Ono když zajdu ještě víc do detailů, tak je to v dnešní době v podstatě úplně jedno na čem hudbu posloucháte. Masová výroba hudby za účelem prodeje co nejvíce alb už zabila kvalitu hudby dávno. Minimálně již před 20 lety s nástupem CDček. Špatný mastering, ořezávání frekvencí, špatné lysování CD, z linky vycházejí jen samé průměry. Takže si stále můžeme myslet dál, jak kvalitní hudbu na kvalitních zařízení neposloucháme, ale tím, čím jsme krmeni ze strany hudebníků a vydávacích společností, se dávno nedá říkat kvalita. S nástupem CD nosičů jim jde spíše o kvantitu a ne kvalitu. Po poslechu LP s původním masteringem z 80 let mi připadá kterákoliv hudba v hrozné kvalitě a to i poslouchanou přímo z CD. Ano je to fakt, uši si na lepší kvalitu zvyknou rychleji.
Jinak neříkám, že dražší sluchátka nejsou lepší. Ono většinou za kvalitu se připlácí a ten rozdíl je i znát. Ale prostě jak pustíš na sebelepších sluchátkách mp3 v kvalitě 192 kbps, jak tady psal kolega nad námi, tak se to prostě míjí účelem. Kvalitu vstupu nezlepšíš kvalitnějším výstupem. To je tak samo, jak kdyby sis mp3 převáděl zpět na wav a myslel si, že máš lepší kvalitu srovnatelnou s originálním CD. Nebo z AVI videa udělal DVD a myslel si, že máš kvalitu srovnatelnou s originálním DVD. Jak jsem řekla, on ten zesilovač v iPodu Touch je více jak solidní, ale zase ne až tak, aby ti sluchátka za 6500 udělaly z toho lepší kvalitu hudby. Tam je to prostě limitováno už tím samotným iPodem a jeho výstupem a použitými komponenty. Tím, že uděláš na škodě 120 tunning, tak z ní ferrari nebude.
Ale jak jsem již řekla, vnímání zvuku je velmi subjektivní. Každý stejnou písničku slyší jinak, každému sedí něco jiného. Takže názory ostatních tady nechci nijak hanit a ani nechci hanit ty, co poslouchají hudbu na Koss Porta Pro. To, co tu uvádím, je pouze můj názor. Stejně jak mě připadá šílené poslouchat hudbu na Portech, tak ostatním zase připadá šílené poslouchat hudbu na MX 760. Stejně jak podle mě mi připadá ten, kdo poslouchá hudbu na Portech, tak nemá hudební sluch, tak stejně se můžu jevit i já někomu jinému. Je to opravdu velmi subjektivní a nechci tady nikomu nic vnucovat, jen vyjadřuji svůj názor. Já jen, aby se tu nespustil flame.
Jinak mě ještě napadlo, jak zjistit, jestli používat lepší formát hudby nebo ne. Jednoduché, ripnout z CD jednu písničku v bezztrátové kvalitě a pak tu samou písničku ripnout i v mp3, strčit obojí do přehrávače, obojí si v něm přehrát a pokud slyšíte mezitím rozdíl, tak pak má smysl přejít k lepšímu formátu. Pokud ne, tak zůstat u toho, co máte. Asi nejlepší způsob, jak si být jistý.