic se nedělo. Jestli k tomu náhodou nemusí být speciálně zařízení od Applu Time machine a jinak to nejede, ale zděleno mi bylo něco jiného :-) :-D Děkuji za rady.

Jinak jsem si vybral tento tak snad bude vhodný a dobrý.
iPod Touch 5G blue
iPad Mini
iPhone 1st. generace...fw 3.1.2 (bohužel už jenom ve vytrínce)
Literatura: Jak myslí Steve Jobs

facebook

ls8
Starý pes fóra :)

Re: Výměna HDD, zálohování dat

Příspěvek od ls8 »

1/ Na zálohu TimeMachine můžeš použít libovolný disk připojený přes USB nebo FireWire, musí být ale větší než je disk v počítači.
2/ Pokud po reinstalaci počítač znovu autorizuješ ke svému účtu na iTunes Store (pokud to vůbec bude nutné), opravdu stačí aplikace jenom přetáhnout z externího disku do okna iTunes, a ony se zařadí do knihovny.
3/ Jako úplně nejjednodušší řešení bych viděl nákup externího boxu na tvůj stávající disk, takový box stojí kolem dvou stovek, a na nový disk ta data pak kopírovat rovnou z něj, bez mezikroku se zálohováním na iPod.
4/ Disk co jsi si vybral bude v pohodě, mám přesně ten stejný v MBP 15", jen variantu s 7200 otáčkami.
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

Juramac

Příspěvek od Juramac »

Time Machine je dobry, ale pro mne osobne ma dve zasadni nevyhody. Je to velky zrout kapacity disku a externi disk neni mozne udelat bootovaci. Proto delam pravidelne kazdy den zalohu celeho disku programem Carbon Copy Cloner, ktery externi disk udela bootovaci a mohu pak svuj "pocitac" nabootovat a pustit na jakemkoliv jinem macu. Ale kazdy ma jine priority...

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

ls8: externí box neznám, jak to vypadá a kdo to vyrábí?

Ony ty APP jdou do itunes dát, ale už se nedají dát do iPhona, to je jako kdybych si stáhnul aplikaci z rapidu a jen tak ji dal do itunes, ale do iPhona už nejdou - pak se vlastně z těch aplikací stanou cizí aplikace z hlediska mého itunes účtu. Já doufám, že ty aplikace v sobě mají nějakou informaci o tom, z jakého účtu byly stažené.

Nejradši bych data zálohoval uplně obyčejně, že si je přetáhnu vedle na disk a pak je tam zase vrátim, mě jenom vylekal iStylák s tim itunes a APP. Jinak všechno ostatní je v pohodě. VLC, Skype i Adium nainstaluju zpátky a historii chatu zálohovat nemusim :-)
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ze souborů se nestanou cizí aplikace. Uvnitř těch aplikací (suborů s příponou *.I P A) je uložena informace, ze kterého účtu byly zakoupeny. Pokud budešmít iTunes spárované s tím stejným účtem, můžeš aplikace volně překopírovat. V každém případě si můžeš aplikace znovu stáhnout z AppStore, za opakované sažení už se neplatí.

Externí boxy na 2,5 disky vyrábí kdekdo, např. http://www.alza.cz/externi-box-msi-starbox-d85883.htm

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Jo tak už vím, jsem si to předtím jenom nevybavil :-) a v jaký formě to budu vidět zpětně? jenom složky se souborama? přece je tam pořád OS.

Tak jestli APP mají v sobě tu informaci, tak pohoda. V tom iStylu zaměstnávaj fakt amatéry :-D
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ano, na disku po připojení přes externí box uvidíš všechna data jako složky a soubory.

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

A pak disk slouží jako externí? Dají se na něj pidávat soubory jako na klasickej externí disk? A kam se poděje OS?
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

Kam by se poděl? Bude tam do doby, dokud ho nesmažeš :)

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Jasný :-D a to je tam OS jako složka kterou smažu a už z toho bude jenom obyčejnej externí disk? :-D
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

Externí disk z toho bude hned. Data uživatelů jsou v adrersáři /Users, všechno ostatní patří systému.

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Takže stačí smazat složky systému a bude pryč nebo přeformátováním...
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ano. Pokud si budeš 100% jistý, že už z toho disku nic nepotřebuješ, můžeš to smazat.

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Nevíte někdo, na boku HDD jsou hvězdičkové šrouby na uchycení. Jaká je potřeba velikosti torxového šroubováku? Ten můj je moc velký. Děkuji.
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

TX6 - mám ho, kdyžkat ti to můžu vyměnit, abys ho nemusel kupovat. Myslím že už jsi u mě kdysi byl kvůli odblokování iPhonu.

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Také myslím, že byl :-) Ale disk si chci vyměnit sám, ať jsem trochu samostatný :-D spíš bych prosil o radu, kde se dá šroubovák po Praze sehnat i zítra v sobotu :-D
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

ls8

Příspěvek od ls8 »

OBI, Bauhaus apod.

violista
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od violista »

Děkuji, takže může být i tento ?
iPod Touch 5G blue
iPad Mini

facebook

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Ahoj, chystam se ke koupi noveho macbook pro 13", ale chtel bych do nej dat vetsi disk, 500gb od WD model blue scorpion 2.5". Na you tube sem nasel spousta videi jak disk vymenit, pri trochu opatrnosti a sikovnosti by tohle nemel byt problem, ale trochu tapam v tom, ze kdyz bude hardisk namontovany (uplne cisty), tak jestli staci pro instalaci OS X vlozit jen instalacni dvd z krabice od macbooku, zapnout mac a cekat? Ci drzet nejake tlacitko? Pozna mac ze ma nabootovat z dvd automaticky? Nebo se musi jako ve widlich neco nastavovat? Dekuji za ochotu a rady :)
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

Colpeas
iPhone expert
iPhone expert

Příspěvek od Colpeas »

Pokud systém nenajde žádné jiné bootovací zařízení, bude bootovat z DVD - odzkoušeno po té, co jsem si při instalaci Woken do BootCampu nechtěně samzal MAC.

Prostě, jediný, co musíš udělat je, rozebrat zadní kryt, vyndat starý disk, dát nový, strčit DVD a pak už v zásadě jenom počkat, než se systém natáhne. Pak vyměníš DVD a nainstaluješ si iLife ;)

možnost 2: seženeš si Carbon Copy Cloner, nový disk připojíš k Macu přes USB (budeš potřebovat výše zmíněný eter. box) a zkolnuješ si původní HDD na nový disk. Pak jenom disky prohodíš a počítač bude fungovat naprosto přesně tak, jako než jsi je vyměnil.

Do MBP (alespoň 13" modelu) můžeš strčit většinu 2,5 disků s tloušťkou do tuším 10mm -> max 750GB. 1TB modely mají 12,5mm a pokud vím, tak ty už se do kastle nevejdou. Pokud ano, opravte mě prosím.

2012 MacBook Air 13" 1.8GHz | 8GB RAM | 128GB SSD
2010 MacBook Pro 13" 2.4GHz | 8GB RAM | 750GB - odcizen! S/N: W805312VAPT
2006 Mac Pro 8-Core 2,33GHz | 16GB RAM | 256GB SSD + 3TB RAID0 | ATi HD4870 1GB
2005 PowerMac G5 Quad 2,5GHz | 8GB RAM | 1TB RAID0 | Quadro FX4500 512MB

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Dekuji za odpovedi, ten carbon copy cloner se zda byt velice uzitecny soft pri tyhle prilezitosti. Jeste si prectu par recenzi, jestli bude lepsi pouzit ten CCC nebo udelat clean install. Ale dekuji za info :D
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Osobně jsem před 2 lety použil Carbon Copy Cloner a vše v pohodě, takže určitě bych se ho nebál. :wink:
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Taky jsem cetl, ze superduper by umrl jednoduse udelat presny clone HDD.. :D
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

ls8

Příspěvek od ls8 »

Takových programů je samozřejmě víc, CCC je zadarmo, SuperDuper je za $$$.

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Tak jsem se dočkal a pořídil si Macbook pro 13" 2,4ghz, 4gb ram, 500gb HDD- WD blue scorpion 5400rpm ( sam jsem si ho opatrne vymenil a zamenil za original 250gb HDD, pak jsem ho vlozil do externiho boxu a pres aplikaci Cabon copy cleaner jsem udelal kompletni clone HDD) vse probehlo v poradku a ted tam laduju media z meho stareho pc. Zatim se s macbookem seznamuju, prohlizim si ruzna nastaveni a uz ted poznavam jeho vyhody a jednoduchost a krasu, kterou jsem uz poznal v pristrojich Iphone, jsem rad, ze jsem si tento notebook poridil a jeste neco, na ty klavesnici se fakt krasne pise..:)
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

jofos
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jofos »

Cauko, plánujem tiež výmenu, ale presný postup tu nie je. Ak som to správne pochopil, tak najskôr si to MB vložil čistý HDD, pôvodný si potom vložil do rámika a ten sipripojil cez USB. Potom si spustil MB z toho pôvodného HDD akoby z externého disku a cez CC si spravil klon na ten 500GB?
iP X
MBP 13" M1, MBP 13" 2010 + 2011 / TC 1TB / aTV4

schmiedy
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od schmiedy »

Nejdriv jsem vlozil novy HDD do externiho boxu, koupil jsem ho za par korun, pripojil pres USB k macu. Pres Carbon copy cleaner (na youtube ne spousta navodu) jsem vycistil a naformatoval novy disk a udelal clone ze stavajiciho HDD v macu. Tzv. Novy HDD 500GB je totozny jako ten v Macu z vyroby. Pak jsem podle navodu z youtube povolil zadni kryt, uvolnin vsechny sroubky a vymenil HDD za novy HDD 500Gb. Zasrouboval a tot vse, notebook se rozbehl a nic nepoznal, super applikace=spokojenost..:)
Iphone 5 16gb white
Macbook pro 13"....

Odpovědět