Za zásilky z USA i Číny si lidé od dubna připlatí až 20%

vše co vás napadne
Odpovědět
ls8
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

Kdo váhá, zda si koupit třeba levný fotoaparát z amerického internetového obchodu, měl by si pospíšit. Od dubna by totiž takový nákup měl stát o dvacet procent víc. To se týká i dalšího zboží, které se dováží ze zemí mimo EU. Mohou za to změny v DPH, limit pro odvod daně se totiž sníží.

DPH a clo u zásilek platí zákazník na poště. Chystaná novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) výrazně rozšiřuje okruh zboží ze zemí mimo Evropskou unii, které podléhá DPH. Platit se bude muset z výrobků v hodnotě od 22 eur výš, tedy nad 550 korun.

Zdroj a pokračování článku: http://ekonomika.idnes.cz/za-zasilky-z- ... nomika_fih
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

dair

Re: Za zásilky z USA i Číny si lidé od dubna připlatí až 20%

Příspěvek od dair »

kazdopadne sa to netka napr ebay-u a sellerov ochotnych zaslat tovar ako gift atd... ;)

PetrCBR
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od PetrCBR »

No iDnes to zase nafouklo jako spostu jinych veci. Jednoduse se snizi limit pro bezcelni dovoz, ale porad to nebude takova hruza jako v jinych statech EU.
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB

ls8

Příspěvek od ls8 »

PetrCBR: podle mě to až taková banalita není, v praxi to opravdu znamená, že se všechno zboží nad 500Kč (tedy skoro všechno) reálně zdraží minimálně o 20%.

dair píše:kazdopadne sa to netka napr ebay-u a sellerov ochotnych zaslat tovar ako gift atd... ;)

Že je něco poslané jako GIFT / DAR přece neznamená, že se z toho neplatí DPH a připadné clo! To je sice velmi rozšířený, nicméně naprosto nepravdivý mýtus. Naopak, pro GIFT je už dnes bezcelní limit nižší (45 [sakra jak se píše znak pro Euro]) než u komerčních zásilek (150)!

U zásilek deklarovaných jako dar se nic měnit nebude ? i nadále budou podléhat clu i DPH od hodnoty 45 eur.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/za-zasilky-z- ... nomika_fih

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

Pár objednaných drobností z DealExtreme se do limitu vejde a spousta větších věcí se už dnes stejně kupuje v Německu nebo v UK.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Samozřejmě nejde o drobnosti za pár korun, ale třeba knížky nebo DVDčka či BD z Amazonu se rázem prodraží o 20%.

A úplně nejlepší je toto:
Z levných zásilek se tak Češi mohli těšit jen dva a čtvrt roku ? velkorysé osvobození od daně se u nás zavedlo v prosinci 2008. Evropská směrnice nyní umožňuje ještě větší přísnost. "EU ukládá povinně osvobodit jen zásilky do 10 eur a pro internetové obchody se nemusí osvobozovat vůbec," uvedl daňový expert Jiří Novák z BDO Tax.

dair

Příspěvek od dair »

ls8 píše:
dair píše:kazdopadne sa to netka napr ebay-u a sellerov ochotnych zaslat tovar ako gift atd... ;)

Že je něco poslané jako GIFT / DAR přece neznamená, že se z toho neplatí DPH a připadné clo! To je sice velmi rozšířený, nicméně naprosto nepravdivý mýtus. Naopak, pro GIFT je už dnes bezcelní limit nižší (45 [sakra jak se píše znak pro Euro]) než u komerčních zásilek (150)!

U zásilek deklarovaných jako dar se nic měnit nebude ? i nadále budou podléhat clu i DPH od hodnoty 45 eur.

nezijem v EU kazdopadne pri gift znaceni som nikdy neplatil pri doruceni itemov z Nemecka, USA, Anglicka atd... ;)

Julek
Administrator
Administrator

Příspěvek od Julek »

dobre nam tak, uz nevedi jak z lidi tahat penize, oni si zase za cas, az jim opet nenazranost dovoli, vytvori umele nejakou cast ekonomiky za kterou budeme platit dalsi a dalsi penize ...

Respektujte pravidla, pak si u mě můžete stěžovat na moderátory.

Obrázek

smoldik
iPhone guru
iPhone guru

Příspěvek od smoldik »

a proto vam v pristich volbach doporucuji volit ty, jejichz znak mam jako avatara 8)
MacBook Pro 13" (2017)
iPhone XS Max 256 GB Gold
https://twitter.com/smoldik

eXell
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eXell »

Takže konec levnému značkovému oblečení na aukru :lol: :lol: (i u nás doma :( )
Stejně i když si přičtu k objednávce 20% tak to bude pořád levnější než tady v českých skateshopech, kde se po cestě nakrmí tolik lidí že si z riflí za 1000 udělají 1800...
iPhone 6 64GB SG
Macbook Pro 13 2010

Jirkus
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Jirkus »

Pokud si cokoli objednáte ze zemí EU jako je např. Anglie nebo Německo, žádné clo neplatíte a ani po této změně platit nebudete.

Velkých seriozních firem se to taky nedotkne - ty platí veškeré poplatky jak mourovaté už teď.

Dotkne se to jenom lidí, kteří si z Číny nebo z USA (nebo ze zemí, které nejsou v EU) nechávají často posílat zásilky, které mají cenu 22 EUR a více.

makras

Příspěvek od makras »

Včera mi dorazil Amazon Kindle 3, který jsem si v minulý týden objednávak z eshopu Amazon v USA. Nákup byl asi za 160 dolarů. Neplatil jsem ani clo ani daně takže celý nákup mě vyšel na 3.000 Kč proti tomu jako Amazon Kindle nabízí na Alza.cz = tam je skoro za 5.000 kč viz můj blog Nákup Amazon Kindle 3 z USA

Je škoda že podobné nákupy od 1. dubna skončí nebo se už nebudou tak moc vyplácet :(

Juramac

Příspěvek od Juramac »

Myslim, ze u obcasnych nakupu na ebay apod. to nebude zase az tak strasne. Tech par korun si kazdy rad priplati a je to v poradku. Jedine, co bude neprijemne, ze se bude muset chodit s kazdou kravinkou na postu. DPH mi ,jako platci nevadi, proste budu obcas nakupovat na pravnickou osobu a ne na fyzickou...... Komu to ale bude asi vadit, jsou vselijaci prekupnicci, co se tim docela slusne zivili..... Ale myslim, ze i ti si poradi. Stanou se z nich platci DPH a je po starostech. Akorat budou muset vice behat po celnicich a vice papirovat. A hlavne platit dane :) To doted nemuseli a ve vetsine ani nedelali, to se jim urcite libit nebude. Ale pro bezneho smrtelnika nejakych 20 % z par dolaru zase az tolik neni.... :)

dongkong

Příspěvek od dongkong »

Mno, když to tak čtu, tak si radši udělám výlet a koupím to tam ;) Jinak ale jak se u nás platí CLO plus DPH je příšerný. Jako to že si koupím levně nějakou věc a doma zjistím že to stojí o 2tisíce víc je fakt na palici.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Když jsou to jenom dva tisíce tak to ještě jde. U dražších věcí je to podstatně víc. Mě třeba už delší dobu strašně láká pořídit si opravdu profesionální reportážní objektiv. U nás stojí 63000Kč, ve státech $2139, tedy 38000Kč. S takovým rozdílem se pak už skoro vyplatí koupit letenku a zaletět si tam.

bluetake

Příspěvek od bluetake »

IS8 - no, tak to DPH je z tech 38.000 jen 7.600 , za to vylet s letenkou a s ubytovanim neporidis. nemluve o casu. A navic, pokud jsi platce DPH, tak ti ho stat sice vyuctuje ,ale ty si ho pak zase odectes, takze nula od nuly.... A pokud nejsi, jiste znas nekoho, kdo tim platcem je a na koho se to da poslat.... :)

ls8

Příspěvek od ls8 »

Počítat umím, a jak se platí DPH vím taky. Ale dík za snahu. Jen jsem uváděl příklad, kde je rozdíl v české a americké ceně opravdu výrazný.

bluetake

Příspěvek od bluetake »

Jasne, ale to je vseobecne znama skutecnost , ze ve statech je spousta veci, zejmena fototechniky vyrazne levnejsi :) Reagoval jsem jen v tom smyslu, ze ani to navyseni o DPH neni zase az tak tragicke..... A to ani pri drazsich nakupech.... ;)

Unown
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Unown »

Jak vlastne na poste bo celnici poznaji,jakou hodnotu ma zasilka?? Kdo urci tech 45? ?

ls8

Příspěvek od ls8 »

U zbozi je prece obvykle prilozena faktura. A kdyz neni, vyzvou te abys nakup dolozil. Bud vypisem z uctu nebo jinym dokladem. Pokud to neudelas, zbozi ti muzou i zabavit.

bluetake

Příspěvek od bluetake »

Presne tak. Navic celnici maji pravo otevrit jakykoliv balicek a maji obsahle tabulky a manualy pro vypocet celni hodnoty, takze se snadno muze stat, ze podhodnoceni zbozi , treba i podhodnocenou fakturou,klidne nazvou pokusem o danovy unik a pridaji navic i peknou pokutu, ktera muze x nasobne presahnout skutecnou cenu. Nejsou to zadni pitomci, jsou hodne dobre vyskoleni. :)

Unown
Senior uživatel
Senior uživatel

Příspěvek od Unown »

A co kdyz budu mit znamyho, kterej bude napriklad pouzivat notebook pul roku a pak se rozhodne,ze mi ho chce poslat? To budu muset taky platit?:)

bluetake

Příspěvek od bluetake »

Celnici resi kazdy pripad od pripadu. Je to individualni, narazis na vola, kteremu manzelka den pred tim neudelala teplou veceri a mas problem, narazis na seriozniho chlapa a problem nemas :) Je jen na tobe, jak dokazes ten nakup obhajit a zduvodnit, cim tu cenu podlozis apod.

ls8

Příspěvek od ls8 »

I když ti někdo pošle jako dar použitou věc, nic to nemění na tom, že zákon ukládá povinnost při dovozu ze země mimo EU zaplatit DPH ve výši 20% z ceny té věci a případně clo, pokud se na danou věc clo vztahuje. A cenu věci pak celníci určí v celním řízení.

Pravidelně kupuju použité LP desky z USA a Japonska, a skoro vždycky mi na to napaří DPH.

U každého zboží, které vstupuje do EU a prochází celním odbavením musí být vyplněno SD (Summary Declaration). Za tuto zlužbu si pošta účtuje těch 96Kč. To je ale bez ohledu na to, jestli je ve výsledku na zboží uvaleno DPH+clo nebo ne.

Pokud je na dovážené zboží uvaleno DPH a/nebo clo, vystavuje se navíc ještě JSD (Jednotný Správní Doklad), za jehož vystavení si pošta účtuje 180Kč. K tomu ještě poplatek 22Kč za složenku, kterou se ta platba posílá.

Bezdaňový limit je 45EUR pro zásilky odeslané soukromou osobou soukromé osobě, jinak 22EUR. Bezcelní limit je 150EUR. Viz informace České pošty na http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/oc ... ci--id357/.

Pokud se chceš vyhnout těm poplatkům od České pošty, stačí poště nepodepisovat plnou moc, oni balík pošlou zpět na celnici () a papíry si s nimi můžeš vyřídit sám a bez poplatku.

Nákupy z USA a Japonska teď kvůli tomu výrazně omezuju, a snažím se nakupovat hlavně v UK nebo v jiných zemích EU.

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Ls8 a nevis, jak to je u zbozi, ktere jsem zaslala do USA na vymenu a oni mi to poslou zpet? Jedna se o malou elektroniku. Z toho taky budu muset platit DPH, kdyz vlastne za zasilku, ktera mi ma ted prijit, nyni nebudu platit? Vymeni mi jen kus za kus a poslou zpet. Cena vyssi jak 150 eur nebude, tak by se mi clo melo vyhnout.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Na celním prohlášení je pro takové případy kolonka "Retour de merchandise / Vrácené zboží". Celnice ale může požadovat potrzení, že se skutečně jedná o návrat zboží ze servisu nebo z výměny, tedy předchozí fakturu nebo jinou dokumentaci.

Zrovna před týdnem jsem takhle posílal zpátky zboží, které nebylo v souladu s popisem (LP desky, inzerované jako "MINT" a přišly poškrábané a umaštěné).

Obrázek

Metalgirl
Moderatorka fóra
Moderatorka fóra

Příspěvek od Metalgirl »

Super, dekuji za informaci.
Jsme rádi, že dodržujete PRAVIDLA fóra. Jsi zde nový? PAK ZAČNI ZDE.

Odpovědět