Juramac píše:ualni.....
Existuji ale jiz v soucasnosti i jine moznosti e_knizek? Jde mi o ceske tituly.
to je lahka a tazka odpoved zaroven.
prvy krok do ebookov je asi najbezpecnejsi na
http://www.palmknihy.cz - nebat sa formatov, roky bol obvykly format PalmDoc, ktory vznikol pre Palmy. PDB pripona. Pre iPhone existovala citacka TextReader, ktora ho vedela nativne, teraz si to staci v Stanza pre OS X ulozit ako epub, cim sa dostavame k novsiemu formatu epub.
Osobne citam elektronicke knihy v cestine a slovencine uz dlhe roky. Rozhodne s mnozstvom nie je problem.
Obcas sa stane, ze niektoremu vydavatelovi preskoci v hlave a vyda "podla neho ebook", cize obvykle je to PDF, co je absolutne nevhodny format na citanie beletrie. S nim sa bohuzial neda moc robit (nejaky export je nespolahlivy ale hlavne otravny).
Takze KED VELMI chces, elektronicke verzie velkeho mnozstva knih vies zohnat. Ja som obvykle cakal, kym sa niekde neobjavila PDB verzia knizky aby som ju konecne mohol zacat citat
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Uz tu padali indicie, ze s vydavanim oficialnych verzii kniziek je to velmi zle. Bohuzial je to tak avsak problemy so svedomim by som nezatahoval do debaty - na to je jednoduche riesenie, na ktore pride kazdy sam - proste si knihu kupim, poziciam, dostanem a nasledne si k nej zozeniem elektronicku verziu. To uz necham naozaj na kazdom ako to vyriesi.
Technicky teda na ziskanie zdroja elektronickych verzii knih staci Google. Treba sa vyvarovat nepouzitelnych formatov ako je PDF a zohnat si dobry program na konvertovanie. Najma v zaciatkoch by si mohol mat tendencie stahovat si texty knih v comkolvek, casom prides na to, ze je lepsie zamerat sa na "trhovo" najuspesnejsi format (momentalne PalmDOC). Co sa tyka kvality prevedenia OCR - v pripade dobrych zdrojov je excelentna a neobsahuje mizive percento chyb.
Nechcem aby sa to tu zasa zvrhlo na debatu o legalite/nelegalite ebookov v nasich krajinach. Situacia je skor ZLA ako pozitivna a bohuzial ZATIAL nie je vidiet ziadny trend ku zmene. Pevne dufam, ze sa aspon book store apple presadi a dokazu sa vydat elektronicke verzie knih aj jeho prostrednictvom. Ale som skeptik. Bohuzial tomu nahrava obrovske mnozstvo predsudkov nielen k samotnym ebookom ale aj k ich citaniu. Najcastejsie predsudky su: ako to mam na mojom pocitaci citat, unavuje ma to (netusia, ze ebooky sa citaju na PDA, na iPhone, snad budu na iPade) co je pravda ale na citanie je vhodne zariadenie, ktore udrzis v ruke (podobne ako knizku). Dalsi predsudok je ten o LCD obrazovkach (eink je fajn) ale rozhodne nefunguje vyhlasenie "citat sa da len na einku". Zaujimave predsudky su aj "tam musia byt male pismena" - kazda citacka riesi plne moznosti zmeny farby, pisma, rozstupu atd - raz nastavis. Potom predsudok - velke pismena, mala obrazovka = vela listujes. Nelistujes. Prestrankovanie je obvykle jeden pohyb jednym prstom (u knihy je to subor pohybov pri otoceni stranky). Je ich vela a proti nim sa neda bojovat recami.
Nebudem a nechcem sa stat dealerom ci propagatorom citania ebookov - poviem svoje, stojim si za tym a poviem v com sa mozete mylit ak mi budete odporovat. Ale to je mozno vsetko
Moj zaver: citam ebooky, cita sa mi dobre (lepsie ako papierove knihy = sorry vyznavaci papiera, u mna je to tak), cital som v casoch, ked malokto mal vobec nejaku predstavu, ze to vobec ide a ako vobec
nasiel som si vzdy vhodne technicke prostriedky aby som to mal pohodlne. Pevne verim, ze iPad bude pre mna len evoluciou v tom, v com uz davno zijem. Na ebooky som sa dal vlastne z jedinej priciny - chcel som mat poruke knizku vzdy, ked som citil nejake zdrzanie. Napriklad som sedel na nejakom urade a cakal. Polhodina citania - skvele odreagovanie. Potreboval som mat svoju kniznicu v malickom zariadeni (vtedy PDA) a toto bolo idealne riesenie. Ak by som si chcel zobrat cojaviem len 10 papierovych kniziek - aby som si neskor 9 niesol neotvorenych, to by bolo otravne. Nikdy som nevedel, ci chcem zacat tu alebo inu.
Poznamka pre ostatnych: nezmyselne debaty o einku otvorme v samostatnej teme, nema to nic spolocne s ebookmi ako takymi. Tie mozes citat trebars vytlacene na toaletnom papieri. Prosim pekne, vyhnime sa tomu a venujme sa ebookom