Pomoc s vyberem domaciho WiFi routeru

vše co vás napadne
macuser

Příspěvek od macuser »

Nedela tu nekdo do sitove techniky? :)

Cena: do 1700 Kc
Pozadavky: staci 2,4 GHz pasmo, 802.11n, min 1 x lan.
Naposledy upravil(a) macuser dne ned bře 20, 2011 11:34 am, celkem upraveno 1 x.

Čurdys

Re: Pomoc s vyberem domaciho WiFi routeru

Příspěvek od Čurdys »

Odkaz na web smazán, když tak napiš spíše typ toho routeru přímo sem. MG

ja obecne preferuju Belkin a hodne znamy a hodne dobry sou linksys, netgar a D-Link.. takze cokoliv od tehle spolcnosti... ja mam Cisco a maximalni spokojenost:) singal po baraku vsude je

EDIT: pardon ze delam reklamu na vsechny routery, ktery sme tu uz vyjmenoval
Naposledy upravil(a) Čurdys dne sob bře 19, 2011 5:32 pm, celkem upraveno 1 x.

ls8
Starý pes fóra :)

Příspěvek od ls8 »

LAN gigabit nebo staci 100Mbit?
iPhone XS 64GB | MacMini 2018 | MacBook Pro 15 2013

macuser

Příspěvek od macuser »

Staci 100 Mbit, spise mi jde o WiFi cast, aby byla "rychla" a mela dobry dosah, casto kopiruji i v domaci siti mezi PC. Pomuze rychlosti prenosu technologie MIMO?

Je to asi od kusu, ale tam si stezuji na piskani, tam na vypadky, nechci to podcenit. Kdyby tu byl nejaky spravce siti, ktery rekne, ano tyto davame a reklamuje se par kusu, nebo nekdo kdo ma s konkretnim modelem zkusenost...

Bohuzel od Linksys (Cisco) jsem mel jednou WRP400 a predtim dva jeho predchudce a bohate mi to stacilo. Za 3 roky jsem reklamoval 3 ks. Zatim mam hodne stary OvisLink 5460, ale dosluhuje, znacne se prehriva a ma casto vypadky.

Čurdys

Příspěvek od Čurdys »

Hl neber ty co dava O2:D.. ja mam presne Cisco EPC2425.. mam to rok a zadny problemy:)

kamjatko
Host
Host

Příspěvek od kamjatko »

NETGEAR a instalace pro blondýny. Jednoducha, jasna a rychla. Uzivam dva roky a 0 zavad.
iPhone 3G 4.2.1 CZ NonJB, 8Gb, T-Mobile CZ
NtB Win7(64bit), iTunes 10.6.3.

macuser

Příspěvek od macuser »

Zmineny Cisco jsem nenasel. Instalaci neresim, proste to jednou nastavim a vic do toho nemam co stourat. Co takhle Netgear JWNR2000? Cena pod 800 Kc. Bojim se akorat integrovanych anten.

Čurdys

Příspěvek od Čurdys »

tak to nevim kdes hledal http://www.google.com/search?q=Cisco+EP ... =firefox-a ... myslim ze integrovany sou na nic.. externi si muzes koupit silnejsi popr silnejsi

Majky_
Klub čistého iOS
Klub čistého iOS

Příspěvek od Majky_ »

Zkus třeba Netgear WNR2000. Osobně mám Netgear WNR1000 a jsem spokojený.

JoU

Příspěvek od JoU »

Taky bych doporučil Netgear, já jsem zrovna nedávno řešil rychlej router:

http://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=960&t=1135309
iPhone 7+ 128GB black
poslední a dokonalý macbook pro 17' (i7 2,5GHz quadcore, AMD 6770 HD, 16GB RAM, 500GB SSD)
+Macbook Pro 15 retina (i7 2.6GHz quadcore, GT 650M, 16GB RAM, 512GB SSD)
Apple Watch

Lemmy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Lemmy »

Také vybírám nový router místo dosluhujícího Ovislinku. Ten Netgear vypadá zajímavě. Jde v nastavení vybrat vypínání radiové části v nějakou dobu, některé dny v týdnu?
Iphone 6 64GB, iOS 8.1.3.

macuser

Příspěvek od macuser »

Čurdys píše:tak to nevim kdes hledal http://www.google.com/search?q=Cisco+EP ... =firefox-a ... myslim ze integrovany sou na nic.. externi si muzes koupit silnejsi popr silnejsi

Hledal jsem na zbozi, nechci si to posilat ze zahranici.

Majky_ píše:Zkus třeba Netgear WNR2000. Osobně mám Netgear WNR1000 a jsem spokojený.

Bojim se interni anteny, ze mi neda takovy vykon na pokryti patra o rozloze 17m x 13m, i kdyz ho mam umisteny presne ve stredu.

to JoU: Netgear WNR3500L se mi libi, vim, ze je hodnocen velmi dobre, ale opet vyssi cena a nevim jak je na tom s antenou. V soucasne dobe mam antenu o techto parametrech:

Frekvenční rozsah [GHz]: 2.4 až 2.5
Impedance [Ohm]: 50
VSWR: 2.0 nebo menší
Zisk [dBi]: 5
Vyzařovací úhel: Do všech směrů, 360 stupňů
Polarizace: Vertikální

Zatim uvazuji nad AirLive WN-350R.

JoU

Příspěvek od JoU »

Lemmy píše:Také vybírám nový router místo dosluhujícího Ovislinku. Ten Netgear vypadá zajímavě. Jde v nastavení vybrat vypínání radiové části v nějakou dobu, některé dny v týdnu?

V originálním firmware nejde, ale určitě půjde v nějakém open FW, zkus si to dohledat: http://www.myopenrouter.com/

macuser - patro o rozloze 17m x 13m, a umisteny presne ve stredu - s tím určitě nebude problém, objednej z internetu a případně vrať :-)
iPhone 7+ 128GB black
poslední a dokonalý macbook pro 17' (i7 2,5GHz quadcore, AMD 6770 HD, 16GB RAM, 500GB SSD)
+Macbook Pro 15 retina (i7 2.6GHz quadcore, GT 650M, 16GB RAM, 512GB SSD)
Apple Watch

macuser

Příspěvek od macuser »

O NETGEAR JWNR2000 jsem treba cetl, ze neni nejrychlejsi a ze ma horsi signal v zastavenejsich mistech. Nejake lehke srovnani zde: http://netgear.cz/cs/pro-media/oceneni/

Bohuzel Netgear neni zrejme schopny udat vykon anten a ja dopredu vim, ze mi 2 dBi antena na gecko zarucene nestaci. :)

7luke.com

Příspěvek od 7luke.com »

Mám vlastní domácí WiFi síť po velké chalupě + vlastní venkovní WiFi síť po okolí.

+ spousta routerů (hlavně dražší) roky na firmě.

Po letech zkušeností hodně doporučuji TP-LINK. Routery mi jedou měsíce a měsíce bez jediného zaváhání a výpadku. Navíc levná cena, v některých baleních je třeba i PoE injektor (já si to dříve vyráběl sám), atd...

Např. fotka: http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 7019_n.jpg

Pokud jsi na facebooku - komentáře (lidi z IT oboru chválí):

http://www.facebook.com/album.php?id=11 ... 1175086281

Např. vyšší modely:

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

Obrázek

Obrázek

macuser

Příspěvek od macuser »

Reakce na TP-Link jsou smisene, nekdo rika ano, jiny zase ne. Kdybych zustal u priority rychle WiFi i pro sdileni po siti a dobry signal, neresil funkce. Proc bych radeji mel sahnout po TP-Link nez OvisLink? Mam takovy pocit, ze zpracovani OvisLinku je trosku na lepsi urovni.

Lemmy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Lemmy »

Mě se docela ještě zamlouvá Asus RT-N13U. Recenze http://www.svethardware.cz/art_doc-B06E ... 1D1B8.html
Iphone 6 64GB, iOS 8.1.3.

7luke.com

Příspěvek od 7luke.com »

OvisLink, stejně jako D-Link, známé problémy. Sám jsem se s tím natrápil. Víc zde už psát nebudu, napsal jsem dost :)

macuser

Příspěvek od macuser »

No dik, ale celkem by me zajimaly problemy u OvisLink, ja jsem se napriklad natrapil s Linksys, ale OvisLink je v pohode.. :)

Marek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od Marek »

TPLink som mal wifi príjmač (cez usb) na môj starší pc, odišiel mi po pol roku. Vymenili mi ho za airlive, pripajanie otrasne ale ako tak to šlo... Potom som sa na to vykašlal a kupil kabel. Modem mam D-Link DSL 2641R, klasika T-Com, na doma mi to stačí, signal mam ako tak v celom dome. No budem ho asi meniť, lebo cez kamenné múry mam niekde hluché miesta a práve tam budem mať izbu. Inak ide celkom v pohode

EDIT: A len ma nekameňujte ak som napisal niečo zle :) mne to je v podstate ukradnute čo doma mam, len nech mi šlape net na iPhone a pc :)
MacBook Air
Magic Mouse
iPhone 5

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Využiju tohodle tématu, protože řeším prakticky stejný problém. Hledám nějaký kvalitní wifi router pro pokrytí patra v domě. Patro má 11x12m. Router bude přibližně uprostřed, zavřený v komoře. Jde o dřevostavbu+sádrokarton.

Požadavky jsou prakticky stejné, jako u macusera:

- kvalitní WIFI část, chci s ním pokrýt celé patro, aby nikde nebyl problém se signálem. Snad nebude problém, že router bude zavřen v komoře.
- bezproblémová spolupráce s iOS zařízeními
- gigabit ethernet
- DLNA, USB port
- další fičury, jako možnost vytvořit síť pro hosty pouze s přístupem na net a ne k datům v síti potěší, ale není to nutnost :-)
- cena do 2500 Kč, ale samozřejmě, čím míň, tím líp.

Napadl mě taky Netgear WNDR3700, ovšem to, že by interní antény mohly být problém jsem netušil.

Test tohoto routeru na světhardware nedopadl, taky dvakrát nejlíp co se týče dosahovaných rychlostí. Tak nevím.

Nějaké další tipy, rady, zkušenosti?
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB
MacBook Pro (late 2008, 2.4 GHz, 8GB RAM)

ls8

Příspěvek od ls8 »

ASUS RT-N16 a původní firmware nahradit za DD-WRT. Tedy pokud ti stačí 2.4GHz. Pokud chceš i 5GHz, tak buď ten NetGear WNDR3700 (a opět DD-WRT firmware), nebo Apple AirPort Extreme. Ale tam už je cena jaksi nad tvůj limit.

macuser

Příspěvek od macuser »

Ja mam v soucasne dobe v hledacku WNR3500L, uz i tak je celkem nadstandartne vybaveny na moje naroky, v testech dopadl celkem dobre. WNDR3700 je jasna spica, ale to uz nepotrebuju. Jeste jsem uvazoval nad Airport Express, ale bojim se, ze by mi to nepokrylo cele patro. Ma s nim nekdo zkusenosti?

Airport Extreme je tez na prednich zebriccich, ale cena je vyssi a nema audio vystup. Takze mi vlastne oproti WNR3500L nic navic neprinese.

Asus bych asi nebral, uz kvuli "jeho" poruchovosti.
Naposledy upravil(a) macuser dne úte bře 22, 2011 10:42 am, celkem upraveno 1 x.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ty znáš nějaké statistiky poruchovosti ASUS RT-N16? Sem s nimi.

macuser

Příspěvek od macuser »

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp ... 2M01-01P0Z

Tyka se to sice i zdroje, jak pisou v diskuzi, ale pomer cena a kvalita zpracovani neni zrejme moc odpovidajici.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Nechápu. To nejsou statistiky, ale příspěvek jednoho uživatele ve fóru.

macuser

Příspěvek od macuser »

Cti popis...

Záruční doba: 2 roky
Kde reklamovat: Czech Computer
Poruchovost: 8,33%

Kdybych chtel byt pesimista, reknu, ze jeden z deseti jde na reklamaci.

ls8

Příspěvek od ls8 »

Ale to jsou čísla odvozená z údajů jednoho jediného prodejce. A nikde není napsáno, jak k nim došli. Zahrnuje to jenom uznané reklamace? Nebo ovšechny vrácené kusy? A z kolika prodaných kusů je to spočítané? A jaká by byla stejným způsobem počítaná "poruchovost" třeba u WNDR3700? Ptám se proto, že v práci používáme oba, a nepozoruju mezi nimi žádný zásadní rozdíl. A jsou rychlejší než třeba jednou tak drahý Cisco WRVS4400N, které tu máme taky. I u drahého modelu můžeš narazit na špatný kus, a opačně.

macuser

Příspěvek od macuser »

Ano, jedineho prodejce. Par veci uz jsem v CZC koupil a nikdy jsem tak vysokou poruchovost nevidel. :)

Na zbyle otazky odpoved nemam, zkus je kontaktovat. Udaje jsem poskytl jen tak do diskuze a nemam zajem po nich patrat. Ano v jiste mire jejich statistika muze byt zavadejici, nejsem tu od toho, abych hajil to ci ono. A nikdo se podle poruchosti ridit nemusi. Stejne tak se muzu zeptat tebe, kolik jste jich v praci pouzili/pouzivate, ze v nich nevidis zadny rozdil a jakymi testy jsi je podrobil? Ci podani je ted vice objektivnejsi? :) Kazdy kus muze byt spatny i kdyz stoji vice penez, takove veci prece nepopiram.

Stejne jako si vybiram pocitace Apple, tak od toho neco ocekavam. Asus v porovnani s Netgear na poli sitovych reseni tolik zkusenosti a produktu nema.

koldaci
patron iPhone.cz
patron iPhone.cz

Příspěvek od koldaci »

Pokud můžu vstoupi do diskuze ohledně Asus RT-N16 mám ve firmě cca.6ks a 2ks doma a za 2 roky jediný problém u jednoho se zdrojem (oprava - v GM koupen jiný za 160Kč) nechtěl jsem čekat na reklamaci :-) ,jinak jedou bez restartu celou dobu a ani žádný update fw jen prvně zapnul nastavil a jedou :-)
iPhone 5s 64Gb Silver/Gold fw iOS 7.0.4
iPhone 5 32Gb White fw iOS 7.0.4
iPad Air 128Gb3G Black fw iOS 7.0.4
MacBook black 2,4 Mhz 4 GB RAM 500GB HDD OSX Lion 10.7.
Pokud něco nevíš zkus nejdřív hledat tady[/size]

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Já mám nyní doma nějaký Asus WL500g (myslím, že se tak jmenuje). Zapl jsem ho v prosinci 2004, od té doby jede 24/7 bez jediné závady.

K jednotlivým modelům: Ten WNR3500L nevypadá taky špatně, ovšem cenový rozdíl oproti WNDR3700 není zas až tak významný (pro mě) a navíc získám 5GHz pásmo a nějaké další fičury. Přiznám se, že nevím, jak je nebo není daná lokalita zarušená v pásmu 2.4GHz. 5GHz pásmo explicitně nepožaduju, ale považuju to za výhodu a rád ho využiju, když koupím router, který ho umí :) . Jak Asus, tak Netgear je prakticky za stejné peníze, takže v tomto případě bych raději šel do toho Netgearu.

Máte někdo porovnání rychlosti mezi tím ASUS RT-N16 a WNDR3700? Zda je to plus mínus stejné nebo jsou tam nějaké významné rozdíly třeba i ve spojitosti s Macbooky nebo různými iOS zařízeními.

ad firmware DD-WRT: Vůbec nevím o co se jedná. Co jsem prozatím přečetl nějaké malé info, tak jde o nějaký "custom firmware", který router rozšiřuje o další funkce. Je mezi nimi něco opravdu must have (prakticky využitelné v domácím prostředí), proč tento firmware nahrávat? Nejsmé moc zběhlý co se týče konfigurace počítačových sítí a související problematiky, tak jestli vše s tím související nevyžaduje nějaké extra "síťařské znalosti".
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

macuser

Příspěvek od macuser »

S tou cenou to vidim podobne. U nas je jiz hodne vysilacu s 5GHz. Nehrozi tam jeste vetsi ruseni, napriklad ve vetsich mestech? Diky intenzite signalu vysilace? 2,4 GHz mi prakticky pres zdi domu neprojde. A vzhledem k tomu, ze bydlime v dome, tak vidim jen slabe signaly 2 sousedu vedle a 2 naproti, kanal si tedy zvolit muzu.

toncek
Moderator fóra
Moderator fóra

Příspěvek od toncek »

Já bydlím taky v domě, jenže kromě signálu od sousedů doma slabě chytím (vidím) také 2 sítě providerů wifi připojení.

Router vybírám do nového domu, kde jsem prozatím nezjišťoval, jak to s rušením v okolí je.

Co se týče rušení 2,4GHz vs. 5GHz, tak já vůbec netuším. Možná nějaký síťař nám řekne víc. :)
iPhone 6 16GB
iPad 4 32GB

PetrCBR
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od PetrCBR »

Mam RT-16 doma a docela dobry,ale musis pouzit jiny fw nez ten od asusu. Ja jsem zvazoval dd-wrt,ale nakonec vyhralo TomatoUSB,ktere je dle meho subjektivniho nazoru lepsi. Jinak ten router umi 2.4 i 5GHz.
iPhone 4 16GB Black (FW 5.1 non JB)
iPod Touch 1G 16GB (FW 3.1.3 non JB)
iPad 1G 16GB Wifi (FW 5.1 non JB)
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB

macuser

Příspěvek od macuser »

Zakoupil jsem tedy TP-Link TL-WR1043ND. A přidám sem své hodnocení, kdyby někdo zvažoval nákup.

Router mě nijak neoslnil ani nepřekvapil. Očekával jsem zlepšení pokrytí a vyšší rychlosti oproti mému stařičkému OvisLinku, především díky třem anténám, MIMO, WiFi N, ale nestalo se. Nijak se mi to nedaří vyladit ani s regulací výkonu, silnějšími anténami, změnou umístění a výběrem vhodného kanálu. Možná by to vyřešil DD-WRT. Do toho se mi však nechce jít.

Pokud by někdo chtěl levný router s gigabit porty a USB běžte do TP-Link TL-WR1043ND.

Pokud chcete rychlou WiFi, tak věřím, že nejdete v cenové kategorii i lepší kousky. Externí odnímatelná anténa je vždycky pro větší prostory výhoda.

kmarty
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kmarty »

PetrCBR píše:Mam RT-16 ... Jinak ten router umi 2.4 i 5GHz.

Huh, a jak se ti to povedlo?
Routrik to neni spatny, s TomatoUSB souhlasim, ale RT-N16 je 2.4GHz only. I kdyz je to n-ko.
MBP 15" 2.66GHz, 8GB RAM, GF9600M GT
iP4 16GB

PetrCBR
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od PetrCBR »

Jeste kdyz jsem tam mel original ASUS FW, tak jsem mel v nastaveni vyber 2.4, 5, nebo oboji (ovsem nezkousel jsem, protoze doma nemam nic na N, krom iPhone).
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB

ls8

Příspěvek od ls8 »

Asus RT-N16 neumí 5GHz. Máme jich v práci několik.

PetrCBR
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od PetrCBR »

V tom pripade opet dalsi chyba v FW ASUSu.
btw pouzivate na nich original FW, nebo jiny ? Ja jsem se treba u originalniho nemohl pripojit s iPodem Touch 1G. Tedy on se pripojil, ale DHCP vzdy vratilo nejakou podivnou adresu a o brane ani nemluve, takze net nesel. To byl taky jeden z duvodu, proc jsem presel na tomato.
iPod Nano 5G 16GB
iPod Video 80GB

ls8

Příspěvek od ls8 »

DD-WRT. Dále máme několik Netgear WNDR3700 také s DD-WRT, a potom nějaké Cisco WRVS4400N s originálním Cisco firmwarem.

Odpovědět